Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Čestoslavica – moćan antiseptik blagotvoran za kožu

Čisti krv, otklanja ekceme i pospešuje varenje. Pomešana sa korenom celera pomaže kod nervnih bolesti i melanholije.

Za mnoge zdravstvene probleme, narodni lekari često preporučuju čestoslavicu (Veronica officinalis). Ne bez razloga, s obzirom na to su ovu biljku izuzetno cenili još u starom Rimu. Smatrana je temeljnim lekom za sve bolesti, a naročito za povrede.

Kada su Rimljani zaposeli sever Evrope i tamo otkrili čestoslavicu, nazvali su je „lekom sveta”. Njene moći su se brzo proslavile i čak ušle u poslovicu. Ukoliko bi Rimljanin hteo da oda priznanje i pohvali nekog čoveka, rekao bi za njega da „ima toliko dobrih osobina, kao cenjena trava veronika”.

Zbog antiseptičnog delovanja čestoslavica je našla primenu u lečenju rana, za koje se koristi čaj ili sveži sok napravljen od nadzemnog (jedino lekovitog) dela biljke. Biljka spravlja u vidu čaja, tinkture ili svežeg soka. Njena lekovitost potiče od glikozida, gorkih materija, nepoznatih saponida, malo etarskog ulja, provitamina A, šećera, voska…

Predstavlja omiljeni dodatak čajevima za čišćenje krvi, dok zajedno sa svežim vrhovima koprive sa kože uklanja hronični ekcem. Posebno je delotvorna kod staračkog svraba. Osim toga, utiče okrepljujuće na želudac, pospešuje varenje, otklanja dijareju i crevne tegobe, kao i katar želuca.

Takođe, psihički premorenim osobama umanjuje nervozu. Samo šoljica čaja uveče pred spavanje dovoljna je za ulazak u dubok i okrepljujući san. Pomešan sa korenom celera pomaže kod nervnih bolesti i melanholije. Otklanja vrtoglavicu i jača pamćenje. Čaj od čestoslavice je delotvoran i protiv žutice, pojave peska u urinu, kostobolje i drugih reumatskih bolova.

Doprinosi i olakšanom iskašljavanju i izbacivanju sekreta kod bronhitisa, hroničnog katara, povišene temperature i bolova u grudima. Zbog plavičastih cvetova čije latice na dodir lako otpadaju, zovu je i “muška vernost”. Raste po vlažnim mestima i šumama do 1.000 m nadmorske visine i gorkog je i pomalo oporog ukusa.

Narodni preparati

ČAJ – U četvrt litra vrele vode staviti punu kašičicu čestoslavice samo da se popari, a zatim pustiti da kratko odstoji. Procediti i piti dva do tri puta dnevno.

Tinktura – Pune šake sitno naseckane čestoslavice u cvetu potopiti u litar rakije čija je snaga 38 do 40 odsto alkohola. Mešavinu ostaviti na suncu ili blizu nekog drugog izvora toplote četiri nedelje uz povremeno mućkanje.

Nakon toga lek je spreman i može da se spolja utrljava kod reumatičara i obolelih od raznih drugih degenerativnih obolenja. Kapi tinkture se piju sa malo vode ili čaja i to po 15 kapi, tri puta na dan. Dobro upućeni tvrde da ovako uneta tinktura pročišćava krv i krvne sudove, dajući im novu elastičnost. Za spravljanje lekovitih čajeva i tinktura koriste se svi delovi biljke osim korena. Ne treba je čupati već seći u vreme cvetanja, da bi se obnavljala. Suši se u hladu, na promaji.

Protiv glavobolje – Deset kašika sitno naseckane čestoslavice stavi se u flašu, prelije sa pola litre rakije i ostavi da odstoji tri nedelje. Dobijenom tinkturom mažu se bolna mesta na glavi, a posebno slepočnice.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *