Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Grčka – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Grčkoj

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Od 19.07.2013. godine, uslov za ulazak državljana Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice.

Grčka je članica Šengenskog sporazuma, što znači da nosiocima biometrijskih pasoša R.Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci.

Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Srbije koje je izdalo MUP RS – Koordinaciona uprava.

Ukoliko se putuje iz drugih razloga sa namerom da se u Grčkoj boravi u periodu dužem od 90 dana, potrebno je pre putovanja dobiti posebnu vizu kojom se započinje postupak dobijanja dozvole boravka (npr. studentska, spajanje porodice i dr).

Putnicima se savetuje da prilikom ulaska u Grčku provere da li su im grčki pogranični organi stavili pečat o ulasku u pasoš (kako ne bi i imali problema prilikom izlaska iz Grčke).

Unošenje i iznošenje novca u kešu je ograničeno obavezom prijavljivanja, ukoliko suma novca prelazi 10.000 evra.

Unošenje kućnih ljubimaca je regulisano evropskim zakonodavstvom, te je neophodno imati: pasoš, potvrdu o vakcinaciji protiv besnila ne stariju od 15 dana, sertifikat ovlašćenog veterinara o zdravstvenom stanju.

Unošenje lovačkog oružja je dozvoljeno (jedna puška, rezervna cev, 500 metaka), i prijavljuje se grčkoj carini, koja izdaje dozvolu za privremeni uvoz i policiji, koja izdaje dozvolu za privremeno nošenje oružja. Ukoliko grčkim graničnim organima nije poznata ova procedura, treba se pozvati na grčki Zakon br.2168.

Posedovanje, korišćenje i prodaja opojnih droga je zabranjena i kazne i kada su u pitanju male količine mogu biti izuzetno visoke. Grčka carina ima izuzetno stroga pravila u odnosu na izvoz antikviteta, uključujući i kamenje sa arheoloških nalazišta, čije kršenje može dovesti do visokih novčanih kazni, ili kazne zatvora.

Kontakti pograničnih i carinskih organa na graničnim prelazima:

 • Evzoni, policija +302343051214, carina +30 2343051200
 • Nikis, policija +30 2385045557, carina +30 2385045563
 • Doirani, policija +30 2341097572, carina +30 2341097100
 • Promahonas, policija +30 2323041222, carina +30 2323041232
 • Atina, (aerodrom), policija +30 2103531052, carina +30 210354213
 • Rodos, policija +30 2241082882, carina +30 2241082901
 • Krf, + 30 2661089600

TRANSPORT

Putna mreža je dosta razvijena, sa većim brojem autoputeva, koju su u pojedinim deonicama poluatoputevi. Najznačajniji autoputevi su: „Egnatia odos” (Igumenica – granica sa Turskom), „Etniki odos” (Solun – Atina – Peloponez) i „Atiki odos” (Atika). Na ovim putevima se plaća putarina, a informacija o visini putarine se može pronaći na ovom sajtu.

U Grčkoj su, 30. marta 2018. godine, stupile na snagu izmene Zakona o drumskom saobraćaju, kojim su pooštrene kazne za saobraćajne prekršaje.

Prema novim propisima, prekršaji su razvrstani u tri grupe, u zavisnosti od stepena opasnosti koja se izaziva – na prekršaje manje, srednje i velike opasnosti, za koje se izriču odgovarajuće novčane kazne (za prekršaje prve grupe – 100 evra, druge od 101 do 300 evra i treće grupe od 301 do 600 evra). Ukinuta je dosadašnja odredba da je kaznu moguće umanjiti za 50% ukoliko se plati u roku od 10 dana. Novčane kazne se uvećavaju za 100% ukoliko počinilac ima godišnji oporezivi prihod od 50.000 do 100.000 evra i 200% ako počinilac ima godišnji oporezivi prihod veći od 100.000 evra, na osnovu poslednje poreske prijave.

Ono što je posebno bitno za vozače iz Srbije, turiste i profesionalne vozače teretnih vozila i autobusa je da se, pored novčane kazne, predviđa i oduzimanje saobraćajne dozvole, skidanje registarskih tablica i oduzimanje vozačke dozvole na period od 60 dana.

Neki od prekršaja za koje je predviđeno oduzimanje dokumenata i skidanje tablica na period od 60 dana su:

 • korišćenje mobilnog telefona u vožnji bez bežičnih slušalica, odnosno uređaja za telefoniranje u automobilu,
 • nevezivanje sigurnosnog pojasa,
 • vožnja motorcikla bez kacige,
 • bacanje opušaka i sličnih predmeta kojima se može izazvati požar ili udes, ili se zagađuje okolina,
 • parkiranje na mestima gde se onemogućava prilaz rampama za invalide ili na mestima predviđenim za parkiranje invalida,
 • vožnja (čak i na kraće) u zaustavnoj traci na autoputu,
 • kršenje propisa kojima se reguliše prevoz dece.

Za neke prekršaje, kao što je kretanje teških teretnih vozila i autobusa duže vreme preticajnom trakom na autoputu, oduzima se vozačka dozvola na 60 dana.

BEZBEDNOST

Ukupna bezbednosna situacija u Grčkoj je dobra. Zbog mera štednje Vlade Grčke, u velikim gradovima, posebno u Atini i Solunu, česte su demonstracije, koje se redovno dešavaju u pojedinim i uglavnom istim delovima grada, tako da, ako se isti izbegavaju, nema opasnosti po bezbednost građana.

Skrećemo pažnju srpskim državljanima na mogući rizik od krađa, posebno tokom turističke sezone. Preporuka je da se u vozilima ne ostavljaju lična dokumenta, koferi, torbe i ostale vredne stvari. Našim građanima se savetuje da sa sobom nose fotokopije pasoša i ličnih dokumenata.

U narednim danima moguće je izbijanje nemira u R. Grčkoj, kao znak protesta zbog najavljenog usvajanja strogih mera štednje. Iako je situacija u turističkim centrima mirna, turistima iz R. Srbije u Grčkoj se savetuje opreznost i preporučuje da izbegavaju mesta masovnih okupljanja i eventualnih protesta (jul 2015. godina).

Ukupna bezbednosna situacija u Republici Grčkoj od početka 2012. godine nije promenjena u odnosu na prethodni period. Međutim, od početka maja ove godine, odnosno od ulaska u Parlament stranke ekstremne desnice “Zlatna zora” izraženije ispoljavanja animoziteta prema strancima (naročito imigrantima iz Azije i Afrike) od strane pojedinih ekstremističkih grupacija (u Parti).

Pretpostavljamo da će do ponavljanja većih demonstracija, štrajkova zaposlenih u upravi, studentskih protesta povremeno dolaziti i u narednom periodu. U odnosu na bezbednosne rizike za naše građane – turiste, podsećamo da ovi rizici nisu izraženi, jer se demonstracije, na kojima može doći do sukoba i nemira, po pravilu održavaju u centralnim delovima Atine (trg Omonija, trg Karaiskaki, Eksarhija) i Soluna (trg Aristotelus, ulice Cimiski i Metropoles). Takođe, apelujemo na organizatore đačkih ekskurzija da izbegavaju hotelski smeštaj u navedenim delovima Atine i Soluna, pre svega zbog izraženijeg delovanja sitnog kriminala.

Na osnovu pojedinih loših iskustava naših građana (kao i drugih turista), ukazujemo na rizike u pojedinim mestima poznatih turističkih destinacija u Grčkoj:

 • mesto Laganas na ostrvu Zakintos,
 • mesto Kavos na ostrvu Krf,
 • mesto Kardamena na ostrvu Kos,
 • mesto Faliraki na ostrvu Rodos,
 • mesta Hersonisos i Malia na ostrvu Krit
 • delovi Soluna, Polihrono i Pefkohori, NeaVrasna, Stavros.

U navedenim mestima češće se dešavaju ekscesi, krađe, prekomerno konzumiranje alkohola i zloupotreba narkotika, kao i nemoć lokalnih organa reda da efikasno reaguju, prevashodno zbog velike brojnosti gostiju u turističkoj sezoni.

Na Halkidikiju, popularnoj destinaciji za srpske turiste, policijska stanica se nalazi u mestu Kasandrija, a nadležna je za region od oko 100 km u prečniku, gde se nalazi veliki broj turističkih mesta, kao što su Nea Fokea, Kalitea, Kriopigi, Pefkohori, Hanioti, Polihrono, Siviri, Furka i dr. Stoga se na dolazak policije, u slučaju krađe, udesa i slično, duže čeka.

Telefoni za hitne slučajeve: hitna pomoć 112, vatrogasci 199, policija 100, turistička policija 1571, obalska straža 108.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Zdravstvene usluge u Grčkoj su dovoljno razvijene, s tim što je znatno razvijeniji privatni sektor. Privatne klinike su dobro opremljene, ali su i usluge značajno skuplje. Dežurne državne bolnice ne naplaćuju svoje usluge u hitnim slučajevima. Međutim, napominjemo da je bilo slučajeva odbijanja da se naši građani i u ovakvim hitnim slučajevima prime u bolnice bez garancije osiguranja. Takođe, bilo je i pokušaja zadržavanja pacijenata zbog neisplaćenih dugovanja za lečenje. Ističemo potrebu da naši građani pred putovanje u Grčku uplate privatno zdravstveno osiguranje, makar i u najmanjim iznosima. Takođe, savetujemo da pred putovanje u Grčku građani iz istih razloga od matičnih filijala RZZO pribave potvrde o zdravstvenom stanju osiguranog lica radi korišćenja zdravstvene zaštite u inostranstvu u hitnim slučajevima, kako bi im eventualni troškovi bili priznati (potrebno je čuvati celokupnu dokumentaciju o lekarskoj intervenciji za postupak refundacije troškova). Napominjemo da su državne bolnice po ostrvima i manjim mestima slabije opremljene, te se u ozbiljnijim slučajevima pacijenti prevoze u bolnice u Atini i Solunu.

NOVAC

Zvanična valuta je evro. Plaćanje u drugoj valuti nije dozvoljeno. Plaćanje karticom je moguće u najvećem broju restorana, prodavnica, hotela. Ipak, dešava se da manji trgovački i ugostiteljski objekti nemaju potrebnu opremu i ne primaju kartice, te je poželjno uvek imati određeni iznos gotovine. Ne postoji problem ograničavanja kod podizanja novca sa bankomata za strane državljane, koji imaju otvorene bankovne račune u drugim zemljama.

Srbija-Grčka
Srbija-Grčka udaljenost

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *