Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Дај да ти гледам у длан

Здраво живо баје Мијалко!

Е, виде ли? Беше му, пројдоше и првомајсћити празници. Тија неколко дна се народ одмори, испуцаше се, извеселише кој колко је могл, а највише се израдуваше тија мпадити и децата, иако не знају зашто је бил тија  празник.

Него еве се, јутре је пак празник Џурџовдан, слава на стоку за сточари и овчари. Оно некада су сви славили тија празник, а са само Цигањето га поштују и славе. Па затова ме ока њекања мој 6ртанац из село да видим те тува по Циганску малу ако оче некој, има двајестину јагњишта, да ђи продаде. Па се ја баје надиго те отидо камто Циганску малуда се за това распитам. Циганска мала неје више онаква каква је 6ила преди педесе године. Од понапред, беше толко прљаво да га кажемо, па скоро сви су ишли у прошњу, а имаше и млого вржалице Циганће, које за паре вражукају и гледају у длан. Сечам се беше једна Циганка Зујка, седла у Тијабару, народ прооди и она ока збира народ те њим гледа. Па и ја један дн проодим тамо, народ збрало се, па реко да видим какво је, придо, она ме сеца за руку:

-Та дај да ти гледам у длан!

Ја се опира али она навалипа и ја пристадо.

Она поче:
“Те из твој длан господине видим да ћете увати једна болес, али нече те увати на смрт него че се извлечеш, а то је много добро за тебе и твој живот. Још из длан ти видим да ћеш да бегаш у свет и там ће да упознаш велики људи,  са велики познанства, и има се запослиш преко везу. И још ти длан казује да ћеш да будеш млого подобан у животу, језик ћеш да имаш, уста ћеш да немаш. Све ћеш даговориш како ти други  говору да кажеш. Ал једном ћеш да ланеш са своју главу,  и ту ћеш грдно да се превриш. Иначе,  линија за срећу ти се малко напукла на једно место, ал то је само пролазно, опет ће се састави кад утувиш оно што сам тирекла“.

И да знајеш баје Мијалко, тека си и беше, ал ја касно разбра и стварно га надрља.

Ајде са уздравје баје, и нека ти је срећан Џурџовџн, па ега Бог даде још празници у годинуту, па да се слави и народ да се саставља и дружи…

Млого ти се поздравља, деда Бора из Пирот.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *