Sunday, December 10, 2023
ПиркеГазда Чалица

Газда Чалица

У време хајдуковања хајдука из рода Џонћиних, живео је у Добром долу надалеко чувени газда Чалица, али чувен по злу.

Веома богат за оно време, обогатио се тргујући стоком. Када се с пролећа изјагње овце продавао је и по петсто јагњади.

Имао је везе са многим Турцима, па чак и са њиховим везирима. Допре глас до хајдука да много шурује са Турцима, па му за таоца ухвате сина. У исто време приведу и неког Нишорца из Џанакових јер им је и он био нешто сумњив.

Из чете пошаљу хајдука да пренесе поруку домаћинима од харамбаше да припреми позамашну суму за откуп како би им пустили синове.

Од оног Нишорца жена имала мало детенце, па увезала дете у љуљћу и дошла Чаличиној снаји да заједно носе паре. Али ова то није смела да чини. А Нишорка је упртила дете и носила га на леђима чак у Белу где су поручили да иде. Рачунала је да кад виде малу бебу сажалиће се и пустити јој мужа. Паре су узели и обећали да ће га пустити у току ноћи. Вратила се у село сва уплакана, покајавши се што је џабе предала паре и толико се намучила. Али пред јутро муж јој се врати кући. Одржали су реч и пустили га.

Добродолац је очекивао да и за њега исплате тражену суму, али се то није догодило. Из дома газда Чалице нико се није усудио да однесе откуп бојећи се да и њега не задрже и затраже откуп.

Елем, досете се те замоле кума кога су веома поштовали и имали поверења у њега. Однесу му и предају ћесију са парама да је однесе у Белу. Кум узме паре, прође се неколико дана и ето га назад:

– Куме, траже још паре, малко је то што сте дали.

Узме и по други пут ћесију са парама колико су тражили и оде наводно хајдуцима. После неког времена врати се необављеног посла. Испричао причу како је сав новац предао лично харамбаши за откуп кумчета, али и то није довољно.

Тако и трећи пут узме и задржи их за себе.

Хајдуци нису могли више да задржавају Чаличиног сина, већ га пусте и нареде му да иде на кладенац у „Зли дол” и донесе воду. Хајдуци су почели да се са њим шегаче. Једни су му говорили да је боље да прво иде кући и не враћа се. Други су му говорили да се врати, а један му је рекао да ће га убити буде ли се вратио већ за сигурно да се врати кући. Он никако није могао да схвати шта је за њега најбоље па се у страху, са кладенца врати назад, а они па опазивши га нанишане и убију га. Тако се сазнало да их је кум преварио.

После тог догађаја једне године наиђе велика вода низ дол па однесе Чалици кућу и коња. Бујица је однела и мост који је био красно „озидан на чемер” од тесаног камена. Од тада кад наиђе велика вода зове се „Чалин поводањ.”

Više od TRAVEL VISA STAY

Lista najmoćnijih država sveta: Ko je i zašto na samom vrhu?

SAD, Kina i Rusija ostale su najmoćnije zemlje sveta...

Mađarska policija unosi promene na prelazu Reske, putnici će se deliti prema državljanstvu

Radi ubrzanja prelaska mađarske granice, na najvećem graničnom prelazu...

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska u avion

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er...

Koliko zarađuju piloti u Srbiji i inostranstvu?

U proseku 60.000 ljudi svakog meseca traži informacije o...

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Srbija dobija još jedan putnički aerodrom

Grad Kikinda stavio je na javni uvid plan detaljne...

Novak: “I didn’t celebrate the way I wanted”

After posing for photojournalists, Serbian tennis player Novak Djokovic...

Šta možete da dobijete besplatno ako letite ekonomskom klasom

Nekoliko stjuardesa i stjuarda otkrilo je šta sve možete...