Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Dunja je lekovita: smanjuje stres i čuva kožu

Neki istoričari smatraju da je upravo dunja, a ne jabuka, bila zabranjeno voće u Raju.

Mirisna dunja, latinskog imena Cidonia oblonga, služi kao simbol plodnosti još od starih vremena.

Tako su mladenci – uoči venčanja – morali da pojedu dunju kako bi im brak bio plodan i srećan

Manje je poznata činjenica da naziv za marmeladu potiče od portugalske reči za dunju marmeleiro. Tako se marmelada u početku pravila samo od dunja. Međutim, na dunju ne treba gledati samo kao na ukrasno voće, već i kao na lek.

Sastav i lekovitost dunje

Plod dunje raste na istoimenom stablu srednje veličine, koje dosže visinu između 2,5 i 4 metra. Ružičasto – beli cvetovi niču u proleće te se razvijaju u zlatnožute plodove .Sezona branja dunje počinje u septembru, a plod je kruškastog oblika. Ono što će vas posebno obradovati je to da je dunja niskokalorično voće koje na 100 grama sadrži samo 57 kalorija.

Obiluje vlaknima, sadrži vitamin C, vitamine B kompleksa tiamin, riboflavin i piridoksin, a od mineral bakar, gvožđe, kalijum i magnezijum. U nekim izvorima se navodi da semenke dunje sadrže vitamin B17 jednom od najlekovitijih prirodnih lekova protiv raka.

Svakodnevno konzumiranje dunje pokazalo se blagotvornim kod tuberkuloze, insuficijencije jetre, proliva, dizenterije, čira na želucu te bolesti jetre i očiju.Visoka koncentracija dijetalnih vlakana pomaže kod mršavljenja. Kod problema s crevima ili želucem nema boljeg leka od dunjina kompota. Sok od ove voćke pomaže kod kardiovaskularnih, respiratornih i gastrointestinalnih poremećaja, a njeni antioksidansi značajno smanjuju rizik od raka.
Dunju možete još iskoristiti i kao osveživač prostora: jednostavno je stavite tamo gde želite da lepo miriše.

Dunjine semenke

Zahvaljujući visokom procentu sluzi, semenke dunje neguju i hidriraju kožu i regulišu proces prirodnog hidriranja, zbog čega postaju sve zastupljeniji sastojak u kozmetičkoj industriji.

Preporučuju se kao jedno od najboljih sredstava protiv dekubitusa, opekotina, ispucale kože, svraba i kao oblog za upaljene oči.

Čaj od semenki

U oralnoj primeni čaj od dunjinih semenki pomaže u oslobađanju od stresa i nesanice. Pomaže i kod upala usne duplje i ždrela te kao sredstvo za ublažavanje bolova.

Ostavite kašičicu semenki preko noći u vodi. Zagrejte pre konzumiranja i pijte 3 šoljice na dan. Isti čaj, ali ohlađen možete koristiti kod kožnih problema kao lokalno sredstvo.

Losion protiv bora

Dvadeset dekagrama kožice dunje prelijte sa tri decilitara rakije. Nakon dve nedelje procedite, sipajte u bočice i dobro zatvorite. Pripremljenim losionom mažite bore dvaput dnevno – ujutro i uveče.

Lekovita svojstva dunje

potpomaže mršavljenju
smiruje proliv
podmlađuje i hidrira kožu
koristi se protiv akni
pomaže kod bolesti jetre i očiju
delotvorna kod anemije
korisna kod bolesti creva i želuca
smanjuje stres i nesanicu
njene semenke štite od karcinoma

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *