Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Danska – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Danskoj

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Kraljevina Danska je 4. januara 2016. godine, zbog migrantske krize u Evropi, uvela kontrolu ulaznih granica prema SR Nemačkoj za sve putne pravce – drumske, vazdušne i morske i obavezno je posedovanje važećih putnih isprava, odnosno ID kartica kao identifikacionih dokumenata prilikom ulaska u zemlju.

Od 19.07.2013. godine, uslov za ulazak državljana R. Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice.

Nosiocima biometrijskih pasoša R.Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Republike Srbije koje je izdalo MUP RS – Koordinaciona uprava. Viza se pribavlja u Ambasadi Danske u Beogradu.

Za ulazak u Dansku nije potrebno priložiti dokaze o vakcinaciji, ali radi lične sigurnosti tokom boravka,  poželjno je posedovati polisu zdravstvenog osiguranja.

U Dansku se može uneti i izneti iznos od 10.000 evra, dok veći iznos mora biti prijavljen. Dozvoljen je unos jednog boksa cigareta (200 kom.) i jednog litra žestokog alkoholnog pića. Kažnjivo je unositi kopije firmiranih robnih marki. Detaljne informacije mogu se dobiti na ovom sajtu.

Informacije o uvozu lovačkog oružja mogu se dobiti na ovom sajtu, a u vezi uvoza kućnih ljubimaca na ovom sajtu.

Carinski organi (Told) na aerodromu u Kopenhagenu su dostupni na tel. 0045 7237 1140, radnim danima od 07 do 17,00, subotom 07 – 13,00, dok nedeljom ne rade. Aerodromska policija je dostupna na 0045 3314 1448 ili ovom sajtu.

TRANSPORT

Najveći i najvažniji aerodrom u Danskoj je Kastrup i lociran je u Kopenhagenu. U drugim delovima zemlje ima nekoliko manjih aerodroma koji nisu atraktivni sa turističkog aspekta (Arhus, Bilund…). Više informacija može se dobiti: Kastrup – www.cph.dk, tel. 0045 3231 3231, Aarhus – www.aar.dk, tel. 0045 8775 7000, Billund – www.billundlufthavn.dk, tel. 0045 7650 5050.

Najvažnije luke su Kobenhavns Havn, Nordre Toldbod 7, 1013 Kobenhavn K, Helsingor Havn, Faergevej 8, 3000 Helsingor, Rodbyhavn, Faergestationsvej 5, 4970 Rodby. Rezervacija i kupovina karata za brodski prevoz od Nemačke do Danske ili od Danske do Švedske i Norveške: Scandilines Danmark A/S, www.scandlines.dk, tel. 0045 3315 1515 – Stena Line, www.stenaline.dk tel. 0045 9620 0200, DFDS Seaways tel. 0045 3342 3080.

Železnička mreža je veoma savremena a povezanost i razvijenost garantuju mogućnost putovanja ka svim evropskim destinacijama. Informacije: www.dsb.dk Putevi su veoma kvalitetni a sve važnije destinacije su povezane auto-putevima koji su izgrađeni po najvišim standardima.

Za putovanja tokom zime potrebna je zimska oprema i maksimalna pažnja i poštovanje propisa i signalizacije u vožnji. Detaljnije informacije u vezi sa upravljanjem motornim vozilima u Kraljevini Danskoj, dostupne su preko sajta: www.fdm.dk.

Tokom privremenog boravka naših državljana u Danskoj, priznaje se vozačka dozvola Srbije na novom obrascu, ali je za upravljanje motornim vozilom neophodno i posedovanje međunarodne vozačke dozvole.

Srbija je, 12. oktobra 2016. godine, uvrštena u dansku „Grupu 2″ zemalja, tako da nosioci vozačkih dozvola Srbije, za kategoriju B, mogu nakon regulisanja boravka u Kraljevini Danskoj, bez obaveze teorijskog i praktičnog polaganja vozačkog ispita, kod nadležne Agencije za bezbednost saobraćaja Danske vršiti direktnu zamenu srpskih u danske vozačke dozvole.

Nosioci vozačkih dozvola koje su izdate u državama koje nisu članice EU, mogu upravljati motornim vozilom tokom privremenog boravka u Danskoj pod uslovom da su podaci uneti u dozvolu latiničnim pismom. U protivnom, ukazuje se da dozvola mora biti prevedena na danski, engleski ili francuski jezik kod ovlašćenog prevodioca. Nosioci takvih vozačkih dozvola, obavezni su da poseduju važeću međunarodnu vozačku dozvolu da bi mogli da upravljaju vozilom tokom privremenog boravka u Kraljevini Danskoj.

Saobraćajni propisi se moraju u potpunosti poštovati, a kazne su visoke, na pr. nepropisno parkiranje se kažnjava sa oko 70 evra. Za druge prekršaje, kao što je vožnja u alkoholisanom stanju, prekoračenje brzine, nepoštovanje saobraćajne signalizacije i sl. kazne su značajno veće a u nekim slučajevima su predviđene i druge sankcije. Preporučuje se potpuno poštovanje saobraćajnih znakova i ograničenja brzine i korišćenje potpuno tehnički ispravnih vozila.

BEZBEDNOST

Kraljevina Danska ima potpuno stabilnu bezbednosnu situaciju. Sistem bezbednosti je izgrađen na modernim osnovama, a policija je izuzetno organizovana i ima na raspolaganju najsavremeniju opremu. Naši građani koji ovde žive i rade, osećaju se potpuno bezbedno. Telefon za hitne slučajeve: 112.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nema epidemija zaraznih bolesti, pa nema potrebe ni za vakcinacijama pre puta.U slučaju potrebe za hitnom zdravstvenom intervencijom, potrebno je pozvati hitnu pomoć na telefon 112.

NOVAC

U Danskoj je zvanična valuta danska kruna (1 evro = 7,5 DKK, 1 USD – 5,7 DKK). Moguće je korišćenje većine platnih kartica naših banaka. Za više informacija preporučuje se da se pre puta obratite matičnoj banci u Srbiji.

Cene gradskog prevoza u Kopenhagenu su sledeće: jedna vožnja autobusom ili u metrou košta oko 3,5 evra (važi 60 minuta), za dnevnu kartu (24č) treba izdvojiti oko 20 evra, a za trodnevnu kartu (72č) – oko 26 evra.

Karte za prevoz mogu se nabaviti preko automata ili kupovinom u lancu prodavnica „7 ELEVEN”. Autobuske karte mogu se kupiti kod vozača, ali se karte za voz i metro nabavljaju preko automata (postoji opcija izbora na engleskom jeziku) ili u pomenutom lancu „7 ELEVEN”, koji se nalaze na aerodromu, glavnim i lokalnim železničkim stanicama i po centrima gradova.

Preporučuje se nabavka nepersonalizovanih kartica, čija cena iznosi oko 23 evra (180 DKK), s obzirom na to da se koristi za sve vrste transporta – autobus, metro i voz, a može se koristiti za više osoba. Neophodno je, međutim, voditi računa o čekiranju prilikom ulaska i izlaska iz transporta.

Sve informacije o navedenom mogu se pronaći na engleskom jeziku preko ovog linka.

Taksi usluga u proseku košta od 20-30 evra ukoliko se vrši prevoz po gradu u dužini od 5-6 kilometara i tokom radnog dana. Vožnja je značajno skuplja noću i preko vikenda. Prevoz vozom od Kopenhagena do najbližih turističkih mesta, na pr. do Helsingora koji je udaljen 55 km, košta oko 12 eura u jednom pravcu. Prelazak mosta između Kopenhagena i Malmea putničkim vozilom košta 39 evra u jednom pravcu, a mosta koji vodi ka Niborgu, 30 evra u jednom pravcu. Cena jednog litra bezolovnog benzina je oko 1,3 evra a dizel goriva oko 1,1 evra.

Rent-a-car: Budget.dk, 0045 33550500.

Cene u restoranima srednje kategorije su relativno visoke – ručak za dve osobe sa pićem košta u proseku oko 50 evra, obrok u Mekdonalds restoranima košta oko 9 evra , viršle na kiosku su oko 3,5 evra, razni sendviči od 4 – 6 evra.

Za prenoćište sa doručkom u hotelima srednje kategorije potrebno je izdvojiti oko150 evra.

OSTALO

Klima u Danskoj je veoma promenljiva pa se preporučuje posedovanje toplije garderobe bez obzira na godišnje doba. Sve informacije o Danskoj, su dostupne preko sajta www.denmark.dk/en, a turističke informacije dostupne na www.visitdenmark.dk.

Turističkih agencija ima veoma mnogo. Neke od njih:

Uobičajeno radno vreme prodavnica u Kraljevini Danskoj je od 9.00 do 18.00 časova, a svakog prvog i poslednjeg vikenda u mesecu prodavnice rade i nedeljom, najčešće do 16.00 časova. Prodavnice prehrambene robe najčešće rade od 09.00 do 20.00 časova, pojedine od 08.00 do 22.00 časa (npr. „NETTO”), a lanac prodavnica „7 ELEVEN” uslužuje 24 časa dnevno.

Tokom Božićnih praznika prodavnice ne rade u periodu od 24-26. decembra, kao ni 1. januara, ali postoje dežurne prodavnice prehrambene robe („IRMA”), koje nude usluge od 09.00 do 18.00 časova, kao i pomenuti lanac proizvoda „7 ELEVEN”.

Srbija-Danska
Srbija-Danska udaljenost

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *