Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Drinska Regata

Kao i svake godine, i ove 2014, u periodu od 15-20 jula, iako je bilo loše vreme, nisam hteo da propustim drinsku regatu.

Po kiši i lošem vremenu smo se ipak uputili iz Beograda za Bajinu Baštu, koja je udaljena oko 180 km od Beograda.

Putovali smo preko Valjeva i Debelog brda (moguće je ići i preko Šapca, Loznice i Ljubovije). Za gorivo je potrebno (dizel automobil je u pitanju) oko 3.000 do 4.000 dinara, u zavisnosti od toga kako ćete voziti, i kojom brzinom. Vremenski se stiže za oko 3 sata, opet u zavisnosti od toga kako vozite, da li pravite pauzu (a ja bih preporučio-pogotovo pre Debelog brda da svratite u kafanu “Duga” u mestu Balinovići, a nalazi se sa desne strane pre samog penjanja na Debelo brdo. Vidi se lepo, pored puta je i ima dosta parking prostora i česmu. Ima terasu sa lepim pogledom na prirodu…vidi sliku).

Tri druga ručaju komplet lepinju u kafani "Duga" u Belanovićim

Hrana je fenomenalna, cene povoljne. Preporučio bih komplet lepinju (lepinja sa kajmakom, pretopom, jaje i pršuta. Kad ovo pojedeš “miran si” ceo dan.

Put nastavljamo preko Debelog brda. Uspon je veliki i ima dosta krivina. Preporučujem veoma opreznu vožnju. Kvalitet puta je uglavnom dobar, ali je zato susret sa okolnom prirodom prelep i uživaćete u vožnji, koja traje sada do Bajine Bašte oko 1 sat.

Pre puta potrebno je naći smeštaj, iako ima dosta turista koji odsedaju u šatorima i u kampovima na jezeru “Perućac”. Samo iznajmljivanje bukvalno jedne kuće sa bazenom i pogledom na Drinu pored same obale je oko 20 evra.

Stigli smo u Bajini Baštu, smestili se. Nakon kratkog odmora izašli u grad i posetili veliki koncert “Most fest”  na izletištu kod ulivanja Rače u Drinu. Na koncertu su učestvovali: Riblja Čorba, Vlado Georgijev, Van Gog i drugi.

Pored koncerta koji se održavao u noćnim časovima, u toku dana bilo je takmičenje u pripremanju riblje čorbe, egzibicioni skokovi sa mosta i drugo. Ali, vraćamo se na najbitniji događaj, zbog koga smo i došli, a to je spust, odnosno Drinska Regata.

Osvanula je subota, 19 jul, dan kada je spust. Nakon doručka, oko 09,00 časova smo krenuli ka Perućcu, mestu odakle kreće Drinska Regata. Potrebno je doći što ranije, jer su kolone vozila ogromne i treba naći mesta za parking. Zbog ovih gužvi, jer nam se desilo pre par godina kašnjenje iz tog razloga, počeli smo da praktikujemo da idemo dotle taksijem, koji nije skup. Opremu nosimo sa sobom: čamce, pumpe, piće…

Perućac je mesto početka Drinske Regate. Odaberite mesto gde da parkirate auto, spustite čamac ili splav i show može da počne. Drinska Regata je veoma popularna.
Perućac je mesto početka Drinske Regate. Odaberite mesto gde da parkirate auto, spustite čamac ili splav i show može da počne. Drinska Regata je veoma popularna.

Stigavši na Perućac našli smo mesto i krenuli sa duvanjem čamaca i pripremama za spust.

[envira-gallery slug=”drinska-regata”]

Pronašli smo mesto za čamce i iste spustili u vodu i sada čekamo start Regate. Start Regate je u 11,00 časova i kreće ludilo u kome učestvuje uvek oko nekoliko desetina hiljada ljudi.

[envira-gallery slug=”drinska-regata-spust”]

U toku Regate, na vodi ima bukvalno svega. Mislim i na čamce, splavove, muziku, devojke, klopu, piće…Prskanje vodom, vatromet, baklje, plivanje, skokovi u vodu. Priroda prelepa, vodopadi, dobri ljudi…Kada čamcem naletite na brzake to je posebno uzbudljivo jer vam adrenalin poraste a potrebno je ostati u čamcu.

Prolazimo pored kućice na Drini – opšte poznatoj svuda u svetu, postavljenoj na kamenu u reci.

Kuća na reci Drini i učesnici Dridnske Regate koji pozdravljaju ljude koji se nalaze na tremu kuće. Drinska regata i učestvovanje na njoj je uzbudljiv doživljaj koji treba doživeti.
Kuća na reci Drini i učesnici Dridnske Regate koji pozdravljaju ljude koji se nalaze na tremu kuće. Drinska regata i učestvovanje na njoj je uzbudljiv doživljaj koji treba doživeti.

Sećam se drinske regate 2013 godine kada su momci iz Mladenovca na splav postavili automobile fiću . Ludilo.Uspeli su sve vreme da se održe na vodi što me je oduševilo.

Automobil Fića na splavu na Drinskoj Regati i momci koju su uspeli da je zadrže na splavu do kraja spusta Drinom.
Automobil Fića na splavu na Drinskoj Regati i momci koju su uspeli da je zadrže na splavu do kraja spusta Drinom.

Sav taj događaj, muzika, priroda, adrenalin treba doživeti i osetiti. Ko dođe jednom taj će sigurno dolaziti svake godine i uživati.

Ja na Drinsku regatu idem već 8 godina i uvek se dobro provedem. To važi i za moje društvo koje ide samnom.

Pogledajte i neke slike sa ranijih spusteva. Ove su iz 2011 godine. Potreban material za spust mi je bila jedna obična unutrašnja guma. A po faci se vidi da li uživam u svemu tome, zar ne?

[envira-gallery slug=”spust-drinom-regata”]

Regata se završava u Rogačici. Nakon Regate vam ostaje provod u gradu, izlazak na koncert uveče na Most Fest i odmor. Pri povratku iz Bajine Bašte možete posetiti manastir Jovanja koji se nalazi pre Valjeva, par kilometara nakon spuštanja sa Debelog brda, sa desne strane.

Manastir Jovanja kod Valjeva
Manastir Jovanja kod Valjeva

Nadam se da ćete i vi otići, doživeti i zavoleti ovu manifestaciju.

Uživajte i obavezno ako možete u julu pravac Bajina Bašta na Drinsku Regatu!

https://youtu.be/-3B_6VcJuLw

Bajina Bašta
Bajina Bašta mapa
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *