Bangladeš – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Bangladešu

Ulazak i izlazak iz zemlje

Državljani R. Srbije koji putuju u Bangladeš potrebno je da prethodno pribave odgovarajuću vizu u Ambasadi Bangladeša u Rimu (detaljne informacije i kontakt podaci dostupni na veb adresi: bdembassyrome.it). Prilikom podnošenja zahteva za vizu potrebno je zatražiti i informaciju o važećim carinskim pravilima prilikom ulaska i izlaska iz zemlje.

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja i radi regulisanja boravka je 6 meseci.

Za putovanje u Bangladeš nije potrebno posedovati polisu zdravstvenog osiguranja, niti dokaz o vakcinaciji, izuzev ako dolazite iz oblasti zahvaćene žutom groznicom, što podrazumeva potrebu posedovanja potvrde o vakcinaciji protiv žute groznice („žuti karton”). Ovo važi i u slučaju tranzita kroz oblast u kojoj je proglašena epidemija žute groznice ili dolazak u Bangladeš avionom iz te oblasti (ukoliko se proceni da nije efikasno izvršena dezinfekcija). Putnici koji u navedenim okolnostima nemaju medicinski serifikat za žutu groznicu, biće zadržani u karantinu šest dana.

Za putovanje u Bangladeš nije potrebno posedovati polisu zdravstvenog osiguranja, niti dokaz o vakcinaciji, izuzev ako dolazite iz oblasti zahvaćene žutom groznicom, što podrazumeva potrebu posedovanja potvrde o vakcinaciji protiv žute groznice („žuti karton“). Ovo važi i u slučaju tranzita kroz oblast u kojoj je proglašena epidemija žute groznice ili dolazak u Bangladeš avionom koji dolazi iz te oblasti i za koji se proceni da nije izvršena efikasna dezinfekcija. Svi putnici koji u navedenim okolnostima nemaju medicinski serifikat za žutu groznicu, biće zadržani u karantinu šest dana.

Transport

Železnička mreža, iako pokriva gotovo celu teritoriju zemlje, ima relativno staru infrastrukturu. Železnički saobraćaj sa generalno odvija sporo, sa čestim zastojima i zakašnjenjima.

Drumski saobraćaj u Bangladešu karakteriše izuzetno gust saobraćaj, što je posebno izraženo na putevima u gradskim zonama, gde saobraća veliki broj automobila, autobusa, kamiona, rikši, pešaka.

Za upravljanje motornim vozilom potrebno je posedovanje međunarodne vozačke dozvole pri čemu se, usled specifičnih saobraćajnih uslova, preporučuje da se upravljanje vozilom prepusti lokalnim vozačima. Prilikom vožnje noću treba biti naročito pažljiv, s obzirom da mnoga vozila nemaju svetla ili voze sa dugim svetlima i tako otežavaju saobraćaj.

Ulična rasveta je slabo razvijena, kako u seoskim tako i gradskim sredinama.

Putovanje rečnim i morskim trajektima, ukoliko postoji potreba za korišćenjem ovih prevoznih sredstava, zahteva takođe odgovarajući oprez s obzirom da broj putnika često prevazilazi njihove kapacitete, te stoga postoji opasnost od prevrtanja ili incidenata druge vrste, što je naročito izraženo za vreme religijskih festivala i drugih praznika.

Bezbednost

Državljanima Republike Srbije koji borave ili nameravaju da putuju u Bangladeš, usled opasnosti od mogućih terorističkih napada, savetujemo dodatne mere opreza. Postoje indicije da ciljevi terorističkih napada mogu da budu mesta masovnih okupljanja, uključujući hotele, restorane i barove, turističke lokacije, pijace i tržne centre, koje većinom posećuju turisti.

Našim građanima se savetuje da prate informacije u sredstvima javnog informisanja i da se pridržavaju uputstava lokalnih organa i sarađuju sa njima.

Za pomoć i savete građani se mogu obratiti Ambasadi Republike Srbije u Nju Delhiju na brojeve telefona: +9111 / 2687-36-61, +9111 / 2687-20-73 i putem mejla: embassyofsrbianewdelhi@hotmail.com, embassyofserbiadelhi@hotmail.com

Štrajkovi su česta pojava tokom koje treba izbegavati velika okupljanja i putovanja. Povremeno dolazi do nasilja za značajnije praznike i godišnjice – 21. februar (Dan maternjeg jezika), 26. mart (Dan nezavisnosti), 14. april (Bengalska Nova godina), 16. decembar (Dan pobede). Imajući u vidu izneto, tokom boravka u Bangladešu potrebno je biti na oprezu i redovno pratiti informacija preko lokalnih medija.

Klimatske prilike u Bangladešu su suptropske sa mogućnošću pojave ekstremnih vremenskih nepogoda poput ciklona. U monsunskom periodu, koji je uobičajen od juna do septembra, česte su obimne poplave, što može da utiče na promenu plana boravka, odnosno putovanja. Bangladeš može da bude izložen opasnosti od cunamija. U ovakvim situacijama, po izdavanju upozorenja o opasnosti od strane Vlade Bangladeša, potrebno je pratiti uputstva koja emituju lokalna sredstva javnog informisanja i ponašati se u skladu sa njima.

Potrebno je voditi računa o poštovanju lokalnih običaja i pridržavati se istih.

Zdravstvena situacija

Vakcinacija nije obavezna (izuzev u gore navedenom slučaju žute groznice) s tim što se pre dolaska u Bangladeš često preporučuje primanje vakcina protiv hepatitisa A, hepatitisa B, tifusa, besnila. Opšta sanitarna situacija u Bangladešu je složena i zahteva visoki oprez prilikom konzumiranja vode, hrane i održavanja lične higijene. Ne preporučuje se konzumiranje vode sa česme nego isključivo flaširane vode. Konzumiranje hrane kupljene od uličnih prodavaca, takođe, nije preporučljivo zbog nepostojanja sanitarne kontrole. Hrana koja se jede bi trebalo da bude termički obrađena, a u svežem obliku samo na mestima koja ispunjavaju potrebne higijenske uslove. Neophodno je redovno, a naročito pre jela, prati ruke sapunom i vodom ili, ukoliko to nije izvodljivo, koristiti za to predviđena dezinfikaciona sredstva.

Poseban aspekt zdravstvene situacije u Bangladešu predstavljaju opasnosti od bolesti koje prenose komarci – malarije i dengi groznice. Malarija je uglavnom ograničena na pojedina ruralna područja, naročito u oblasti Čitagong, dok je dengi groznica česta pojava kako u seoskim tako i gradskim sredinama, uključujući i Daku. Preporučuje se preduzimanje preventivnih mera, prvenstveno u vidu korišćenja krema protiv ujeda komaraca i nošenja odgovarajuće garderobe sa dugim rukavima i nogavicama prilikom boravka napolju, odnosno zaštita prostorija prilikom boravka u zatvorenom prostoru (zatvaranje prozora koji nemaju mreže za komarce, korišćenje električnih aparata protiv komaraca i sl.)

Novac

Novčana valuta u Bangladešu je bangladežanska taka – BDT (jedna taka sadrži 100 paisa). Prema važećem kursu u aprilu 2018. godine, jedan američki dolar vredi oko 83 BDT, dok jedan evro vredi oko 102 BDT. U svim većim gradovima u Bangladešu (Daka, Čitagong, Bogra, Silet, Narajangandz, Kulna) postoje bankomati – ATM (dostupni uglavnom u filijalama “Standard Chartered Bank” i u nekim većim hotelima).

Lokalna pravila ponašanja i oblačenja nalažu poštovanje tradicije, običaja i važećih propisa u svim prilikama i potrebu da stranac svojim postupcima ni na koji način ne uvredi kulturu ili religiozna uverenja lokalnog stanovništva, posebno za vreme meseca Ramazana ili prilikom posete verskim objektima. Kodeks oblačenja i žena i muškaraca podrazumeva jednostavan stil odevanja, prilagođen ovdašnjim, kako kulturološkim, tako i klimatskim prilikama.

Srbija Bangladeš
Srbija Bangladeš udaljenost

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

More like this

Štrajk

Štrajk zaposlenih na aerodromima u Nemačkoj, otkazano više od...

Kako je najavljeno, letovi se otkazuju i na aerodromu Berlin-Brandenburg. I drugi nemački aerodromi najavili su otkazivanja...
U Norveškoj

Kako se preseliti u Norvešku

Norveška je, zajedno sa ostatkom nordijskog regiona, hvaljena kao jedno od najsrećnijih mesta za život na svetu,...
Da stanu na vagu

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska...

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er Nju Zelandom tokom juna biće zatraženo da stanu...