Deca i zdravlje

Gojazni mališani skloni glavoboljama

Istraživanja pokazuju da su gojazna deca sklonija teškim i učestalim glavoboljama nego njihovi mršaviji vršnjaci. U istraživanju je bilo uključeno 466 mališana i većini je dijagnostikovana migrena (91,1%), a ostalima (8,9%) neki drugi tip glavobolje. Gojazna deca ne samo da imaju češće glavobolje, nego ih onemogućavaju u svakodnevnim aktivnostima, te više izostaju iz škole i sa slobodnih aktivnosti.

Brza hrana ugrožava dečije zdravlje

Istraživanje koje je predstavljeno na skupu Američkog udruženja kardiologa (The American Heart Association) pokazuje da su deca koja više od četiri puta nedeljno konzumiraju “brzu hranu” izložena većem riziku od razvoja bolesti srca i krvnih sudova u kasnijem uzrastu. Mališani koji redovno jedu van kuće unose više ugljenih hidrata, soli i masnoća nego oni koji obroke uzimaju kod kuće.

Prema rečima Karen Olson, vođe ovog projekta, još više zabrinjava činjenica da ova deca imaju i povišen krvni pritisak, niži nivo dobrog holesterola (HDL) i više LDL čestica. Male, guste čestice lošeg holesterola (LDL) poznate su i kao faktor rizika pojave arterioskleroze jer stvaraju naslage na krvnim sudovima. Osim toga, deca koja jedu “brzu hranu” manje su osetljiva na insulin, što povećava predispozicije za oboljevanje od dijabetesa. Takođe, ova deca u proseku popiju do 1,5 puta više slatkih, gaziranih pića nego njihovi vršnjaci koji konzumiraju domaću hranu, što izaziva i pojavu karijesa.

Roditelji bi trebalo da kreiraju jelovnik i odaberu šta će deca da jedu. Neophodno je napraviti zdraviji odabir namirnica, pa čak i kada se jede u restoranima brze hrane uvek se može izabrati salata ili neka druga, manje masna i slatka hrana.

Deca i gledanje reklama za hranu

Gojazna deca koja gledaju reklame za hranu na televiziji, više nego dupliraju unos hrane nakon gledanja. Ovo pokazuje istraživanje Univerziteta u Liverpulu po kojem deca normalne težine unos hrane u tim situacijama povećavaju za 84%. U istraživanju je učestvovalo 60 dece starosti od 9 do 11 godina kojima su prikazivani nizovi reklama za hranu i igračke, a nakon njih crtani film. Unos hrane je bio znatno veći nakon gledanja reklama za hranu nego nakon reklama za igračke. Gojazna deca su unos hrane povećala za 134%, a ona sa nešto većom kilažom za 101%.

Mališani koji piju mleko manje se debljaju

Deca koja redovno konzumiraju mleko imaju manju telesnu masu u odnosu na onu koja to ne čine, potvrdilo je istraživanje sprovedeno u Istraživačkom centru Avelino u Italiji. Dokazano je da namirnice bogate kalcijumom – mleko i njegovi derivati, mogu imati važnu ulogu u kontroli telesne mase zahvaljujući sposobnosti ovog minerala da sagori masnoću u ćelijama. Ovo istraživanje dalo je doprinos prevenciji gojaznosti u dečjem dobu koja je u porastu u mnogim zemljama, a potvrdilo je i značaj mleka u ishrani deteta.

Manje sna više kilograma

Poznato je da su deca koja ne spavaju dovoljno veoma nervozna i da slabije pamte, a istraživanje sprovedeno u Americi na više od dve hiljade mališana uzrasta od 3 do 12 godina, pokazalo je da su oni koji spavaju manje, uglavnom i gojazni. Naučnici su istu decu merili dva puta u razmaku od pet godina, i zaključili da su mališani koji su spavali manje, kasnije odlazili u krevet i ustajali ranije, imali više kilograma od njihovih naspavanih vršnjaka. Zapravo, zaključili su da svaki dodatni sat spavanja smanjuje rizik od prekomerne težine za oko 20 posto. Stručnjaci preporučuju da predškolska deca spavaju između 10 i 12, a starija oko 9 sati.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

More like this

Štucanje

Kako zaustaviti štucanje

Štucanje nastaje zbog grčenja dijafragme, mišića koji odvaja grudi i stomak, i učestvuje u procesu disanja. Do...
Voće u sodu bikarbonu

Nemojte stavljati voće u sodu bikarbonu

Među popularnim trendovima koji propagiruju zdrav način života izdvaja se i onaj da voće i povrće pre...
Postkovid sindrom

Šta je to postkovid sindrom i koji organi najčešće...

"Svaki deseti pacijent koji je preležao koronu čak i posle šest meseci oseća hroničan umor i ima...