Sunday, December 10, 2023
InformacijaAvganistan - Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Avganistan – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Avganistanu

Ulazak i izlazak iz zemlje

Dobijanje vize na aerodromu u Avganistanu ili graničnim prelazima nije moguće, te je obavezno prethodno pribavljanje vize u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Avganistana (informacije o potrebnoj dokumentaciji za izdavanje vize, kao i lista diplomatsko-konzularnih predstavništava Avganistana u svetu su dostupne na internet prezentaciji MIP Avganistana www.mfa.gov.af, sekcije Consular Services, Visitors and Visa Information, Afghan Diplomatic Missions).

Bezbednost

Avganistan predstavlja područje sa izuzetno visokim stepenom ugroženosti lične bezbednosti. Osim vojnih operacija NATO protiv Talibana i pripadnika Al-Qaeda, gotovo svakodnevno su prisutni različiti akti nasilja koji često imaju za krajnji cilj nanošenje povreda ili ubistva stranih državljana. Neophodno je striktno se pridržavati bezbednosnih pravila sa kojima strane državljane upoznavaju organizacije za koje su oni angažovani i koja, između ostalog, podrazumevaju instrukcije vezano za kretanje, transport, boravak, međusobnu komunikaciju i preduzimanje mera zaštite stranih državljana tokom njihovog boravka u Avganistanu.

Zdravstvena situacija

Preporučuju se vakcine protiv hepatitisa A, hepatitisa B, tetanusa, tifusa, poliomijelitisa ili dečje paralize, rubeole, japanskog encefalitisa, meningitisa, besnila. Preduzimanje preventivnih mera zaštite protiv bolesti koje prenose komarci i odgovarajućeg opreza prilikom konzumiranja vode i hrane je obavezno.

Novac

Novčana valuta u Avganistanu je avgani – AFN. Prema trenutno važećem kursu jedan američki dolar vredi 46 AFN. S obzirom da je bankovni sistem i platni promet u Avganistanu slabo razvijen, najpraktičnije sredstvo plaćanja je gotovina, pri čemu je iz bezbednosnih razloga preporučljivo izbegavati nošenje veće količine novca sa sobom. Većina robe i usluga može da se plati u USD, koji se za lokalnu valutu može zameniti u bankama ili od uličnih prodavaca.

Ostalo

Avganistan odlikuje ekstremno tradicionalna kultura ponašanja, koja se naročito ogleda u položaju i stavu prema ženama. Kontakt između muškarca i žene koji nisu u međusobnom srodstvu je generalno sveden na minimum. U takvim okolnostima strane žene ,iako po važećim propisima nisu u obavezi, u svakodnevnom životu nose marame preko glave, s obzirom da bi u suprotnom privukle ogromnu pažnju lokalnih muškaraca i dovele sebe u neprijatnu i potencijalno nebezbednu situaciju. U ruralnim područjima bi se pojavljivanje žene bez marame smatralo skandalom. Izbor garderobe mora, takođe, da bude prilagođen lokalnim prilikama i podrazumeva odeću koja pokriva ruke i noge i ni u kom slučaju ne bi trebalo da ocrtava liniju tela. Rukovanje žene sa muškarcem se uglavnom ne upražnjava.

Srbija-Avganistan
Srbija-Avganistan udaljenost

Više od TRAVEL VISA STAY

Lista najmoćnijih država sveta: Ko je i zašto na samom vrhu?

SAD, Kina i Rusija ostale su najmoćnije zemlje sveta...

Mađarska policija unosi promene na prelazu Reske, putnici će se deliti prema državljanstvu

Radi ubrzanja prelaska mađarske granice, na najvećem graničnom prelazu...

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska u avion

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er...

Koliko zarađuju piloti u Srbiji i inostranstvu?

U proseku 60.000 ljudi svakog meseca traži informacije o...

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Srbija dobija još jedan putnički aerodrom

Grad Kikinda stavio je na javni uvid plan detaljne...

Novak: “I didn’t celebrate the way I wanted”

After posing for photojournalists, Serbian tennis player Novak Djokovic...

Šta možete da dobijete besplatno ako letite ekonomskom klasom

Nekoliko stjuardesa i stjuarda otkrilo je šta sve možete...