Wednesday, November 29, 2023
InformacijaBelorusija - Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Belorusija – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Belorusiji

Ulazak i izlazak iz zemlje

Sa Belorusijom je na snazi bezvizni režim (za sve vrste pasoša) do 30 dana. Za slučajeve kada je potrebna viza (školovanje, stručno usavršavanje, zapošljavanje…) viza je besplatna i dobija se u Ambasadi Belorusije u Beogradu.

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti za 90 dana duži od trajanja planirane posete, što važi i za regulisanje boravka. Prilikom ulaska u Belorusiju na graničnom prelazu obavezno se popunjava emigraciona karta (služi za registraciju) koju treba nositi sa sobom u pasošu sve do izlaska iz Belorusije, kada se vraća pograničnom službeniku. Odmah po dolasku, a najkasnije u roku od 5 radnih dana obavezna je registracija. Registracija se, u slučaju privatnog smeštaja, obavlja u MUP-u, uprava za strance u odgovarajućem rejonu, a u slučaju hotelskog smeštaja registraciju obavlja hotelsko osoblje. Obavezna je polisa zdravstenog osiguranja, koja se kupuje na graničnom prelazu prilikom ulaska u zemlju i iznosi oko 1 evro po danu boravka. Priznaju se polise međunarodnog putnog medicinskog osiguranja beloruskih, kao i stranih osiguravajućih kompanija ukoliko ispunjavaju uslove u pogledu visine osigurane sume (minimum 10.000 evra) i teritorije na kojoj važi polisa (Republika Belorusija ili ceo svet).

Od 1. septembra 2016. godine, državljani Srbije, bez obzira da li imaju ili nemaju vizu, dozvolu za privremeni ili stalni boravak, neće moći da uđu na teritoriju Ruske Federacije iz Belorusije, već će biti upućivani da u Rusku Federaciju uđu iz Ukrajine ili Baltičkih zemalja, preko graničnih prelaza koji su otvoreni za međunarodni saobraćaj.

Navedeno pravilo se ne odnosi i na vozače kamiona koji su državljani Srbije, s obzirom da kamioni imaju TIR oznaku, pa im se zbog toga dozvoljava nesmetan ulazak u Rusku Federaciju iz Belorusije.

Po beloruskim propisima dozvoljeno je unošenje i iznošenje novca u gotovini bez deklarisanja u iznosu do 10.000 USD (ili ekvivalent).

Uvoz stvari za lično korišćenje podleže carinjenju ako je vrednost robe veća od 1.500 evra ili su teže od 50 kg, za alkoholne napitke više od 3 litre (za jedno punoletno lice), za cigarete više od 200 komada ili 50 cigara, duvana i duvanskih proizvoda više od 250 grama (za jedno punoletno lice).

Uvoz životinja i biljaka dozvoljava se uz prezentaciju odgovarajućih veterinarskih i fitoloških potvrda.

Za izvoz kulturnih vrednosti i paleontoloških kolekcija ili delova potrebna je dozvola Ministarstva kulture RB, a za izvoz botaničkih i zooloških kolekcija dozvola Ministarstva prirode i zaštite životne sredine.

Fizičkim licima zabranjen je uvoz i izvoz vojne opreme i municije, lovačkog i sportskog oružja, oružja na gas, municije i dr.

Detaljne informacije mogu se naći na sajtu Državnog carinskog komiteta
Belorusije www.customs.gov.by.

Transport

Međunarodni nacionalni aerodrom “Minsk-2″ (www.airport.by) udaljen oko 45 km od Minska, a postoji i nekoliko lokalnih aerodroma. Nacionalna avio kompanija je „Belavija” (www.belavia.by). U septembru 2013. godine otvorena je avio linija na relaciji: Minsk – Budimpešta – Beograd, sa dva leta nedeljno, ponedeljkom i četvrtkom. Prevoznik je beloruska avio kompanija Belavija.

Od aerodroma „Minsk-2″ do centra Minska vozi autobus (polasci na 40 minuta), taksi (oko 17 evra), a postoji i mogućnost rent-a-car.

Železnički saobraćaj je razvijen (www.rw.by), vozovi su brzi i tačni, postoji veza gotovo sa svim velikim gradovima Evrope i ZND, ali nema direktne veze sa Beogradom.

Suvozemne drumske saobraćajnice su na dosta dobrom nivou, a postoji i autoput od Bresta do Smolenska u Rusiji.

Od 1. avgusta 2013. godine uveden je sistem elektronske naplate drumarina za korišćenje većine autostrada, tzv. „Beltoll”. O tome postoje i pismena obaveštenja na graničnim prelazima, na šta naši građani treba da obrate pažnju. Cena drumarine zavisi od mase i broja osovina. Za svaki pređeni kilometar putnički automobili i vozila do 3,5 tona plaćaju – 0,04 evra (plaća se u rubljama prema zvaničnom dnevnom kursu), a vozila iznad 3,5 tona – 0,09 evra (sa dve osovine), 0,115 evro (sa tri osovine) i 0,145 evra (sa četiri i više osovina). Za prekršioce su predviđene stroge novčane kazne.

U slučaju svesnog ignorisanja navedenog sistema ili nepravilne upotrebe uređaja (uređaj se, zajedno sa detaljnim višejezičkim uputstvom za upotrebu, iznajmljuje na graničnom prelazu ili na punktovima „BelToll”), saobraćajna inspekcija izriče visoke kazne i u skladu sa važećim propisima, kaznu naplaćuje odmah, uz mogućnost podnošenja prigovora koji se rešava u roku od jednog meseca.

Za vožnju u Belorusiji obavezna je međunarodna vozačka dozvola, uz važeću nacionalnu vozačku i saobraćajnu, kao i međunarodno osiguranje vozila. (zeleni karton). Ograničenje na auto-putu je 120 km/č. Savetuje se strogo poštovanje saobraćajnih i drugih propisa jer su predviđene stroge novčane, pa čak i zatvorske kazne za njihovo narušavanje. Saobraćajna signalizacija i znaci ispisani su na ćirilici (beloruskoj), a na glavnim saobraćajnim trasama i čvorištima i latinicom. Informacije u vezi međunarodnih drumskih i drugih polazaka iz Minska mogu se naći na sajtu „Minsktransa”, www.minsktrans.by.

U Belorusiji je 24. oktobra 2013 godine stupio na snagu propis koji predviđa konfiskaciju vozila u slučaju da vozač po drugi put u toku godine bude uhvaćen da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola (toleriše se do 0,3 promila u krvi), a za prvi takav prestup predviđena je visoka novčana kazna (u vrednosti od 500-1000 evra). Već su izrečene i prve kazne po ovom propisu, pa našim građanima sugerišemo njegovo striktno poštovanje, odn. potpuno izbegavanje alkohola tokom vožnje.

Novac i cene

Lokalna valuta u R. Belorusiji ja beloruska rublja. Sredinom 2016. godine izvršena je denominacija beloruske rublje (izdavana u apoenima 100, 500,1000, 5000, 10 000, 20 0000, 50 000, 100 000, 200 000) u odnosu 1 prema 10.000. Nakon denominacije rublja se izdaje u kovnim novčanicama od: 1, 2, 5, 10, 20, 50 kopejki; 1, 2, rublji i papirnim banknotama od 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 rubalja. Devize se menjaju u rublje u bankama i menjačnicama, a aktuelni kurs može se naći na sajtu www.infobank.by, ili na sajtu Narodne banke Belorusije www.nbrb.by.

Na osnovu zvaničnog kursa Narodne banke Belorusije, 12. aprila 2018. godine, srednji kurs za 1 evro je iznosio 2,41 rubalja.

Platne kartice naših banaka se mogu koristiti, ali se zbog značajnih troškova konverzije preporučuje plaćanje gotovinom, dobijenom razmenom deviza u menjačnicama.

Cena autobuske karte (u jednom pravcu) u javnom gradskom prevozu je od 0,6 do 0,8 rubalja, a karte za metro 0,65 rubalja. Cena benzina iznosi 1,34 rubalja (0,55 evra). Cene domaćih prehrambenih proizvoda su u proseku niže od srpskih, dok su restoranske usluge skuplje nego u R. Srbiji. Ponuda hotelskog smeštaja u Minsku je velika (prisutna je većina svetskih hotela), a cena hotelskog smeštaja zavisi od kategorije.

Srbija-Belorusija
Srbija-Belorusija udaljenost

Više od TRAVEL VISA STAY

Lista najmoćnijih država sveta: Ko je i zašto na samom vrhu?

SAD, Kina i Rusija ostale su najmoćnije zemlje sveta...

Mađarska policija unosi promene na prelazu Reske, putnici će se deliti prema državljanstvu

Radi ubrzanja prelaska mađarske granice, na najvećem graničnom prelazu...

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska u avion

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er...

Koliko zarađuju piloti u Srbiji i inostranstvu?

U proseku 60.000 ljudi svakog meseca traži informacije o...

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Srbija dobija još jedan putnički aerodrom

Grad Kikinda stavio je na javni uvid plan detaljne...

Novak: “I didn’t celebrate the way I wanted”

After posing for photojournalists, Serbian tennis player Novak Djokovic...

Šta možete da dobijete besplatno ako letite ekonomskom klasom

Nekoliko stjuardesa i stjuarda otkrilo je šta sve možete...