Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Estonija – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Estoniji

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Od 19.07.2013. godine, uslov za ulazak državljana Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice.

Nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci.

Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Srbije koje je izdalo MUP RS – Koordinaciona uprava. Nije moguće pribavljanje vize ili turističke propusnice na graničnim prelazima.

Važnost pasoša treba da bude najmanje šest meseci nakon planiranog napuštanja Estonije.

Prema pravilima EU, svaki putnik koji putuje u ili iz zemlje članice EU (iz ili u zemlju koja nije članica EU) u obavezi je da prijavi posedovanje novčanih sredstava (gotovog novca) u vrednosti većoj od 10.000 evra.

Kada je u pitanju unošenje akciznih roba, punoletni putnici, koji nisu državljani EU, prilikom ulaska u Estoniju mogu bez plaćanja carinskih dažbina uneti (za svoju ličnu upotrebu) najviše 40 komada cigareta ili 50 komada cigara ili 100 komada cigarilosa ili 50 grama duvana. Takođe, maksimalne dozvođene količine alkoholnih pića koje mogu uneti punoletni putnici su: 1 litar jakog alkoholnog pića (koje sadrži preko 22% alkohola) ili 2 litara alkoholnog pića (koje sadrži manje od 22% alkohola), kao i 4 litara vina i 16 litara piva. Ukupna vrednost robe koja se za lične potrebe unosi u Estoniju ne sme preći limit od 300 eura (ukoliko se ulazi drumskim prevozom) ili 430 evra (ukoliko se koristi vazdušni ili brodski prevoz) po osobi.

Prilikom ulaska u Estoniju sopstvenim automobilom, može se bez plaćanja carine uneti maksimalno 10 litara goriva (osim goriva koje se već nalazi u rezervoaru vozila).

Putnicima koji ulaze u Estoniju (a koji nisu državljani EU) dozvoljeno je, bez posebnih potvrda, unošenje po 3 originalna pakovanja 5 različitih vrsta lekova i drugih medicinskih proizvoda za svoju ličnu upotrebu. Putnici su u obavezi da, na zahtev nadležnih organa, pokažu dokaz da su navedeni lekovi namenjeni njihovoj ličnoj upotrebi (recept ili račun o kupovini).

Putnici (koji nisu državljani EU), prilikom ulaska u Estoniju mogu bez plaćanja dažbina uneti prehrambene proizvode (u originalnom pakovanju), u obimu koji se smatra razumnim za ličnu upotrebu. Zabranjeno je unošenje mesa i mesnih proizvoda, kao i mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja van EU.

Kontakti carinskih i pograničnih organa:

Carina Estonije: www.emta.ee
Uprava policije MUP-a Estonije: www.politsei.ee
MIP Estonije: www.vm.ee

TRANSPORT

Saobraćajna infrastruktura u Estoniji je relativno razvijena i povezana. Najvažniji međunarodni aerodrom u Estoniji je Aerodrom „Lennart Meri” u Talinu (www.tallinn-airport.ee).
Glavna luka za prevoz putnika je Luka Talin (www.portoftallinn.com).

Svi veći gradovi u Estoniji povezani su modernim saobraćajnicama. Radi se, prvenstveno, o mreži magistralnih puteva, na kojima je brzina ograničena na 70-90km/sat, u zimskom periodu i manje. Putevi se uglavnom nalaze na brisanim prostorima, što u zimskom periodu zbog jakih vetrova bitno otežava vožnju. Kolovozi na najvažnijim pravcima (Talin-Narva, Talin-Tartu) se održavaju u relativno dobrom stanju. Autoputevi (po dve kolovozne trake u jednom pravcu) su do sada izgrađeni samo na delu pravca od Talina ka Narvi u dužini od 42km i od Talina ka Tartuu u dužini od 38km. Auto-putevi se koriste bez naplate putarine.

Za upravljanje motornim vozilom u Estoniji, državljanima Srbije nije neophodno posedovanje međunarodne vozačke dozvole, ukoliko poseduju novu nacionalnu vozačku dozvolu. Obavezna je stalna upotreba prednjih svetala na automobilu, kao i zimskih guma u zimskom periodu (oktobar-april).

Zabranjena je upotreba mobilnih telefona tokom vožnje, prekoračenje dozvoljene brzine se drastično novčano sankcioniše, a vožnja pod dejstvom alkohola smatra se krivičnim delom i podleže visokim kaznama (0% – nema dozvoljenog limita alkohola u krvi za vozače). S obzirom na veoma niske zimske temperature (u nekim delovima zemlje i do -30 stepeni) i obilne snežne padavine, neophodna je veoma pažljiva vožnja i poštovanje propisanih ograničenja.

Gradski prevoz u glavnom gradu Estonije Talinu sastoji se iz mreže autobusnih, tramvajskih i trolebuskih linija. Više informacija na Internet adresi: www.tallinn.ee i www.peatus.ee

BEZBEDNOST

Estonija je generalno bezbedna zemlja, sa relativno niskom stopom kriminaliteta. Opšti telefon za sve hitne slučajeve je 112. Takođe, može se koristiti i broj policije za hitne slučajeve 110. Više informacija na Internet adresi: www.rescue.ee

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Mreža ustanova javnog zdravstva u Estoniji je razvijena i kvalitetna i u skladu sa evropskim standardima. Srbija i Estonija nemaju zaključen bilateralni ugovor o socijalnom osiguranju. Osiguranici Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje tokom privremenog boravka u inostranstvu imaju pravo na hitnu medicinsku pomoć (neophodno je da ponesu potvrdu Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje kako bi osigurali refundaciju troškova lečenja, ukoliko im to bude bilo potrebno). S obzirom da se u tom slučaju pokriva samo deo troškova hitne medicinske pomoći, savetuje se pribavljanje polise tzv. putnog zdravstvenog osiguranja, koja se može uplatiti u nekoj od osiguravajućih kompanija u Srbiji za period planiranog boravka u inostranstvu. Redovan pregled kod lekara opšte prakse košta oko 50 evra. U slučaju potrebe za hitnom medicinskom pomoći, generalni telefonski broj je 112. Takođe, na broj 1220 mogu se 24 sata dnevno dobiti medicinski saveti na engleskom jeziku.

NOVAC

Nacionalna valuta je evro. Većina plaćanja obavlja se platnim karticama, a moguće je i plaćanje u gotovini. Moguće je koristiti najveći broj platnih kartica banaka iz Srbije, kao i podizanje novca na bankomatima. U lokalnim menjačnicama i bankama nije moguća razmena dinara za evro ili neku od drugih stranih valuta.

Pojedinačna karta za gradski prevoz u Talinu košta 2,00 evra i važi za jedno transportno sredstvo. Postoje dodatne pogodnosti za kupovinu dnevne, nedeljne ili mesečne karte.
Cene smeštaja u hotelu u Talinu kreću se okvirno od 40 do 120 evra po noćenju, dok je za obrok u restoranu potrebno izdvojiti oko 20 do 40 evra po osobi.

OSTALO

Korisni kontakti:
www.visitestonia.com – Zvanična turistička prezentacija Estonije
www.tourism.ee – Informativni turistički portal o Estoniji
www.visittallinn.ee/eng – Zvanična turistička prezentacija Talina

Srbija-Estonija
Srbija-Estonija udaljenost

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *