EU traži način da Srbiji ukine vizni režim

0
113

Novi pasoši koje Srbija izdaje za građane Kosova i Metohije najveći je problem koji stoji na putu Srbije ka ukidanju viza za putovanja u zemlje Evropske unije.

Prema saznanjima „Blica“ u EU se razmatra nekoliko varijanti rešenja ovog problema, a jedna od opcija je da novi biometrijski pasoši koji se izdaju građanima Kosova, ipak moraju imati vizu. To znači da, članice EU žele dodatnu proveru putnika. Problem nije političke prirode, jer su i članice EU koje se protive nezavisnosti Kosova preporučile vlastima u Beogradu da ne izdaju pasoše na KiM. Osnovni razlog je bojazan od migracije sa Kosova.

Iako je EU uložila značajnu sumu novca za kosovske pasoše, koji se izdaju u Prištini, ni ovi pasoši, još dugo neće omogućiti vlasniku da putuje slobodno. Prema saznanjima „Blica“ u EU su sve bliže odluci da se oni uskoro nađu na takozvanoj crnoj listi.

Vlastima u Beogradu su čak i članice EU koje se protive nezavisnosti Kosova ranije preporučile da Srbija ne izdaje pasoše kosovskim Albancima. Ovakva je bila i poruka Španije koja politički posmatrano ima stav o kosovskoj državnosti na liniji srpskih vlasti. Međutim, kako za „Blic“ kaže dobro upućeni izvor iz Brisela sve članice EU, pa i one naklonjene Prištini i kosovskoj nezavisnosti, se takođe protive da ’građani Kosova’ putuju bez viza.
– Najveći, a možda i jedini veliki problem za viznu liberalizaciju Srbije je problem sa Kosovom i to je tehničko pitanje, izjavio je juče kada je švedska preuzela predsevanje EU, švedski ministar za migracije i azile Tobias Bilstrom.

Kada je reč o pasošima za građane južne pokrajine vlast u Beogradu je uhvaćena u raskoraku. Neizdavanjem pasoša praktično bi priznale da te građane ne smatraju svojim. Jedan od uslova na putu vizne liberalizacije je da MUP može privesti pravdi određeno lice, a što je za građane sa Kosova neizvodljivo. Otuda će najizglednije rešenje biti da pasoši na kojima su nekadašnje opštine pre proglašenja nezavisnosti morati da imaju i vizu. Takođe, izdavanje pasoša za građane Kosova neće biti po izmeštenim opštinama u Srbiji već po svemu sudeći u Beogradu.

Višemesečna diplomatska inicijativa, posebno ministra policije Ivice Dačića, usmerena je između ostalog i na uveravanja kolega iz EU da su novi srpski pasoši apsolutno sigurni i da njihovo izdavanje prati stroga i precizna kontrola građana koja je dovoljan garant da se pasoši izdaju i za južnu pokrajinu.

– Mi želimo da liberalizujemo vizni režim sa Srbijom, a ne sa Kosovom, jer dijalog o viznoj liberalizaciji vodimo sa Srbijom, a ne sa Kosovom. Evropska unija ne može sebi da dozvoli da pregovara sa jednom državom, a da to onda važi i za drugu državu koja nije učestvovala u procesu – istakao je juče švedski ministar Bilstrom. Bojazan od migracije kosovskih albanaca u zemljama EU nije zanemarljiva. Razlog više, jer neke od država poput Nemačke još nisu uspele da reše problem izbeglih kosovskih Albanaca i da ih vrate na Kosovo.

Osim političkih jedan od bitnih razloga za podršku kosovskoj nezavisnosti bila je upravo činjenica da bi se time rešio problem migracija kosovskog stanovništva. Tome u prilog govorile su i razne ankete među stanovništvom rađene pre proglašenja nezavisnosti. Tada su kosovski Albanci navodili da im je status potreban upravo jer žele da ostanu u „svojoj državi“. Međutim, realnost je drugačija i prema poslednjim istraživanjima i do 70 odsto mladih Albanaca žele u inostranstvo.

Otisak prsta u srpskom pasošu – Od jeseni će se među digitalnim podacima u pasošu naći i otisak prsta. Ovom novinom koja se tek sada uvodi u Evropi konačno ćemo ići ukorak sa Evropom a nećemo kaskati za njom. Takođe, uvođenjem otiska prsta u pasoš nećemo morati za par godina da prolazimo proceduru izdavanja novih pasoša – rekao je ministar policije Ivica Dačić u Jagodini.

Dačić je najavio da će Zavod za izradu novčanica finansirati kupovinu još jedne mašine kako bi se ubrzalo izdavanje pasoša.

– Kupovinom još jedne mašine povećaćemo broj izdatih pasoša sa 4.000 dnevno koliko izdahemo sada na 6.000 pasoša. Uvođenje ostavljanja otiska prsta u putnu ispravu uticaćemo i na ukidanje viza. Takođe, pozivam opštine u Srbiji da pomognu u proširenje kapaciteta i ljudstva kako bismo gužve oko izdavanja pasoša rešili – rekao je Dačić.

Izvor: Blic

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime