Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Добри До

Старопланинско село Добри До налази се на десетак километара северно од Пирота. Спада у села збијеног типа. Назив села проистекао је из назива самог места – долина добра за живот.

У селу постоји црква Вазнесење Господње, раније  црква Светог Јована, саграђена 1849. године на темељима старијег храма, а према писаним изворима саграђена 1640. године. Црква је некада имала своју парохију. О Спасовдану се пред црквом спремала молитва.

Путни правац: Пирот – Завојско језеро
Удаљеност од Пирота: 10 км

Снежана Бранковић у својој књизи “Светилишта под отвореним небом-камена знамења и освећена стабла”  каже:

Црква је некада имала своју парохију. О Спасовдану се се пред црквом спремала молитва. Колачар даје белу овцу (није добро да буде црна). У котлу од 50 литара кува се чорба-молитва, а домаћини се поређају у три реда са колачима. У селу је пре Другог светског рата било много стоке (14.000 грла оваца, 600 коза) тако да није било проблема да се даје по једна овца. Са посебним задовољством и изузетним почаствовањем је прихватана обавеза колачара.

Поред Цркве, на улазу у село постоји богомоља коју у селу зову Манастирче, посвећена Велигдену. Поред самог олтара је миросана, освештана крушка. Новац за изградњу Конака сакупили су мештани села Добродол (Добри До).

Кроз село тече Добродолска река. Први део извире у Миљћавици. Други део у Козју, а трећи део у Слатини. Други и трећи део се спајају у месту Јованковица, а тај део се онда спаја са првим, који извире у Миљћавици, у месту Јолине градине, ниже од сеоског моста око 50 метара. Река тече кроз село, кроз Дурмиш, место Даг Бањица, Градашница (ту је називају Градашничка река) и улива се код Малог моста у Нишаву.

Захваљујући мештанину села Добри До (Добродол) Миливоју Симоновићу можете прочитати које су све фамилије у селу. Прочитај текст: ФАМИЛИЈЕ У ДОБРОМ ДОЛУ

Manastirče u selu Dobri Do kod Pirota
Манастирче. Испред њега (на слици десно увеличан) стоји Крст.
Konak manastira u selu Dobri Do u Pirotu
Конак Манастирчета чију изградњу су финансирали мештани села Добри До

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *