Sunday, December 10, 2023
ŽivotABBA, 40 godina ABBE

ABBA, 40 godina ABBE

STOKHOLM – Pre tačno 40 godina najpoznatiji švedski muzički bend – ABBA održao je prvi koncert u gradiću Gotenberg.

Svetski uspeh postigli su pobedom na Evroviziji sa pesmom “Waterloo”, a vrhunac popularnosti sa numerom “Dancing Queen”.

Sve je počelo 1. novembra davne 1970. godine, kada je četvoročlani bend prvi put nastupio zajedno u švedskom gradiću Gotenbergu. Pre toga, svi su imali uspešne muzičke karijere. Devojke Agneta i Ani-Frid nastupale su solo, dok su Beni i Bjorn imali rok bendove, koji su povremeno sarađivali.

Beni Anderson je bio član švedskog rok-pop benda Hep Stars koji je bio vrlo popularan u Švedskoj tokom 60-ih. Bjorn Ulvaes je bio vođa grupe Hutenani Singers čiji je zvuk bio mekši i lakši za slušanje.
Pevačima su se ponekad ukrštali putevi i odlučili su da zajedno pišu pesme. Jedna od njih, “Isn’t It Easy To Say”, je postala hit Hep Starsa i Bjorn je ponekad gostovao na turnejama benda.

Agneta Feltskog je bila najmlađi član grupe i pop fenomen, sama je pisala i izvodila švedske hitove još dok je bila tinejdžerka i, takođe, je glumila Mariju Magdalenu u švedskoj verziji Isusa Hrista Superstara.

Na jednoj od turneja Hutenani Singers upoznala je i zaljubila se u Bjorna. Njihovo venčanje 1971. godine bilo je venčanje godine švedskih poznatih ličnosti i privuklo je mnogo pažnje.

Domaćica Ani-Frid Lingštad je bila povremena pevačica u kabareu kada je odlučila da ode na takmičenje u pevanju i pobedila. Njena karijera je uzletela, upoznala je Benija Andersona tokom jedne od turneja, počeli su vezu i Beni je pozvao da peva prateće vokale sa Agnetom na albumu “Lycka”. I njihova veza je ubrzo krunisana brakom.

Menadžer Stig Anderson video je ogroman potencijal ovog četverca i odlučio da bi Evrovozija bila odlična polazna tačka za njihovu internacionalnu karijeru. On bio je tvorac magičnog imena ABBA.

Godine 1973. sa pesmom „Ring, Ring” nastupili su na evropskom takmičenju. Iako je pesma postigla neverovatan uspeh kod publike, žiriju se nije dopala. ABBA je morala da sačeka još jednu godinu.

I 1974. je uspela – pesmom „Waterloo” osvojila je prvo mesto na Evrovoziji. Ta melodija grupi je otvorila vrata internacionalne muzičke scene. Nastavili su da ređaju hitove, poput pesama “Mama Mia”, “SOS” i “Fernando”. Vrhunac je donela “Dancing Queen”, premijerno emitovana na švedskoj državnoj televiziji, u čast venčanja kralja Karla DžIV i Silvije Somerlat. Plesna kraljica osvojila je top liste u čak 13 zemalja.

Već 1978. godina, članovi grupe ABBA postali su megazvezde. I dok im je karijera cvetala, to se nije moglo reći i za njihove brakove. Samo par godina kasnije, oba braka su se okončala.

Ipak, ABBA je nastavila da postoji. Svoj poslednji studijski album “Visitors”, objavljuju 1981. godine, kada su, prema rečima kritičara, pokazali zrelost i dubinu osećanja. Kažu da je jedan od hitova sa tog albuma, bio himna razvodima, koji su i doveli do raspada grupe.
Nakon što su se 1983. godine i zvanično razišli, nikada više nisu nastupali zajedno. Čak ni ponuda od basnoslovnih milijardu dolara, koja im je nuđena 2000. godine za turneju, nije ih okupila.

Muzika grupe ABBA poslužila je kao inspiracija za mjuzikl “Mama mia” koji je premijerno izveden u Londonu 1999, a zatim i istoimeni film. Na premijeri filma u Stokholmu 4. jula 2008. bivši članovi grupe fotografisani su zajedno prvi put od 1986. godine.

Više od TRAVEL VISA STAY

Lista najmoćnijih država sveta: Ko je i zašto na samom vrhu?

SAD, Kina i Rusija ostale su najmoćnije zemlje sveta...

Mađarska policija unosi promene na prelazu Reske, putnici će se deliti prema državljanstvu

Radi ubrzanja prelaska mađarske granice, na najvećem graničnom prelazu...

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska u avion

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er...

Koliko zarađuju piloti u Srbiji i inostranstvu?

U proseku 60.000 ljudi svakog meseca traži informacije o...

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Srbija dobija još jedan putnički aerodrom

Grad Kikinda stavio je na javni uvid plan detaljne...

Novak: “I didn’t celebrate the way I wanted”

After posing for photojournalists, Serbian tennis player Novak Djokovic...

Šta možete da dobijete besplatno ako letite ekonomskom klasom

Nekoliko stjuardesa i stjuarda otkrilo je šta sve možete...