Wednesday, November 29, 2023
ПиркеДрагољуб Јовановић

Драгољуб Јовановић

Рођен у Пироту 8. априла 1895. године. Матурирао је 1914. године у Београду (последње две године завршио је у Београду). Рат га је затекао у Македонији, где је радио као учитељ.

Због свог образовања прикључен је француској јединици за преводиоца. Врховна команда га је са солунског фронта послала на студије у Француску. Од 1916. до 1919. године успео је да заврши филозофију и социологију на Филозофском факултету у Клермону и Правни факултет у Паризу. За непуне три године урадио је две докторске тезе и одбранио државни докторат на Сорбони. У Београд се вратио 1923. године, где је убрзо постао професор Правног факултета.

Интересовање за политику показао је још као гимназијалац, а у политички живот активно се укључује при повратку у земљу. Наиме, оснива Групу за социјалну и културну акцију и убрзо постаје водеће име земљорадничке левице (посебно се одушевљавао сељацима, који су по њему били најпоштенији друштвени слој). Године 1926. уређује лист “Рад”, због чега долази у сукоб са режимом.

Пре почетка Другог светског рата повезује се са комунистима и одлази као добровољац у Шпанију. Прогањан од старог режима, полаже велике наде у социјалистички и комунистички поредак. Народну сељачку странку, коју је основао 1940. године, уводи у Народно ослободилачки фронт нове Југославије, мислећи да је то нови организациони облик у коме могу сарађивати различите политичке партије. Међутим, ни нови режим није имао слуха за другачија мишљења. Одузета му је катедра, посланичко место и част – одузета му је слобода. Из затвора је изашао са још чвршћим уверењем да се бори за праву ствар.

Годинама се борио, увек осуђиван и затваран због својих идеја. У Пирот се враћао неколико пута. У почетку је дочекиван уз све почасти као заслужни грађанин, међутим када је пао у немилост власти, представљен је том истом народу као његов највећи непријатељ. Његова библиографија броји 406 објављених радова и 85 рукописа. Међу 35 посебних издања издвајају се: Култ рада, Француска социологија и њени главни носиоци у 19. веку, Аграрна политика, Организовање демократије, Les Stimulante modernes du travail ouvrier, Le rendement optimum du travail ouvrier. (потпуни списак радова Д. Јовановица налази се у његовој књизи Слобода од страха).

Умро је 23.маја 1977. године у Београду.

Više od TRAVEL VISA STAY

Lista najmoćnijih država sveta: Ko je i zašto na samom vrhu?

SAD, Kina i Rusija ostale su najmoćnije zemlje sveta...

Mađarska policija unosi promene na prelazu Reske, putnici će se deliti prema državljanstvu

Radi ubrzanja prelaska mađarske granice, na najvećem graničnom prelazu...

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska u avion

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er...

Koliko zarađuju piloti u Srbiji i inostranstvu?

U proseku 60.000 ljudi svakog meseca traži informacije o...

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Srbija dobija još jedan putnički aerodrom

Grad Kikinda stavio je na javni uvid plan detaljne...

Novak: “I didn’t celebrate the way I wanted”

After posing for photojournalists, Serbian tennis player Novak Djokovic...

Šta možete da dobijete besplatno ako letite ekonomskom klasom

Nekoliko stjuardesa i stjuarda otkrilo je šta sve možete...