Bezvizni režim trenutno nije ugrožen

0
109

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je danas da bezvizni režim Srbije trenutno nije ugrožen navodeći da je zbog pojačanih mera kontrole na graničnim prelazima od 2. juna do danas vraćeno oko 5 000 građana koji su imali nameru da traže azil u zemljama zapadne Evrope.

Grubješić je najavila da će Ministarstvo pravde kao jednu od mera za smanjenje broja lažnih azilanata predložiti izmene Krivičnog zakonika kojim će se traženje lažnog azila tretirati kao krivično delo i da se nada da će to uskoro i biti usvojeno.

“Do ukidanja bezviznog režima neće doći sada”, rekla je Grubješić na sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije i dodala da to što trenutno nije ugrožen bezvizni režim ne znači da se taj problem neće ponovo javiti sledeće godine.

Uz napomenu da je komisija za praćenje bezviznog režima preduzela niz mera i aktivnosti na smanjenju broja lažnih azilanata Grubješić je kazala da je svuda u Evropi prepoznata spremnost Vlade Srbije da sarađuje na rešavanju problema lažnih azilanata.

Glavna odredišta lažnih azilanata iz Srbije, prema njenim rečima, bila su Nemačka, Švedska, Švajcarska, Luksemburg i Belgija, ali tom prilikom nije bilo elemenata organizovanosti.

“Jako je bitno što je smanjen i praktično ukinut organizovani dolazak državljana Srbije u zemlje u kojima traže azil”, rekla je Grubješić, koja je dodala da je prema podacima nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova u julu i avgustu bio povećan broj zahteva za azil iz Srbije, da je u pitanju bilo 1467 zahteva i da je to i pokrenulo priču o ukidanju bezviznog režima.
Ona je dodala da je broj tražioca azila u ovoj godini bio manji u odnosu na prethodnu.

Podsetila da je zahtev Srbije zemljama u koje najviše odlaze tražioci azila da se Srbija stavi na listu sigurnih trećih zemalja, da se smanji novčana pomoć tražiocima azila i da se skrati procedura za razmatranje njihovih zahteva.

Dodala je da su Belgija i Danska taj problem rešile, jer su upravo skratile proceduru i maltene ukinule pomoć tražiocima azila.

Izvor: Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime