Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

10 veštačkih zaslađivača i zamena za šećer

Da li su med, sirup od agave ili kukurizni sirup sa visokim nivoom fruktoze zdraviji od običnog šećera?

A šta je sa veštačkim zaslađivačima? Da bi vam pomogli da se odlučite, ovo je prava istina o 10 najpoznatijih zaslađivača.

Šećer ili zamena?

Šećer doprinosi kod propadanja zuba i gojaznosti, ali mi ga i dalje koristimo uz žitarice i kafu (prehrambena industrija u svoje prozvode dodaje velike količine – dodatog šećera ). „Amerikanci jedu 165 kilograma dodatnog šećera svake godine. Korišćenje zamena za šećer je takođe u porastu, a one su stotinu puta slađe od šećera, Izjavio je Frances Largemene – Roth, RD, koji je autor izdanja „Feed the Belly i koautor The Carb Lovers Diet“.

Ali, da li su veštaćki zaslađivači, med, sirup od agave i kukuruzni sirup sa visokim nivoom fruktoze zdraviji od šećera?

Da bi vam pomogli da odlučite, ovo je prava istina o 10 poznatih zaslađivača.

Saharoza

Poznata kao : obični šećer
Kalorija: 16 po kašičici

Saharoza
Saharoza

Može se naći u: voću, dodat prilikom spremanja kolača, u džemovima, marinadama i preliva za salatu.

Činjenice: Saharoza obezbeđuje energiju ali bez nutritivnih pogodnosti. 2003 godine tim internacionalnih eksperata preporučio je da dodatni šećer ne bi trebao da čini više od 10% ishrane, ili 12 kašičica ( 50 grama ) za ishranu od 2000 kalorija. Ali 2009 godine američko udruženje za bolesti srca je preporučilo da žene ne bi trebale da unose više od 6 kašičica (25 grama) šećera, a muškarci ne više od 9 ( 37,5 grama).

Acesulfame kalijum

Poznat kao : Sunett, Sweet One
Kalorija: 0

Acesulfame kalijum
Acesulfame kalijum

Može se naći u: sokovima, želatinu, žvakaćim gumama, ledenim dezertima
Činjenice: Ovaj veštački ne nutritivni zaslađivač je prvi put odobren 1988 godine od strane administracije za hranu i lekove (FDA), i već 22 godine nije pronađen ni jedan štetni efekat koji se može povezati sa njim.

Međutim testiranje pre izlaska na tršite bilo je oskudno. Hoescht, proizvođač ovog zaslađivača izvršio je nekoliko dugogodišnjih ispitivanja na životinjama koja su pokazala da postoji šansa da može dovesti do raka ( ispitivanja na životinjama ne mogu se uvek preneti na ljude ).

1996, Centar za nauku u javnom interesu ( CSPI ) zatražio je da FDA izvrši bolje testiranje, ali se za sada deluje da je umereno korišćenje sigurno po zdravlje.

Sirup od Agave

Kalorije : 20 po kašičici
Može se naći u: žitaricama, jourtu, čaju

Sirup od Agave
Sirup od Agave

Može se naći u: žitaricama, jourtu, čaju
Činjenice: ovaj sirup nastaje od agave kaktusa, njegov ukus i gustina su slični medu. Ne sadrži istu količinu antioksidansa kao med ali broj kalorija koji sadrži je sličan kao kod meda.

Sirup je slađi od šećera pa zagovornici ovog zaslađivača predlažu da se može koristiti u manjim količinama nego šećer kako bi se dobio isti ukus.

Sadrži veću količinu fruktoze nego obični šećer, što po najnovijim istraživanjima znači da postoje manje šanse da izazove porast šećera u krvi ali može da izazove usporavanje metabolizma i osetljivost na insulin.

Aspartam

Poznat kao: Equal, NutraSweet
Kalorija: 0

Aspartam
Aspartam

Može se pronaći u: piću, žvakama, jogurtu, kapima za kašalj
Činjenice: Jedan od najproučavanijih veštačkih zaslađivača, aspartam je povezivan sa svim bolestima od gojenja do raka. Međutim, od kako je odobren 1981 od strane FDA, Svetska Zdravstvena Organizacija i Američka Asocijacija za Ishranu predlažu da umereno korišćenje ne izaziva posledice.

CSPI ne deli njihovo mišljenje i ocenilo je aspartam najnižom ocenom u pregledu aditiva. Ljudi sa fenilketonurijom i nasladnim genetičkim poremećajima trebali bi ga izbegavati.

Kukuruzni sirup sa visokim nivoom fruktoze

Kalorije: 17 po kašičici

Kukuruzni sirup sa visokim nivoom fruktoze
Kukuruzni sirup sa visokim nivoom fruktoze

Može se naći u: Gaziranim pićima, dezertima i žitaricama
Činjenice : Ovaj veoma debatovan zaslađivač zadrži šećere fruktoze i glukoze iz prerađenog kukuruznog sirupa. Zato što je jeftiniji od šećera i produžava rok trajanja, konzervirana hrana u Americi – posebno gazirana pića , žitarice i jogurt sadrže ovaj sirup umesto običnog šećera. Neka istraživanja pokazuju da pića zaslađena ovim sirupom doprinose gojaznosti više nego običan šećer, a druga pokazuju da je efekat isti. Najbolje je ograničiti korišćenje ovog zaslađivača.

Med

Kalorije: 21 po kašičici

Med
Med

Može se naći u: Žitaricama, kolačima, čajevima
Činjenice: Med sadrži male količine vitamina i minerala, i istražvanja pokazuju da ne izaziva povećanje šećera u krvi tako brzo kao ostali zaslađivači ( generalno je bolje da se nivo šećera u krvi polako i ravnomerno povećava nakon jela nego odjednom ).

Međutim med sadrži kalorije i trebao bi se koristiti umereno kao i ostali zaslađivači.

Neotem

Kalorija: 0

Neotem
Neotem

Može se naći u: nekim pićima, mlečnim proizvodima, ledenim dezertima, pudingu, voćnim sokovima
Činjenice: Najnoviji proizvod na tržištu, ovaj veštački zaslađivač je odobren od strane FDA 2002 godine. Slađi je od običnog šećera od 7 000 do 13 000 puta, u zavisnosti od toga čemu se dodaje, prozivodi ga ista firma koja proizvodi aspartam.

Neotem je jedini nenutritivni zaslađivač koji je dobio odobrenje od strane CSPI, ali se veoma retko koristi u svakodnevnim proizvodima.

Rebiana

Poznat kao: Truvia, Pure Via
Kalorije: 0

Rebiana
Rebiana

Može se pronaći u: Dijetetskim napicima, jogurtu, pojedinačnim pakovanjima
Činjenice: Izvučen iz biljke Stevia, Rebiana se smatra prirodnom alternativom veštačkim zaslađivačima. Iako sirovi ekstrati biljke Stevia nisu odobreni od FDA, prerađeni produkti kao što je Truvia dobili su generalno odobrenje kao bezbedani ( GRAS ) od strane FDA 2008 godine.

Međutim grupa UCLA toksikologa poslala je pismo FDA iste godine da su istraživanja u njihovim laboratorijama pokazala da ovaj zaslađivač izaziva mutacije i oštećenja DNA i zatražili detaljnije istraživanje.

Do detaljnijeg istraživanja imajte na umu koliku količinu konzumirate.

Saharin

Poznat kao: Sweet’N Low
Kalorija: 0

Saharin
Saharin

Može se pronaći u: raznim pićima, konzervisanoj hrani, slatkišima
Činjenice: Ispitivanja na miševima u ranim 1970-im ukazala su na vezu između konzumiranja saharina i raka bešike, što je navelo kongres da da mandat 1981 godine kojim sve namirnice koje sadrže saharin moraju nositi oznaku upozorenja. Kasnija istraživanja pokazala su da se ova istraživanja mogu odnositi samo na miševe, i nije postojalo dovoljno dokaza da saharin izaziva rak kod ljudi.

Saharin je uklonjen sa izveštaja nacionalnog toksikološkog programa o karcinomima Sjedinjenih Američkih Država i oznaka upozorenja je povučena iz upotrebe. CSPI je stavio saharin na njihovu listu ’’ Izbegavati’’ priznajući da će skidanje oznake upozorenja verovatno dovesti do veće upotrebe ovog zaslađivača.

Sukraloza

Poznata kao: Splenda
Kalorija: 0

Sukraloza
Sukraloza

Može se pronaći u: voćnim napicima, konzerviranom voću, sirupima
Činjenice: Sukraloza je dobila odobrenje FDA 1998 godine iako je jedno istraživanje pokazalo da možda negativno deluje na imuni sistem, dodatna istraživanja nisu pronašla povezanost. CSPI ga smatra sigurnim i nekoliko istraživanja pokazalo je da nije karcinogen.

Ovaj zaslađivač je jedan od nekoliko koji nisu osteljivi na toplotu i tako se može koristiti prilikom kuvanja, koristan je za ishranu ograničenu kalorijama i ugljenhidratima kao i za osobe koje imaju dijabetis.

Šećerni alkoholi

Poznati kao: Sorbitol, ksilitol, menitol
Kalorija: 10 po kašičici

Šećerni alkoholi
Šećerni alkoholi

Može se pronaći u: bombonama bez šećera, žvakaćim gumama, dezertima
Činjenice: Šećerni alkoholi nisu nenutritivni zaslađivači – oni sadrže 2.6 kalorija po gramu – ali ne izazivaju propadanje zuba kao običan šećer. Iako su generalno manje slatki i kalorični od šećera, konzumiranjem većih količna ( posebno manitola) može izazvati nadimanje i dijareju.

Često se koriste u hrani bez šećera predviđene za dijabetičare, zato što sadrže manje ugljenih hidrata od običnog šećera. Oni sadrže dovoljanu količinu ugljenih hidrata tako da prekomerno konzumiranje može izazvati povećanje šećera u krvi.

ADA predlaže umereno konzumiranje šećernih alkohola i reačunati polovinu grama unetih šećernih alkohola kao ugljene hidrate jer se samo polovina vari.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *