Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

EU ukida vize Srbiji

Šefovi diplomatije Evrope odlučili

Šefovi diplomatija EU složili su se da se za građane Srbije ukinu vize do kraja godine, odlučeno je juče na sastanku u Luksemburgu.

To je ujedno prvi put da je postignut konsenzus kada je reč o Srbiji. Na putu Srbije ka belom šengenu ostala je samo praktična primena mape puta za viznu liberalizaciju. Međutim, dvočasovna dinamična rasprava vođena je i o odmrzavanju prelaznog trgovinskog sporazuma. Holandija je donekle ublažila stav i predložila da se odobri deo sporazuma, dok su ostale članice bile za to da se odmrzne ceo sporazum. Ova odluka odložena je za 18. i 19. jun kada se održava samit šefova država i vlada EU.

– Imali smo veoma važan i uspešan dan u našim evropskim integracijama. Možemo da kažemo da prvi put između nas i belog šengena ostaje još samo ozbiljan tehnički rad, ali ne više i bilo kakva politička odluka ili još manje bilo koji politički uslov – rekao je juče za „Blic“ potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić koji je boravio u Luksemburgu i kome je saopštena odluka ministara EU. Identičan stav o belom šengenu ministri EU usvojili su i za Crnu Goru i Makedoniju.

Srbiju će do kraja jula Evropska komisija i zvanično predložiti za beli šengen. Đelić je rekao da do kraja godine Srbija mora u potpunosti sprovesti sve preostale tehničke i druge uslove da bi se na jesen omogućilo i usvajanje konačne odluke o ukidanju šengenskih viza za državljane Srbije. Prvi sastanak šefova diplomatija EU bio je radni ručak sa glavnim haškim tužiocem Seržom Bramercom. Izvori „Blica“ tvrde da je glavni haški tužilac razgovarao sa ministrima oko sat vremena, predstavio svoj izveštaj, a potom odgovarao i na pitanja šefova diplomatija. U izveštaju Bramerc je ocenio da postoji očigledan napredak u saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, iako izostaje hapšenje Ratka Mladića.

– Usledila je živa diskusija koja je trajala više od dva sata i po prvi put holandska delegacija je pokazala volju da preispita svoju poziciju. Predložili su da EU primeni deo prelaznog trgovinskog sporazuma. Međutim, 25 zemalja članica se nije složilo sa tim i ostalo je na čvrstom stanovištu da treba da se primeni ceo trgovinski sporazum – kaže Đelić. On dodaje da je pitanje odmrzavanja sporazuma odloženo za 18. i 19. jun kada se održava samit EU i kada će o tome raspravljati šefovi država i vlada.

Đelić kaže da treba nastaviti sa radom, ali da je „veoma dobar pokazatelj to što skoro sve zemlje članice i dalje uporno insistiraju na tome da se i trgovinski odnos Srbije i EU odobri“.

– To nije garancija da će se to uspeti ove nedelje na samitu, ali sigurno pokazuje da su svi naši napori uvaženi i da rejting naše zemlje raste. Važno je da se postigne konsenzus poput ovog sa belim šengenom – kaže Đelić.

Poslednji put o sporazumu sa Srbijom u EU razgovarano je jesenas. Sada je Češka, koja predsedava EU, predložila tu tačku dnevnog reda iznova.

Britanci nude prečicu za kandidaturu
Ministri su raspravljali o odmrzavanju sporazuma Srbiji.
Holandija je predložila da se odobri deo prelaznog sporazuma i to deo o kvotama za pojedinu robu.
– Opcija koja se pojavila tokom rasprave je da Savet ministara usvoji zaključak da sve što jednostrano primenjujemo do sada uračuna u takozvani trek rekord, tačnije da se uzme u obzir oko procene uslova za kandidaturu, a inicijator ideje je Britanija – kaže diplomatski izvor „Blica“.

Izvor: Blic

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *