Wednesday, November 29, 2023
Vizni režimAzerbejdžan – vizni režim

Azerbejdžan – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Azerbejdžana za ulaz u Srbiju:

Obični pasoši: Viza nije potrebna za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Srbije do 90 dana u periodu od 180 dana, od datuma ulaska u Srbiju, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima.
Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za posetu do 90 dana
Maksimalan boravak: 90 dana
Popunjen Zahtev za izdavanje vize: LINK


Da li je potrebna viza državljanima Srbije za ulaz u Azerbejdžan:

Obični pasoši: Potrebna viza
Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana
Maksimalan boravak: 90 dana
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza.

NIJE POTREBNA VIZA za ulaz u Srbiju – UKOLIKO

Poseduje važeću Šengen vizu ili vizu Velike Britanije ili ostalih država članica Evropske Unije ili vizu SAD-a ili ako je nosilac strane putne isprave a ima regulisan boravak u državama Šengen zone ili državama članicama EU ili SAD.

Odluka je donešena i usvojena na sednici Vlade RS održanoj 30.10.2014. godine, a stupila je na snagu 08.11.2014. godine.

Ovom Odlukom, pomenute kategorije stranih državljana mogu, bez viza, ulaziti, tranzitirati i boraviti u Republici Srbiji, najduže do 90 dana u periodu od šest meseci, s tim da dužina boravka bude usklađena sa periodom važenja navedenih viza ili dozvola boravka.

Bitno je napomenuti da ova kategorija lica NE MOŽE podnositi zahteve za odobrenje provremenog boravka po nekom od zakonom propisanih osnova. Razlog je sama odredba Odluke, jer je njom propisano da u našu zemlju mogu boraviti najduže 90 dana u periodu od 6 meseci.

Kada putujete u Azerbejdžan:

Ulazak i izlazak iz zemlje:

Zahtev za vizu se može podneti u Ambasadi Azerbejdžan u Beogradu. Za vizu je potrebno priložiti sledeća dokumenta: popunjeni zahtev, pasoš, kopiju pasoša, dve fotografije formata za pasoš, pozivno pismo iz Azerbejdžana, potvrdu uplate takse za vizu.

Taksa za vizu za jedno putovanje iznosi 20,00 USD, a za više putovanja 350,00 USD. Vize se izdaju za jedan ili više ulazaka (do 90 dana), a tranzitne vize (do 5 dana) izdaju se sa jednim ili više ulazaka. Dužina boravka zavisi od svrhe putovanja. Ukoliko je u pitanju zvanična poseta ili poslovno putovanje, trajanje boravka je do 180 dana. Kada je svrha putovanja zaposlenje, školovanje, lečenje ili privatna poseta dužina boravka je do 90 dana.

Za putovanja u sportske ili kulturne svrhe, određen je boravak do 60 dana, a za turistička putovanja do 30 dana.

Zahtev za turističku vizu može se podneti i elektronskim putem (e-visa ili „ASAN visa”), aplikacijom na Portalu www.evisa.gov.az. Rok važenja turističke “e-visa” je do 30 ili 90 dana i predviđena je za jedan ulazak. Izdaje se u roku od tri radna dana. Naknada za “e-visa” iznosi 20,00 USD i 3,00 USD za obradu zahteva, a plaćanje se vrši elektronski, pomoću Visa i Mastercard platnih kartica. Neophodno je posedovati pasoš sa rokom važenja koji mora biti najmanje tri meseca duži od datuma isteka “e-visa”. U slučaju gubitka, “e-visa”se može ponovo štampati sa Portala ili e-mail. Takođe se može prijaviti i za ubrzanu nabavku elektronske vize u roku od 3 sata putem sistema „ASAN visa”, bez obzira na neradne dane i praznike, za naknadu u iznosu 50,00 USD i 3,00 USD za obradu zahteva.

NAPOMENA: Ulazak na teritoriju Republike Azerbejdžan koji se izvrši ne prelazeći preko njenih utvrđenih državnih graničnih prelaza predstavlja povredu državne granice Republike Azerbejdžan, pa samim tim povlači krivičnu, administrativnu i drugu odgovornost u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom Republike Azerbejdžan.

U skladu sa gore navedenim, licima koja su ušla ili pokušala da uđu na teritoriju Republike Azerbejdžan kršeći njeno nacionalno zakonodavstvo odbija se ulazak u Republiku Azerbejdžan i ista lica mogu da budu predmet drugih pravnih postupaka, uključujući administrativno ili krivično gonjenje.

Stranci, kada borave u  Azerbejdžan duže od 15 dana, obavezni su da svoj boravak prijave kod Državne migracione službe najkasnije u roku od tri dana od dana prelaska granice. Prijava boravka se vrši lično (prema mestu stanovanja), poštom ili elektronskim putem (na: qeydiyyat@migration.gov.az. ova adresa elektronske pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli). Za lica koja odsedaju u hotelu, prijavu boravka vrši hotelska administracija. Uz prijavu se prilaže kopija pasoša, a registrovani boravak ne može biti duži od perioda na koji je izdata viza. Taksa za registraciju se ne plaća. Ukoliko stranac u Azerbejdžanu menja mesto boravka, svaka promena mora da se prijavi, u skladu sa navedenom procedurom.

U Azerbejdžan, bez plaćanja carine, može se uneti/izneti roba za lične potrebe u vrednosti do 1.000 USD, lične stvari, 125 gr ikre, tri litra alkohola i tri boksa cigareta. Rezidenti mogu iz Azerbejdžana izneti, deklarisanih, 10.000 USD, a nerezidenti 1.000 USD, bez prilaganja dokaza o poreklu.

Posebne dozvole potrebne su za biljke, žive životinje, sirovine životinjskog porekla i kućne ljubimce. Zabrana, bez izuzetka, odnosi se na oružje i municiju, nedozvoljene supstance, otrove, narkotike, štetne materije, kao i materijale koji propagiraju nemoral, nasilje i terorizam.

Kontakti:

Prilikom boravka u Azerbejdžan, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Srbije u Bakuu putem telefona +994 124925080 i +994 124925125 i email adrese serbianembassy.baku@azeurotel.com

Srbija-Azerbejdzan
Srbija-Azerbejdzan udaljenost

Više od TRAVEL VISA STAY

Lista najmoćnijih država sveta: Ko je i zašto na samom vrhu?

SAD, Kina i Rusija ostale su najmoćnije zemlje sveta...

Mađarska policija unosi promene na prelazu Reske, putnici će se deliti prema državljanstvu

Radi ubrzanja prelaska mađarske granice, na najvećem graničnom prelazu...

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska u avion

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er...

Koliko zarađuju piloti u Srbiji i inostranstvu?

U proseku 60.000 ljudi svakog meseca traži informacije o...

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Srbija dobija još jedan putnički aerodrom

Grad Kikinda stavio je na javni uvid plan detaljne...

Novak: “I didn’t celebrate the way I wanted”

After posing for photojournalists, Serbian tennis player Novak Djokovic...

Šta možete da dobijete besplatno ako letite ekonomskom klasom

Nekoliko stjuardesa i stjuarda otkrilo je šta sve možete...