Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Blagoslov Patrijarha Irineja

Patrijarh Srpski Irinej blagoslovio je danas Skupštinu dijaspore i Srbe u regionu poručivši im da ne zaborave svoje poreklo i korene i da vezu sa maticom oživljavaju, osnažuju i održavaju.

“Ne treba za zaboraviti da reka ako nema veze sa izvorom brzo presahne. Da ne bi presahli, održavajte vezu sa svojim korenima, sa svojom zajedničkom domovinom i otadžbinom i onda ćemo biti prisutni, i vi ovde i mi preko vas širom sveta”, rekao je patrijarh Irinej na prijemu upriličenom za delegate Skupštine dijaspore u Parohijskom domu Hrama Svetog Save na Vračaru.

Patrijarh srpski poželeo je delegatima Skupštine dijaspore da se osećaju kao kod svoje kuće jer, kako je naveo, jesu u svom domu i svojoj kući.   “Ovo je dom svih nas. Mi smo jedna vellika porodica silom prilika raseljena sa nadom da ćemo se uvek videti, najčešće ovde”, istakao je patrijarh Irinej.

Ministar dijaspore Srđan Srećković rekao je da je danas sa Svetosavskog platoa poslata vrlo snažna poruka da će država i crkva u budućnosti zajedno raditi na očuvanju nacionalnog kulturnog, jezičkog i verskog identiteta. On je istakao da su crkva i država odvojene, ali da su i zajedno jer postoje zbog naroda, podsećajući da je decenijama unazad crkva bila kohezioni faktor i tačka oslonca srpske nacije i dijaspore.

“Kada država nije posmatrala dijasporu kao partnera i saveznika već kao neku vrstu protivnika, crkva je bila ta na koju su naš narod i dijaspora mogli da se oslone i dobiju podršku”, naglasio je Srećković.

On je istakao da crkva i država nikada više ne smeju da budu rivali, već partneri u građenju nacionalnog, duhovnog i kulturnog identiteta i povezivanju matice i dijaspore.

Ministar vera Bogoljub Šijaković ocenio je da je dijaspora “rasejano seme našeg naroda, najčistije i najplemenitije, koje je često bilo spaseno i očuvano od boleština koje je naš narod imao ovde u otadžbini”.

“Tu čistotu vere i otadžbinskog osećanja treba i mi da učimo. Ujedinjeni u veri i jeziku da izgradimo i unapredimo jedan veliki i plemeniti srpski dom”, poručio je Šijaković.

Patrijarh srpski služio je jutros liturgiju u Hramu Svetog Save, u prisustvu delegata Skupštine dijaspore i Srba u regionu, koja je osnovana na jučerašnjoj konstitutivnoj sednici.

Za predsednika te skupštine izabran je Slavomir Gvozdenović iz Rumunije, a na prvoj sednici u Domu Narodne skupštine verifikovano je 49 mandata delegatima iz regiona i iz celog sveta.

Gvozdenović je rekao da je današnji dan istorijski za Srbiju i “njenu decu raseljenu širom sveta”. On je istakao da nakon konstituisanja skupštine, treba da se načini strategija i zajednički plan daljih akrivnosti delovanja dijaspore.

“Siguran sam da možemo bar malo pomoći matici, ali i matica nama da sačuvamo retke srpske institucije, od prosvetnih i kulturnih”, kazao je Gvozdenović.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *