Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Haiti- Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije – Haiti

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Za ulazak u Republiku Haiti državljanima Srbije je potrebna viza. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka.

Za detaljnije informacije potrebno je obratiti se Ambasadi Haitija u Rimu ili Parizu. U ovu zemlju se može doputovani avionom do međunarodnog aerodroma u Port-o-Prensu, brodom ili kopnenim putem iz Dominikanske Republike. Iz bezbednosnih razloga se ne preporučuje putovanje kopnenim putem. Prilikom ulaska u zemlju ne postoji obaveza posedovanja zdravstvenog osiguranja, ni dokaza o vakcinaciji.

TRANSPORT

Od ukupno 4.000 km puteva na Haitiju, samo je 1.000 km asfaltirano. Ukoliko se iznajmljuje vozilo (pri aerodromu, od predstavništava inostranih firmi) poželjno je da to bude terensko vozilo. Kroz glavni grad putnici se mogu prevoziti lokalnim taksijem – tzv.”tap-tap”.

BEZBEDNOST

Bezbednosna situacija je nepovoljna. Nedostaje električna energija, voda, snabdevanje je otežano, a kretanje noću je rizično. Tokom dana moguće je zaustavljanje stranaca na ulicama od strane lokalnog stanovništva, te se preporučuje kretanje u zatvorenim automobilima. Ne preporučuje se kretanje van zona predviđenih za strance, jer preti opasnost od krađa, prepada, čak i otmica.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Na Haitiju i dalje vlada epidemija kolere. Nije obavezno vakcinisanje, ali se preporučuje, kao i zaštita od malarije. Voda se pije isključivo flaširana, ne preporučuje se konzumacija svežih namirnica, neočišćenog voća, kao i leda u piću. Takođe, na Haitiju se beleži visok stepen umiranja u srednjem dobu (prosečan vek je 48, kod žena i 51, kod muškaraca), prvenstveno usled AIDS-a.

NOVAC

Haićanska valuta je gurd (gourde), a u upotrebi su i druge valute, poput američkog dolara i evra.

Srbija-Haiti
Srbija-Haiti udaljenost

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *