Dominikanska Republika – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Dominikanske Republike za ulaz u Srbiju:

Obični pasoši: Potrebna viza
Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Maksimalan boravak: 90 dana
Zahtev za izdavanje vize: LINK


Da li je potrebna viza državljanima Srbije za ulaz u Dominikansku Republiku:

Obični pasoši: Potrebna viza
Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Maksimalan boravak: 90 dana
Napomena: Za boravak do dva meseca iz turstičkih razloga viza se može dobiti na aerodromu. Poslovne vize se izdaju u Ambasadi u Italiji. Za nosioca putnog lista u tranzitu nije neophodna viza.


NIJE POTREBNA VIZA za ulaz u Srbiju – UKOLIKO

Poseduje važeću Šengen vizu ili vizu Velike Britanije ili ostalih država članica Evropske Unije ili vizu SAD-a ili ako je nosilac strane putne isprave a ima regulisan boravak u državama Šengen zone ili državama članicama EU ili SAD.

Odluka je donešena i usvojena na sednici Vlade RS održanoj 30.10.2014. godine, a stupila je na snagu 08.11.2014. godine.

Ovom Odlukom, pomenute kategorije stranih državljana mogu, bez viza, ulaziti, tranzitirati i boraviti u Republici Srbiji, najduže do 90 dana u periodu od šest meseci, s tim da dužina boravka bude usklađena sa periodom važenja navedenih viza ili dozvola boravka.

Bitno je napomenuti da ova kategorija lica NE MOŽE podnositi zahteve za odobrenje provremenog boravka po nekom od zakonom propisanih osnova. Razlog je sama odredba Odluke, jer je njom propisano da u našu zemlju mogu boraviti najduže 90 dana u periodu od 6 meseci.


kada putujete u Dominikansku Republiku:

Ulazak i izlazak iz zemlje:

Turistička propusnica (tarjeta de turismo) za državljane Republike Srbije može se pribaviti na graničnim prelazima Dominikanske Republike, pre pasoške kontrole (aerodromi, lučke kapetanije, kopneni prelazi – u slučaju kopnenog prelaza iz Republike Haiti).

Za detaljnije informacije potrebno je obratiti se Ambasadi Dominikanske Republike u Beču (LINK).

Za ulazak u Dominikansku Republiku građanima R.Srbije potreban je važeći pasoš i turistička propusnica – „Tarjeta de Turista” (za turistički boravak do 30 dana), koja se pribavlja na aerodromu, na šalterima pre pasoške kontrole, po ceni od 10 usd, u efektivnom novcu.

Imigracioni organi uzeće polovinu propusnice prilikom ulaska, a drugu polovinu prilikom izlaska iz zemlje, pa je potrebno da turisti sačuvaju drugi deo.

Pojedine turističke agencije uračunavaju u aranžman iznos za turističku propusnicu. Od putnika se traži da, pre dolaska na pasošku kontrolu poseduju i popunjen obrazac o ulasku i izlasku iz zemlje – „Planilla de embarque y desembarque”.

Prilikom izlaska iz zemlje plaća se 20 usd (pojedine avio linije – Iberija, Er Europa uključuju iznos u cenu avio-karte), te se preporučuje da se ovaj iznos poseduju u gotovom novcu.

Ukoliko se u Dominikansku Republiku putuje sa detetom koje ne nosi isto prezime kao i putnik, potrebno je dokazati srodstvo izvodom iz matične knjige rođenih na međunarodnom obrascu. Ako dete putuje sa licem koje mu nije roditelj, potrebno je ovlašćenje roditelja, propisno overeno pečatom Apostille i prevedeno kod sudskog tumača.

Za produžetak boravka, turisti se mogu se obratiti Generalnoj direkciji za migracije (Dirección General de Migración: www.migracion.gov.do, tel.+1809/508-2555).

Kontak sa carinskim organima: Dirección General de Aduanas, tel. +809/5477070, ul. Abraham Lincoln 1101, Santo Domingo.

U zemlju se mogu uneti predmeti za ličnu upotrebu, 2 l alkoholnog pića, 200 cigareta po osobi, kao i poklona u iznosu do 1.000,00 usd.

Kućni ljubimci (psi, mačke i sl.) mogu se uneti uz odgovarajuću potvrdu o vakcinaciji protiv besnila i veterinarski sertifikat sanitarnih organa zemlje porekla.

Strogo je zabranjeno unošenje narkotika i oružja, zatim svežih namirnica i biljaka, kao i iznošenje iz zemlje veće sume od 10.000,00 usd, kao i bilo kog iznosa nacionalne valute – dominikanskih pesosa.

Srbija-Dominikanska Republika
Srbija-Dominikanska Republika udaljenost

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

More like this

Ambasade Srbije

Albanija Alžir Angola Argentina Australija Austrija Azerbejdžan Belorusija Belgija Bosna i Hercegovina Brazil Bugarska Kanada Kipar Kina Kongo, Demokratska Republika Hrvatska Kuba Češka Danska Egipat Etiopija Finska Francuska Nemačka Grčka Mađarska Indija Indonezija Iran Irak Izrael Italija Japan Kazakhstan Kenija Koreja, Južna Kuvajt Liban Libija Severna Makedonija Meksiko Crna Gora Maroko Mjanmar Holandija Nigerija Norveška Poljska Portugalija Rumunija Rusija Saudijska Arabija Slovačka Slovenija Južna Afrika Španija Švedska Švajcarska Sirija Tunis Turska Ukrajina Ujedinjeni arapski Emirati Velika Britanija Sjedinjene američke države Vatikan - Sveta...
Kongo vizni režim

Kongo (Republika) – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Republike Konga za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Potrebna viza Diplomatski i službeni...
Palau vizni režim

Palau – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Palau za ulaz u Srbiju: Obični pasoši: Nije potrebna viza Diplomatski i službeni...