Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Brazil – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Brazilu

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Viza nije potrebna za boravak u turističke ili poslovne svrhe (ne odnosi se na rad i plaćene aktivnosti) u periodu od 90 dana, sa mogućnošću produženja za još 90 dana, s tim da ukupna dužina boravka ne pređe 180 dana u godini, računajući od prvog ulaska. Nije propisan rok važenja pasoša radi turističkog putovanja u Brazil, dok je rok važenja pasoša radi regulisanja boravka – 3 meseca.

Prilikom ulaska u Brazil popunjava se ulazno/izlazni karton, koji mora da se preda prilikom izlaska.
Dokaz o vakcinaciji protiv žute groznice treba da podnesu osobe koje putuju u određene udaljene oblasti, što ne uključuje gradove na obali, kao što su Rio, Sao Paulo i dr, Braziliju.

Nadležni brazilski organi traže potvrdu o vakcinaciji protiv žute groznice i prilikom putovanja iz Brazila u druge latinoameričke zemlje.

TRANSPORT

Zbog velikih udaljenosti, stranci najviše koriste avio veze. Postoji nekoliko međunarodnih aerodroma, od koji su najpoznatiju u Sao Paolu, Rio de Žaneiru, Braziliji, Salvadoru, Fortalezi, Resifeu.

U Brazil se vodenim putem može doći iz Bolivije, Paragvaja i Perua (rekom Amazon).

Drumski granični prelazi postoje sa svim okolnim zemljama ( Argentina, Bolivija, Kolumbija, Gvajana i Francuska Gvajana, Paragvaj, Urugvaj, Venecuela) osim sa Surinamom.

BEZBEDNOST

Zbog protesta vojnih policajaca i njihovih porodica u državi Rio de Žaneiro i u državi Espirito Santo, predsednik Brazila Mišel Temer je odobrio upotrebu vojske, radi povećanja stepena bezbednosti i sprečavanja talasa nasilja, kao i činjenice da se u periodu od 24. februara do 1. marta 2017. godine održava karneval. Bezbednosna situacija je za sada nepredvidiva i neizvestan je dalji tok događaja, jer postoji mogućnost da se talas protesta proširi i na druge delove zemlje.

Građanima Srbije koji nameravaju da putuju u Brazil, posebno u ove dve savezne države, savetuje se povećana pažnja zbog kriminalnih aktivnosti i delovanja narkogrupa u velikim gradovima na obali, ali i u unutrašnjosti, uključujući glavni grad Braziliju.

Zbog čestih oružanih pljački, strancima se savetuje da ne nose skupocene stvari, posebno nakit i veće količine novca, kao i da izbegavaju favele i kretanje sporednim ulicama noću, već da borave isključivo u mestima koja su predviđena za strane turiste i gde je prisustvo policije pojačano. U slučaju gubitka dokumenata ili stvari, treba kontaktirati lokalnu policiju.

Ambasada Srbije u Braziliji prati aktuelnu situaciju, a relevantna obaveštenja i saveti se mogu dobiti na brojeve telefona: +5561/ 3223-72-72, +5561/ 3223-19-94 i e-mail: embaixadaservia@terra.com.br. (Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli). Imajući u vidu problem geografske udaljenosti Brazilije (uglavnom preko 1.000 km) od gradova na obali ili priobalju, koje naši turisti najčešće posećuju, u slučaju potrebe moguće je kontaktirati i počasne konzulate R. Srbije u Sao Paulu (tel: +11 3722 1563), Rio de Žaneiru (+21 3322 5848), Kurićibi (+41 3332 8383 ili 3264 9357), Porto Alegreu (+51 3358 0500).

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Potrebno je da se putnici, koji planiraju da borave u oblasti Ilha Brande, u državi Rio de Žaneiro, vakcinišu protiv žute groznice 10 dana pre planiranog puta.

Svetska zdravstvena organizacija je uvrstila federalnu državu Sao Paulo u listu oblasti rizičnih od žute groznice. Vlada Sao Paula je pokrenula akciju vakcinacije protiv žute groznice koja će se realizovati u 54 grada ove države, od 29.1.2018. godine.

Turistima koji planiraju da putuju u federalnu državu Sao Paulo, kao i u državu Rio de Žaneiro i državu Baija preporučuje se da se vakcinišu protiv žute groznice.

Zbog velike teritorije i različitih klimatskih zona i uslova, ne postoji jedinstvena zdravstvena situacija koja važi za ceo Brazil. Zbog toga je potrebno da putnici za određena poodručja konsultuju podatke Svetske zdravstvene organizacije (WHO) koja na dnevnom nivou prati kretanja zdravstvene situacije, posebno u pogledu epidemija, u Brazilu i ostalim zemljama regiona. Rezultati se objavljuju na veb sajtu www.who.int/ith . MDTravelHealth objavljuje kompletne zdravstvene preporuke za putnike (www.mdtravelhealth.com).

Zbog postojanja prisustva komaraca Aedes aegypti, koji prenose denga groznicu, virus zika, žutu groznicu i virus čikungunja, potrebna je opreznost u mnogim delovima zemlje.

Za sva područja važi generalno pravilo da se za piće koristi flaširana voda i samo konzumira termički obrađena hrana. Zdravstvena zaštita u gradovima je na relativno dobrom nivou u privatnim bolnicama, uz plaćanje svih troškova.

NOVAC

Brazilska valuta je real. Zbog relativno nestabilne ekonomije poslednje godine njegova vrednost je opala u odnosu na US dolar i evro. U januaru 2017. godine 1 evro je iznosio 3,4 reala. U Brazilu se mogu koristiti sve najpoznatije svetske kreditne kartice (American Express, Diners Club, Visa, Master Card ) uključujući i one koje su izdale naše banke za korišćenje u inostranstvu.
Dnevni troškovi boravka u Brazilu kreću se u proseku između 100 i 500 USD, u zavisnosti od mesta i smeštaja. Tokom glavne turističke sezone koja traje od decembra do februara, sve cene u proseku rastu za 30%.

OSTALO

Informacije o svim vrstama turističkih usluga mogu se dobiti na zvaničnom veb sajtu Ministarstva turizma www.braziltour.com

Srbija-Brazil
Srbija-Brazil udaljenost

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *