Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Deset saveta za bezbedan put na odmor

Ukoliko planirate da automobilom idete na godišnji odmor, ako ne želite da se sve pretvori u veliku zbrku i da ne znate šta ćete pre, na vreme razmišljajte o neophodnim proverama.

Napravite ček-listu pred putovanje.

14 dana pred put – Provera automobila

Najbolje je da se vozilo prekontroliše u ovlašćenom servisu. Ukoliko vam se bliži redovan servis možete kontrolu obaviti neposredno pred put. Ukoliko ne, obavezno proverite ulje, kočnice, gume (dubina šare). Neke od ovih stvari možete i sami da obavite.

Proverite automobil pre putovanja!
Proverite automobil pre putovanja

12 dana pred put – Spremite papire

Naročito ako putujete u inostranstvo. Dakle, vozačka i saobraćajna dozvola, polisa osiguranja, lična karta pasoš, kao i zeleni karton za države gde je i dalje ovaj dokument neophodan (Makedonija, Bosna i Hercegovina…) Savet: skenirajte dokumenta i takve slike čuvajte na vašem e-mail nalogu za svaki slučaj.

Spremite sve potrebne dolumente za putovanje
Spremite sve potrebne dolumente za putovanje

10 dana pred put – Ažurirajte navigaciju

Navigacija je postala maltene neophodno sredstvo za snalaženje u inostranstvu. Zamislite situaciju da lutate nekom zemljom, dok vam decu hvata nervoza na zadnjem sedištu. Dakle, postarajte se da mape na vašem navigacionom uređaju budu ažurne.

Navigacija će vam puno pomoći
Navigacija će vam puno pomoći

7 dana pred put – Pribor za prvu pomoć

Kada ste zadnji put proverili da li posedujete svu neophodnu opremu u automobilu? Pred putovanje je pravi trenutak, svakako. Podsećamo: kompleti za prvu pomoć moraju biti standardizovani, a imajte na umu da u pojedinim zemljama, poput Grčke neophodan je aparat za gašenje požara.

Prva pomoć je neophodna
Prva pomoć je neophodna

5 dana pred put – Zabavni program – organizacija za decu

„Tata jesmo li stigli?“ „Još koliko moramo da putujemo?“ „Hoću napolje, tata!“ Ukoliko vam ovakva pitanja idu na nerve, nabavite neku vrstu zabave za svoje mališane. Džepna konzola, mobilni telefon, tablet-računar, izbor je na vama.

Obezbedite deci zabavu u automobilu
Obezbedite deci zabavu u automobilu

3 dana pred put – Kupite motorno ulje

Čak i moderni automobili troše izvesnu količinu ulja između intervala redovne zamene. Dakle, pametni vozači uvek pre dužeg putovanja nabave motorno ulje, jer niko ne želi da mu se kojim slučajem upali lampica, a servisa nema na vidiku. Jedan litar je sasvim dovoljan.

Motorno ulje
Motorno ulje

2 dana pred put – Upišite važne brojeve

Ukradena vam je kreditna kartica. Šta sad? Zabeležite negde broj kol centra sa poleđine kartice ili se raspitajte u banci. Preko interneta možete da saznate brojeve telefona pomoći na putu u državama kroz koje prolazite.

Upišite sve važne brojeve pre putovanja
Upišite sve važne brojeve pre putovanja

Dan pred put – Pravilno se spakujte

Ravnomerno rasporedite teret po prtljažniku. Teže stvari idu na samu klupu, dok sigurnosni trougao i komplet prve pomoći moraju biti lako dostupni. Pravilo je da ukoliko imate krovni nosač teret ravnomerno rasporedite i da u njega ne stavljate čvrste kofere.

Puno stvari pre puta?
Puno stvari pre puta?

Dan putovanja – Ponesite rezervni ključ

Zaboravili ste ključeve u automobilu i sad ne možete da uđete jer je zaključano. Da, dešava se. Zato pametu u glavu, jer zamislite da vam se ovakva neprijatnost dogodi na hiljadu kilometara od kuće. Rezervni ključ nosite obavezno sa sobom.

Obavezno sa sobom poneti rezervni ključ
Obavezno sa sobom poneti rezervni ključ

Dan putovanja – Pripremite hranu

Naravno, vodite računa da nosite suvu hranu koja se ne kvari. Grickalice, sendviči, razne vrste biskvita sastavni su deo svakog putovanja sa decom. Lekari preporučuju da se tokom vožnje pije dosta tečnosti i konzumira voće.

Ponesite hranu da biste imali za vreme putovanja
Ponesite hranu da biste imali za vreme putovanja

I sada ste mislili da je to sve. Nije.

Glavni savet – Rasporedite vreme vožnje

Neprekidna vožnja od 10 sati je maltretiranje i za vozača i za mašinu. Planirajte gde ćete da odmorite, možda čak i prenoćite i zaista napravite od putovanja uživanje.

Odmor je obavezan, a i prijaće vam
Odmor je obavezan, a i prijaće vam

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *