Wednesday, November 29, 2023
InformacijaAlžir - Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Alžir – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Alžiru

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Nosiocima pasoša Republike Srbije potrebna je viza koja se pribavlja u Ambasadi Alžira u Beogradu. Nosiocima diplomatskih i službenih pasoša RS alžirska viza nije potrebna. Polisa zdravstvenog osiguranja nije neophodna, ali se preporučuje. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja je 6 meseci, a rok važenja pasoša radi regulisanja boravka je 6 meseci od dana apliciranja za vizu.

Dozvoljeno je unošenje gotovog novca u razumnoj količini, za potrebe smeštaja, ishrane i lokalnog transporta. Suma novca koja se unosi prijavljuje na graničnom prelazu o čemu se izdaje potvrda koja služi i prilikom iznošenja novca. Ne može se izneti veća suma od sume prijavljene pri ulasku.

Može se uneti 1 l alkoholnog pića i 1 karton cigareta. Zabranjeno je unošenje bilo kakvog oružja, uključujući i lovačko.

Životinje se mogu uneti uz potvrdu o vakcinaciji protiv besnila i veterinarskoj potvrdi o zdravstvenom stanju.

TRANSPORT

Međunarodni aerodromi nalaze se u Alžiru, Oranu, Anabi, Setifu i Konstantinu, dok su brojni gradovi u unutrašnjosti zemlje povezani lokalnim avio saobraćajem.

Železnički saobraćaj je razvijeniji u severnim delovima zemlje, prema Sredozemnom moru, dok se prema jugu uglavnom koristi autobuski saobraćaj.

Putna mreža je relativno dobro razvijena posebno u severnim delovima zemlje, pri završetku je izgradnja auto puta istok (granica sa Tunisom)-zapad (granica sa Marokom) koji je već pušten u promet na 95% trase.

Za upravljanje motornim vozilom potrebna je međunarodna vozačka dozvola. Žandarmerijske kontrole na putevima su veoma česte, a sankcije za prekršaje stroge.

BEZBEDNOST

Alžir je država koja ima značajno iskustvo u borbi protiv unutrašnjeg terorizma i islamskog radikalizma. Iako je intenzitet terorističkih aktivnosti, posebno u gradovima, poslednjih godina praktično iskorenjen, još uvek se registruju povremeni teroristički napadi ograničenog dometa koji su prvenstveno usmereni protiv snaga reda – policije, žandarmerije i vojske.

Na određenim lokalitetima u većim gradovima prisutan je ulični kriminal, koji dobija agresivnije forme u večernjim časovima. Stranci koji dolaze u gradove na kraći period i pridržavaju se opštih mera opreza, nemaju osnova za ozbiljniju zabrinutost. Za duži boravak, naročito u unutrašnjosti zemlje, poželjno je dobro se raspitati o aktuelnoj situaciji pre polaska. Preporučuje se poseban oprez u južnim delovima zemlje, posebno u graničnim područjima. Ne preporučuju se neorganizovana individualna putovanja.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Zdravstvena situacija je generalno dobra iako sistem pružanja zdravstvenih usluga nije na zadovoljavajućem nivou. Nema epidemija niti potrebe za vakcinisanjem.

Sanitarna situacija je nešto lošija u većim gradovima zbog prenaseljenosti i neadkvatnih sistema i instalacija.
Domaće stanovništvo koristi vodu iz vodovoda, ali stranici uglavnom piju flaširanu vodu.

U slučaju zdravstvenih tegoba,, potrebno je kontaktirati državne bolnice ili privatne ordinacije, cena pregleda je 6 do 8 evra.

NOVAC

Zvanična valuta je alžirski dinar. Zvanični kurs za 1 evro iznosi oko 119 alžirskih dinara. Postoji i paralelni kurs koji je oko 40% viši ali zamena deviza za lokalnu valutu van zvaničnih mesta, banaka i menjačnica je kažnjiva i sankcioniše se.

Cena javnog prevoza je 20 dinara, zajedničkog taksija 30, pojedinačnog 300-400 i više, zavisno od distance. Karta za voz košta oko 1.250 dinara za 450 km (do Orana).

KLIMA

Klima varira od mediteranske do saharske. Na severu zime su kišne i prohladne, a leta topla i suva. Klima uz obale Mediterana je blaža zbog blizine mora. Istok Alžira karakterističan je po više padavina nego zapad. Od južnog podnožja Atlasa počinje bezvodno područje, suvo i tropsko sa velikim temperaturnim odstupanjima koje se kreće od 36 C° danju do 5 C° noću.

OSTALO

U skladu sa običajima koji važe u muslimanskim zemljama, potrebno je uskladiti ponašanje i navike, posebno u odevanju i tokom Ramazana.

Srbija-Alžir-udaljenost
Srbija-Alžir

Više od TRAVEL VISA STAY

Lista najmoćnijih država sveta: Ko je i zašto na samom vrhu?

SAD, Kina i Rusija ostale su najmoćnije zemlje sveta...

Mađarska policija unosi promene na prelazu Reske, putnici će se deliti prema državljanstvu

Radi ubrzanja prelaska mađarske granice, na najvećem graničnom prelazu...

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska u avion

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er...

Koliko zarađuju piloti u Srbiji i inostranstvu?

U proseku 60.000 ljudi svakog meseca traži informacije o...

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Srbija dobija još jedan putnički aerodrom

Grad Kikinda stavio je na javni uvid plan detaljne...

Novak: “I didn’t celebrate the way I wanted”

After posing for photojournalists, Serbian tennis player Novak Djokovic...

Šta možete da dobijete besplatno ako letite ekonomskom klasom

Nekoliko stjuardesa i stjuarda otkrilo je šta sve možete...