Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Gvineja – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Gvineji

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Nosiocima pasoša Srbije potrebna je viza koja se pribavlja diplomatsko-konzularnim predstavništvima Gvineje. Vizu nije moguće pribaviti na graničnom prelazu. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 meseci, dok za regulisanje boravka mora biti 6 meseci od dana apliciranja za vizu.

Dozvoljeno je unošenje gotovog novca uz obavezu prijavljivanja.

Može se uneti 1 litar alkoholnog pića i 4 kartona cigareta.

Životinje se mogu uneti uz potvrdu o vakcinaciji protiv besnila i veterinarskoj potvrdi o zdravstvenom stanju.

TRANSPORT

Međunarodni aerodrom nalazi se u Konakriju.
Železnički mreža ne postoji.
Za upravljanje motornim vozilom prilikom kraćeg boravka toleriše se nacionalna vozačka dozvola, a za duži je potrebno imati međunarodnu.
Za kretanje po gradovima koristi se taksi koji je jeftin.

BEZBEDNOST

Bezbednost u zemlji u celini uključujući i glavni grad Konakri nije na zavidnoj visini. Povećan je broj napada naoružanih lica i grupa na strance i njihovu imovinu. Za kretanja van glavnog grada neophodno je izbegavati noćne časove. Putovanja van glavnog grada neophodno je dobro pripremiti, zbog stanja puteva preporučuje se kretanje terenskim vozilima.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Potrebna vakcina protiv žute groznice, a preporučuje se i vakcinacija protiv kolere y zimskom periodu.
Epidemija kolere konstatovana je y februaru 2012. godine y regionima Forekaria, Bofa i Boke.
Obavezno je korišćenje flaširane vode i neophodno izbegavati hranu y sirovom obliku.

EPIDEMIJA EBOLE

U junu 2015.g. registrovano je 16 slučajeva ebole. Žarišta nove epidemije su 5 zapadnih opština, u blizini granice sa Sijera Leoneom, na severozapadu prema granici sa Gvinejom-Bisao i 2 slučaja u glavnom gradu Konakri. Juna 2014. godine zabeleženo je 390 slučajeva obolelih od ebole.

Na inicijativu Svetske zdravstvene organizacije, 2. i 3. jula 2014. godine održan je sastanak sa predstavnicima jedanaest afričkih zemalja radi donošenja zajedničke platforme i strategije o suzbijanju ove bolesti čije se žarište nalazi y oblasti Guekedou na tromeđi Gvineje, Liberije i Sijera Leonea.
Na preporuku Svetske zdravstvene organizacije, predsednik Republike Gvineje Alfa Konde proglasio je sredinom nacionalnu zdravstvenu uzbunu koja podrazumeva sledeće mere:

  • sanitarni kordon zdravstvenih radnika i bezbednosnih snaga na svim graničnim prelazima;
  • ograničenje kretanja;
  • jačanje sanitarnih kontrola na različitim prolaznim punktovima;
  • zabranu prenošenja posmrtnih ostataka;
  • analize i hospitalizaciju u svim sumnjivim slučajevima.

Avgusta 2014. godine zabeleženo je 377 slučajeva sa smrtnim ishodom.

EPIDEMIJA EBOLE – 10.09.2014.

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, do 06.09.2014. godine zabeleženo je 664 slučajeva obolelih od ebole, i 400 slučajeva sa smrtnim ishodom.

EPIDEMIJA EBOLE – 24.09.2014.

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, do 20.09.2014. godine zabeleženo je 818 slučajeva obolelih od ebole, i 465 slučaja sa smrtnim ishodom.

NOVAC

Zvanična valuta je gvinejski franak čiji kurs iznosi oko 6500-7000 franaka za 1 evro. Obrok u restoranu košta oko 12 evra, prenoćište u boljim hotelima je od 110 do 230 USD. Lekarski pregled kokšta oko 5 evra. Taksi na srenjoj relaciji košta oko 2 evra, a može se iznajmiti i za ceo dan.

KLIMA

Tropska klima sa dve sezone – kišna sezona traje od maja do novembra, a sušna sezona počinje u decembru i traje do aprila. U Gvineji postoje četiri klimatske regije, zapadna na obalama Atlantika sa vlažnom klimom, umerenija klima je u centralnom delu zemlje, na severo-istoku je tropska klima sa manje padavina i višim temperaturama osim u periodu od decembra do februara kada duvaju vetrovi. Jugo-istok Gvineje je subekvatorijalan sa dugim kišnim periodom ( 8 do 10 meseci ) i sa srednjim temperaturama od 24 C do 28 C.

OSTALO

Preporučuje se skromna i neupadljiva garderoba.

POČASNI KONZUL Srbije

U slučaju potrebe građani Srbije se mogu, prilikom boravka u Republici Gvineji, obratiti na adresu Počasnog konzulata Srbije u Konakriju. Počasni konzul – Jean Jacques Grenier, Cite Cehmin de fer, Immeuble Kassa/Conakry, Republique de Guinee, Tel.+22463356235.

Srbija-Gvineja
Srbija-Gvineja udaljenost

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *