Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Dominikanska Republika – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Dominikanskoj Republici

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Turistička propusnica (tarjeta de turismo) za državljane Republike Srbije može se pribaviti na graničnim prelazima Dominikanske Republike, pre pasoške kontrole (aerodromi, lučke kapetanije, kopneni prelazi – u slučaju kopnenog prelaza iz Republike Haiti). Za detaljnije informacije potrebno je obratiti se Ambasadi Dominikanske Republike u Beču.

Za ulazak u Dominikansku Republiku građanima Srbije potreban je važeći pasoš i turistička propusnica – “Tarjeta de Turista” (za turistički boravak do 30 dana), koja se pribavlja na aerodromu, na šalterima pre pasoške kontrole, po ceni od 10 USD, u efektivnom novcu. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 meseci, dok je rok važenja pasoša za regulisanje boravka 18 meseci.

Imigracioni organi uzeće polovinu propusnice prilikom ulaska, a drugu polovinu prilikom izlaska iz zemlje, te je potrebno da turisti sačuvaju drugi deo. Pojedine turističke agencije uračunavaju u aranžman iznos za turističku propusnicu. Od putnika se traži da, pre dolaska na pasošku kontrolu poseduju i popunjen obrazac o ulasku i izlasku iz zemlje – „Planilla de embarque y desembarque”.

Prilikom izlaska iz zemlje plaća se 20 USD (pojedine avio linije – Iberija, Er Europa uključuju iznos u cenu avio-karte), te se preporučuje da se ovaj iznos poseduju u gotovom novcu. Ukoliko se u Dominikansku Republiku putuje sa detetom koje ne nosi isto prezime kao i putnik, potrebno je dokazati srodstvo izvodom iz matične knjige rođenih na međunarodnom obrascu. Ako dete putuje sa licem koje mu nije roditelj, potrebno je ovlašćenje roditelja, propisno overeno pečatom Apostille i prevedeno kod sudskog tumača.

Za produžetak boravka, turisti se mogu se obratiti Generalnoj direkciji za migracije (Dirección General de Migración: www.migracion.gov.do, tel.+1809/508-2555).

Kontak sa carinskim organima: Dirección General de Aduanas, tel. +809/5477070, ul. Abraham Lincoln 1101, Santo Domingo.

U zemlju se mogu uneti predmeti za ličnu upotrebu, 2 l alkoholnog pića, 200 cigareta po osobi, kao i poklona u iznosu do 1.000,00 USD.

Kućni ljubimci (psi, mačke i sl.) mogu se uneti uz odgovarajuću potvrdu o vakcinaciji protiv besnila i veterinarski sertifikat sanitarnih organa zemlje porekla.
Strogo je zabranjeno unošenje narkotika i oružja, zatim svežih namirnica i biljaka, kao i iznošenje iz zemlje veće sume od 10.000,00 usd, kao i bilo kog iznosa nacionalne valute – dominikanskih pesosa.

TRANSPORT

Dominikanska Republika raspolaže sa 7 međunarodnih aerodroma, od kojih su najvažniji u Santo Domingu, Bavaru i Puerto Plati. „Air Santo Domingo” je jedina lokalna avio kompanija koja prevozi po ostrvu, njeni mali avioni su pouzdani i ekonomični, a cena avio-karte ne prelazi 50 usd za većinu destinacija u zemlji.

Autobuski prevoz (Metro Bus ili Carib Tours) je prihvatljiv, klimatizovan i komotan. Iznajmljivanje automobila je po ceni od oko 60 usd dnevno za vozilo srednje kategorije, sa osiguranjem. Automobil mogu iznajmiti lica starija od 25 godina, uz posedovanje vozačke dozvole i kreditne kartice. Najekonomičnije je iznajmiti motor (16 usd po danu), sa kojim se može stići do mesta do kojih ne stižu ni autobusi ni automobili. Osim toga, saobraćana policija ih ređe zaustavlja.

Saobraćajni propisi u ovoj zemlji skoro da i ne postoje i najčešće se ne poštuju. Saobraćajna policija može kazniti sa 5 ili 10 usd vozača zbog „vožnje neopranog automobila” ili „zbog izuzetno spore vožnje”. U takvim slučajevima, najbolje je ne ulaziti u diskusiju, izviniti se ili platiti kaznu. Obavezno je imati pojas za vezivanje, u suprotnom, kazne su rigorozne.

BEZBEDNOST

Bezbednost u turističkim zonama, koje su restriktivne za lica koja nisu gosti hotela, je dobra, ipak, potrebno je biti oprezan sa sitnim prevarama i krađama. Ne preporučuje se kretanje van ovih zona, jer preti opasnost od krađa, prepada, čak i otmica. Postoji sklonost ka izmamljivanju novca, davanju pogrešnih informacija, te je potrebno biti pažljiv.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Ne postoje obavezne vakcine za putovanje u ovu zemlju, ali se preporučuje posedovanje važećeg zdravstvenog osiguranja, obzirom na izuzetno visoke cene privatnih lekarskih usluga. Najčešće zdravstvene komplikacije su izazvane prekomernim izlaganjem suncu bez zaštite, sunčanica i stomačne smetnje. Preporučuje se konzumacija flaširane vode. Sa sobom poneti lekove kao što su aspirin, antidiaretik, sprej protiv komaraca, zaštitne kreme, obzirom na visoke cene lekova u turističkim zonama.

U širokoj ponudi raznovrsnih morskih specijaliteta, kreolske hrane, tropskog voća i povrća, izbegavati hranu opranu u neflaširanoj vodi (zelena salata), led i sl.

NOVAC

Zvanična valuta je dominikanski peso, a najadekvatnija strana valuta je usd. Za 100 usd se dobija oko 3,900.00 dop, dok za 100 evra oko 4,800.00 dop. U svim hotelima, bankama i menjačnicama zvanično se menjaju i usd i evro. Za ulazak i izlazak iz zemlje potrebno je imati usd u efektivnom novcu. Kreditne kartice i putnički čekovi prihvataju se u Santo Domingu, ali ne i u seoskim sredinama. Ukoliko se posećuju zone van turističkih centara, poželjno je imati sa sobom sitan gotov novac. Novac treba menjati samo u zvaničnim menjačnicama.

Cene obroka kreću se između 5 i 8 usd za niži budžet, od 8 do 20 usd za srednji, te od 20 usd na naviše za visok. Po istim kategorijama smeštaj se može naći od 20 do 70 usd za noć po osobi. Ukoliko se putuje u okviru aranžmana „all inclusive”, Dominikanska Republika je jedna od najjeftinijih destinacija Kariba. Individualna putovanja, naprotiv, imaju manje prednosti – ekonomičan smeštaj je redak, a cene ishrane nepristupačne.

OSTALO

Klima je topla tropska, prosečna temperatura tokom godine je 28ºC, sa skoro 360 sunčanih dana. Kišna sezona je između maja i juna, a period uragana od juna do kraja septembra. Ova elementarna nepogoda praćena je praktično od trenutka njenog formiranja, kada se procenjuje jačina, pravac i brzina. Preporučuje se lagana i komotna odeća i jakna za svežije noći i klimatizovane prostorije, kišobran obavezno.

Električna mreža je 110 V/60 Hz, utičnice pljosnate, većina hotela raspolaže i strujom od 220V. Lokalna časovna zona je GMT – 4.

Srbija-Dominikanska Republika
Srbija-Dominikanska Republika udaljenost

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *