Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Finska – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Finskoj

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Od 19.07.2013. godine, uslov za ulazak državljana Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice.

Nosiocima biometrijskih pasoša Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Republike Srbije koje je izdalo MUP RS – Koordinaciona uprava.

Nije moguće pribavljanje vize ili turističke propusnice na graničnim prelazima, a važnost pasoša treba da bude najmanje šest meseci nakon planiranog napuštanja Finske. Preporučuje se posedovanje polise putnog zdravstvenog osiguranja.

Obavezno je prijavljivanje gotovog novca u iznosu većem od 10.000 evra.

Punoletni putnici, koji nisu državljani EU, prilikom ulaska u Finsku mogu bez plaćanja carinskih dažbina uneti (za svoju ličnu upotrebu), najviše 200 komada cigareta ili 50 komada cigara, ili 100 komada cigarilosa ili 250 grama duvana. Maksimalne dozvoljene količine alkoholnih pića koje mogu uneti lica starija od 20 godina su: 1 litar jakog alkoholnog pića (koje sadrži preko 22% alkohola), ili 2 litra jakog alkoholnog pića (maksimalno do 22% alkohola), kao i 4 litara vina i 16 litara piva.

Prilikom ulaska u Finsku ličnim automobilom, može se bez plaćanja carine uneti maksimalno 10 litara goriva (osim goriva koje se već nalazi u rezervoaru vozila).

Putnicima koji ulaze u Finsku, koji nisu državljani EU, dozvoljeno je unošenje lekova i drugih medicinskih proizvoda za svoju ličnu upotrebu u količini koja odgovara tromesečnoj upotrebi. Putnici su u obavezi da, na zahtev nadležnih organa, pokažu dokaz da su navedeni lekovi namenjeni njihovoj ličnoj upotrebi (recept ili račun o kupovini).

Putnici koji nisu državljani EU prilikom ulaska u Finsku mogu bez plaćanja dažbina uneti prehrambene proizvode u originalnom pakovanju, u obimu koji se smatra razumnim za ličnu upotrebu. Zabranjeno je unošenje mesa i mesnih proizvoda, kao i mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja van EU.

Kontakti carinskih i pograničnih organa:

TRANSPORT

Najvažniji međunarodni aerodromi u Finskoj su Aerodrom „Helsinki-Vantaa” u Helsinkiju (www.helsinki-vantaa.fi i aerodrom “Tampere-Pirkkala” u Tarmpereu.

Glavne luke u Finskoj za prevoz putnika su Luka Helsinki (www.portofhelsinki.fi ) i Luka Turku (www.portofturku.fi).

Nosioci nove vozačke dozvole Srbije mogu upravljati motornim vozilom prilikom tranzita ili tokom privremenog boravka u Finskoj. U slučaju odobrenja stalnog boravka, naša nova vozačka dozvola važi u periodu od dve godine od datuma odobrenja stalnog boravka. Svi veći gradovi u Finskoj povezani su modernim saobraćajnicama. Auto-putevi se koriste bez naplate putarine. Obavezna je stalna upotreba prednjih svetala na automobilu, kao i zimskih guma u zimskom periodu. Zabranjena je upotreba mobilnih telefona tokom vožnje, prekoračenje dozvoljene brzine se drastično novčano sankcioniše, a vožnja pod dejstvom alkohola smatra se krivičnim delom i podleže visokim kaznama. S obzirom na veoma niske zimske temperature, naročito u severnom delu zemlje, koje se spuštaju i do -40 stepeni, neophodna je veoma pažljiva vožnja i poštovanje propisanih ograničenja.

Gradski prevoz (cena pojedinačne karte 3,20 evra) u Helsinkiju sastoji se iz mreže metro, autobuskih , tramvajskih i brodskih linija.

BEZBEDNOST

Finska spada u bezbedne zemlje, iako je, krajem 2015. godine, zbog povećanog migratornog priliva, stepen rizika od terorističke pretnje sa “ekstremno niskog”, povišen na “nizak”. Stopa kriminaliteta je niska. Opšti telefon za sve hitne slučajeve je 112 (više informacija na Internet adresi: www.112.fi ).

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Mreža ustanova javnog zdravstva u Finskoj je izuzetno razvijena i kvalitetna.

Preporučuje se posedovanje polise putnog zdravstvenog osiguranja, koja se može uplatiti u nekoj od osiguravajućih kompanija u Srbiji za period planiranog boravka u inostranstvu.
U slučaju potrebe za hitnom medicinskom pomoći, generalni telefonski broj je 112. Takođe, informacije i medicinski saveti se mogu dobiti (na englekom jeziku) i na telefon +358 (0) 9 310 10023 koji je dostupan u bilo koje vreme. Za hitne usluge socijalnih radnika 24 časa je dostupan telefon +358 (0) 206 96006.

NOVAC

U Finskoj se koristi evro. Moguće je koristiti najveći broj platnih kartica banaka iz Srbije, kao i podizanje novca na bankomatima. U lokalnim menjačnicama i bankama nije moguća razmena dinara za euro ili neku od drugih stranih valuta.

Pojedinačna karta za gradski prevoz u Helsinkiju košta 3,20 evra i važi za putovanje od sat vremena (bez obzira na broj promenjenih transportnih sredstava). Postoje dodatne pogodnosti za kupovinu dnevne, nedeljne ili mesečne karte. Cene smeštaja u hotelima u Helsinkiju se kreću okvirno od 80 do 150 evra po noćenju. Svi restorani se u periodu od 11-15 sati pretvaraju u bufe restorane prilagođene zaposlenima koji u to vreme imaju pauzu za ručak. Cene ovih obroka kreću se od 9-15 evra, dok je za regularan ručak u restoranu potrebno izdvojiti od 30-50 evra. Redovan pregled kod lekara opšte prakse košta oko 50 evra.

OSTALO

Korisni kontakti:
Informativna stranica o Finskoj MIP-a Finske: www.finland.fi
Turistička prezentacija Helsinkija: www.myhelsinki.fi
Informacija o pogodnostima posedovanja kartice za turistički obilazak Helsinkiju: www.helsinkicard.fi

Srbija-Finska
Srbija-Finska udaljenost

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *