Argentina – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Argentini

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Srpskim državljanima, nosiocima običnih pasoša, nije potrebna viza za turističku posetu i boravak u Argentini do 90 dana. Više na strani viznog režima Srbije.

TRANSPORT

Međunarodni aerodrom u Argentini je Ezeiza u Buenos Ajresu. Buenos Ajres je i glavna argentinska međunarodna luka.

Železnička mreža je dobro organizovana u Provinciji Buenos Ajres. Transport unutar Argentine je u principu bezbedan i dobro organizovan, sa domaćim letovima i razvijenom mrežom autobuskih linija. Putevi u celoj zemlji su dobri. Za vožnju u Argentini starni državljani moraju posedovati međunarodnu vozačku dozvolu.

BEZBEDNOST

U Provinciji Buenos Ajres (obuhvata gradove Mar del Plata, La Plata, Baija Blanka, ali ne i sam grad Buenos Ajres) 5. aprila 2014. godine uvedeno je vanredno stanje zbog pogoršanja bezbednosne situacije. Građanima Srbije koji putuju ili borave na teritoriji Provincije Buenos Ajres preporučujemo da izbegavaju kretanje u kasnim satima, da se kreću u grupama, da sa sobom ne nose stvari od vrednosti, kao i da nose kopije putnih isprava. U slučaju bilo kakvih problema, molimo građane da se jave policiji na broj telefona 911.

Ambasadu Republike Srbije moguće je kontaktirati telefonom (+54 4812 9113) ili putem sajta, na kome se mogu pronaći i obaveštenja o bezbednosti građana tokom boravka u Argentini.
Naši građani koji borave u Provinciji Buenos Ajres mogu se za eventualnu pomoć u hitnim slučajevima obratiti i počasnom konzulu R. Srbije, gospođi Ljiljani Milović (+54 0110 483 602 657).

U gradu Buenos Ajresu bezbednosna situacija nije alarmantna, ali građanima preporučujemo da se, iz predostrožnosti, strogo pridržavaju pomenutih mera bezbednosti.

Najveću pretnju predstavljaju saobraćajne nesreće izazvane nepoštovanjem saobraćajnih znakova, pravila i prebrzom vožnjom.

U blizini granica sa Brazilom i Paragvajom ima kriminalnih grupa koje se bave švercom.

U Buenos Ajresu i drugim većim gradovima česte su demonstracije koje su u principu nenasilne, ali se blokiraju ulice i veće raskrsnice, što često izaziva zastoje u saobraćaju. Povremeno ima sukoba između demonstranata i policije, u kom smislu je preporučljivo preduzimati uobičajene mere predostrožnosti i izbegavati takvu vrstu skupova.

Kriminal u Buenos Ajresu i većim gradovima je na nivou uobičajenom za velike gradske centre. Povremeno se dešavaju i tzv. „ekspres kidnapovanja”, gde se žrtva primorava da da sav novac koji ima kod sebe i koji može da izvadi iz automata preko bankovne kartice. Nije preporučljivo da maloletna deca i adolescenti putuju sami. Pasoše i sve vredne stvari trebalo bi držati u hotelskom sefu i sa sobom nositi fotokopiju putne isprave. U javnom gradskom prevozu treba preduzimati uobičajene mere predosrožnosti u vezi sa dzeparenjem i krađom.

U okviru Argentinske federalne policije deluje Policijska turistička jedinica, kojoj se prijavljuje kriminal protiv turista. U Buenos Ajresu, ova jedinica se nalazi u ulici Corrientes 436, tel: 4346 5748 (pozivi iz Buenos Ajresa) i 0800 999 5000 (pozivi iz ostalih delova zemlje). Broj telefona policije u Buenos Ajresu je 911.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Srbija i Argentina nemaju ugovor o međusobnom zdravsvetnom osiguranju svojih građana, pa se preporučuje putno zdravstveno osiguranje.

Jedna od kvalitetnijih bolnica u Buenos Ajresu je Hospital Alemán (ul. Avenida Pueyrredón 1640, tel. +5411 4827 7000). Opšta sanitarna situacija u Argentini je dobra, uz preporuku da se pije samo flaširana voda. Broj telefona hitne pomoći je 107. Takođe, postoje i državni domovi zdravlja koji su besplatni ( Hospital Fernandez, Hospital Bernardino Rivadavia). Opšta sanitarna situacija u Argentini je dobra, uz preporuku da se pije samo flaširana voda.

NOVAC

Argentinska valuta je pezos, po zvaničnom kursu u bankama, januara 2017. godine iznosi:
1 USD = 16,2 pezosa, 1 EUR =17,3 pezosa. Prihvataju se sve važnije svetske platne kartice. Cena hotelskog smeštaja u Buenos Ajresu u proseku je od 80 do 350 USD. Za ishranu je dnevno potrebno oko 100 USD. Cene taksi prevoza za kraće relacije su oko 5 USD. Posta lekaru u proseku košta od 20 USD do 100 USD.

OSTALO

Nema posebnih karakteristika u vezi sa običajima u Argentini, koji su slični evropskim. Raspored godišnjih doba u Argentini je u skladu sa njenim geografskim položajem na južnoj hemisferi, sa četiri godišnja doba, relativno blagim zimama i letima sa visokom temperaturom i visokim procentom vlage.

Srbija-Argentina
Srbija-Argentina udaljenost

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

More like this

Štrajk

Štrajk zaposlenih na aerodromima u Nemačkoj, otkazano više od...

Kako je najavljeno, letovi se otkazuju i na aerodromu Berlin-Brandenburg. I drugi nemački aerodromi najavili su otkazivanja...
U Norveškoj

Kako se preseliti u Norvešku

Norveška je, zajedno sa ostatkom nordijskog regiona, hvaljena kao jedno od najsrećnijih mesta za život na svetu,...
Da stanu na vagu

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska...

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er Nju Zelandom tokom juna biće zatraženo da stanu...