Diplomatsko konzularna predstavništva (DKP) izdaju izvode iz matičnih knjiga

Državljani Srbije koji borave u inostranstvu mogu dobiti izvode iz matičnih knjiga u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP).

Više nije potrebno da se angažuju agencije za pribavljanje izvoda, ovlašćuju rođaci i prijatelji ili podnosi zahtev za pribavljanje dokumenta preko diplomatsko-konzularnog predstavništva (DKP).

Izdavanje izvoda i uverenja iz matičnih knjiga je moguće s obzirom da diplomatsko-konzularna predstavništva od nedavno imaju pristup Registru matičnih knjiga, odnosno jedinstvenoj bazi podataka o ličnom stanju građana koja se vodi u elektronskom obliku.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo može da izdaje izvode iz matičnih knjiga za bilo koje matično područje opštine u Srbiji, odnosno grada, grada Beograda, kao i diplomatsko-konzularnog predstavništva, a na osnovu podataka sadržanih u Registru matičnih knjiga. Mogu se izdavati izvodi iz matične knjige rođenih, izvodi iz matične knjige venčanih i izvodi iz matične knjige umrlih. Takođe, mogu se izdavati i uverenja o državljanstvu bez obzira na mesto upisa u evidencije o državljanima Srbije.

Državljanima Srbije na boravku u inostranstvu kojima je potreban izvod iz matične knjige neophodno je da se obrate najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije radi dodatnih informacija u vezi sa podnošenjem zahteva za izdavanje potrebnog dokumenta.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

More like this

Kada Srbi po svetu idu u penziju? Kakva su...

Penzijski sistemi se u celom svetu konstantno menjaju. Najnovija informacija je da Vlada Japana planira da poveća...

Sila zakon menja: Korona “jača” od gastarbajtera

Iako su božićni i novogodišnji praznici, tradicionalno, prilika da Srbi iz dijaspore dođu na odmor u maticu,...

Arno Gujon imenovan za v.d. direktora Uprave za saradnju...

Vlada Republike Srbije imenovala je Arnoa Gujona za vršioca dužnosti direktora Uprave za saradnju s dijasporom i...