Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Etiopija – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Etiopiji

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Za državljane Srbije potrebna ja viza za ulazak i boravak u Etiopiji. Viza se pribavlja u Ambasadi Etiopije u Rimu, a važnost im se može produžiti u Adis Abebi. Viza se ne može dobiti na aerodromu.

U izuzetnim situacijama, lice koje prima u goste državljanina Srbije, može preko imigracione službe (Main Department for Immigration and Nationality Affairs), zatražiti da se viza izda po sletanju na aerodrom, što mora pismeno da se odobri. Samo sa takvom potvrdom viza se može dobiti na aerodromu.

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka.

Neophodna je potvrda o vakcinaciji protiv žute groznice („žuti karton”). Okvirni iznosi taksa za turističke vize su: za jedan ulazak – 40 USD, za više ulazaka do 3 meseca – 70 USD, zaa više ulazaka do 6 meseci – 80 USD.

Potrebno je prijaviti unošenje gotovog novca u stranoj valuti, ako je iznos veći od 3.000 dolara. Zabranjeno iznošenje više od 200 etiopskog bira (oko 20 evra) i više od 3.000 dolara, u bilo kojoj valuti, ukoliko nije izvršena prijava pri ulasku. Dozvoljeno je uneti 2 boksa cigareta, 2 boce pića i do 3 parfema.

TRANSPORT

Aerodrom u Adis Abebi (Bole International Airport) je najveći u zemlji i povezan je sa većim brojem afričkih prestonica i evropskih glavnih gradova, kao i mesta u Etiopiji – turističkih destinacija (Gondar, Lalibela, Bahir Dar, Aksum, Dire Dava, Arba Minč, Gambela).

Jedina železnička pruga, koja vodi od Adis Abebe za Džibuti, već više godinama ne funkcioniše.
Put iz Adis Abebe prema Gondaru (severu), preko Bahir Dara je uglavnom u dobrom stanju, kao i put prema Hararu (istok). Ostatak putne mreže je slabog kvaliteta, pa je u mnogim delovima zemlje moguće voziti samo automobile sa pogonom na sva četiri točka. Upravljenje vozilom na osnovu međunarodne vozačke dozvole, načelno je moguće, ali su zabeleženi brojni problemi u prepoznavanju ovog dokumenta od strane lokalne saobraćajne policije. Stranci sa boravkom u Etiopiji imaju, po pravilu, etiopske vozačke dozvole koje moguće dobiti na osnovu prevoda svojih nacionalnih dozvola na engleski jezik.

Od maja 2012. godine su dodatno pooštreni propisi o bezbednosti u saobraćaju koji podrazumevaju obavezno vezivanje sigurnosnog pojasa, zabrana upotrebe mobilnih telefona za vozače i dr. Stanje na putevima i ponašanje učesnika u saobraćaju, kako vozača, tako i pešaka, nalažu pojačanu pažnju i opreznost. Van gradova, ne preporučuje se noćna vožnja (putevi i mesta neosvetljeni).

BEZBEDNOST

U Etiopiji je, 9. oktobra 2016. godine, predsednik Vlade objavio odluku o uvođenju vanrednog stanja u zemlji. Bezbednosne mere u Adis Abebi su podignute na najviši nivo, a situacija je za sada mirna. Ne preporučuje se izlaženje noću zbog restrikcija kretanja u popodnevnim i večernjim satima i putovanje van Adis Abebe. Telefonske veze rade, dok su internet veze povremeno u prekidu. Građanima Republike Srbije koji nameravaju da putuju u Etiopiju savetuje se dodatan oprez i praćenje informacija o bezbednosnoj situaciji.

Ambasada Republike Srbije u Adis Abebi prati aktuelnu situaciju i relevantna obaveštenja i saveti mogu se dobiti na brojeve telefona: + 25111 / 551-7804, + 25111 / 551-5659, e-mail: serbambadis@yahoo.com, serbembaddis@ethionet.et.

Etiopija je uglavnom bezbedna zemlja. Oružani sukobi povremeno prisutni u delovima Somalskog regiona (na istoku) i Oromije (centar, jug i zapad). Putovanje u Somalski region je zabranjeno. Imajući u vidu aktuelnu bezbednosnu situaciju u regionu Afar i pustinji-depresiji Danakil, ne preporučuje realizacija putovanja u ove krajeve Etiopije.

U Adis Abebi je nivo kriminaliteta u porastu, ali još uvek niži u poređenju sa ostalim afričkim prestonicama. Treba imati u vidu sitne krađe i dzeparenja, kao i prisustvo prevaranata koji na razne načine koriste strane turiste.

Elementarne nepogode, naročito poplave, moguće u kišnoj sezoni (jun-oktobar).

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Pored vakcinacije protiv žute groznice, preporučuje se vakcinacija i protiv hepatitisa i meningitisa. Epidemije kolere povremeno prisutne, a malarija rasprostranjena u oblastima niže nadmorske visine (ne i u Adis Abebi), te se savetuje upotreba sredstava za odagnavanje komaraca, ali i uzimanje antimalarika. Rasprostanjenost polno prenosivih bolesti (sida) je veća nego u Srbiji, ali manja nego u nekim drugim afričkim zemljama.

Opšta sanitarna situacija je nezadovoljavajuća. Za piće se koristi isključivo flaširana voda, a posebnu pažnju potrebno posvetiti temeljnom pranju voća i povrća. Preporučuje se izbegavanje konzumiranja salate.

U slučaju potrebe, preporučuje se obraćanje nekoj od stranih klinika: bolnici ruskog Crvenog krsta – Russian Red Cross Hospital “Dejazmach Balcha” – +251 11 551 40 72, rrchospital@yandex.ru , švedskoj klinici, korejskoj bolnici.

NOVAC

Lokalna valuta je etiopski bir i jedino je sredstvo plaćanja u zemlji. Zamena stranog novca (evro i dolar su najraspostranjeniji) moguća je u bankama.

Platne kartice naših banaka, u načelu, moguće je koristiti. Međutim, broj mesta na kojima postoje terminali za platne kartice i bankomata jako mali, a kvarovi veoma česti, pa se se ne preporučuje oslanjanje na ovakav vid plaćanja i uzimanja novca. Putovanja avionom unutar Etiopije, do glavnih turističkih destinacija, iznose oko 200-250 evra (povratna karta iz Adis Abebe), dok autobuske karte jeftinije, ali je putovanje znatno duže i nekofornije, i iznose iz Adis Abebe do najposećenijih mesta oko 20-30 evra.

OSTALO

Etiopija je multikonfesionalna zemlja. U muslimanskim krajevima treba voditi računa o oblačenju. Lokalno stanovništvo, i hrišćani i muslimani, je konzervativno, pa obavezno treba tražiti dozvolu za fotografisanje ljudi, životinja i objekata. Zabranjeno slikanje vladinih zgrada, mostova, brana i sličnih građevina.

Jedini operater mobilne telefonije (ETS) ima ugovore o romingu sa nekim evropskim kompanijama, ali u pitanju je nepouzdan davalac usluga, pa je bolje koristiti lokalne, nego srpske kartice. Ovdašnja prepaid SIM kartica košta oko 25 evra. Minut razgovora sa Srbijom iznosi oko jedan dolar, a slanje tekstualnih poruka često je onemogućeno.

Srbija-Etiopija
Srbija-Etiopija udaljenost

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *