Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Holandija – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Holandiji

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Od 19.07.2013. godine, uslov za ulazak državljana Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice.

Nosiocima biometrijskih pasoša Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci.

Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Srbije koje je izdalo MUP RS – Koordinaciona uprava. Viza se pribavlja u Ambasadi Holandije u Beogradu.

Od onih koji poseduju biometrijske pasoše i nije im potrebna viza se više izričito ne traži da poseduju zdravstveno osiguranje, ali se preporučuje. Poželjno je imati pozivno pismo sa planom puta, ukoliko se ide u privatnu posetu, ili rezervaciju hotelskog smeštaja i povratnu kartu, ukoliko se ide turistički.

Holandski granični organi imaju diskreciono ovlašćenje da ne dozvole ulaz na teritoriju Holandije i pored ispunjenosti uslova za ulazak, ukoliko procene da će osoba ostati u Holandiji ilegalno, raditi na crno ili se baviti nedozvoljenim aktivnostima, stoga će granična policija gotovo od svakog zatražiti dokaz o svrsi posete i povratku.

Svako ko putuje u Holandiju ili izlazi iz nje mora da prijavi novac u iznosu većem od 10.000 evra. Ne postoji obaveza posedovanja određene količine novčanih sredstava po danu boravka.

Pri ulasku u Holandiju carini ne podležu:

  • 1 litar žestokog pića,
  • 1 litar penušavog vina,
  • 2 litra likera, šerija, porta,
  • 4 litra vina, 16 litara piva,
  • 200 cigareta ili 250 grama duvana za pušenje,
  • 100 cigarilosa ili 50 cigara (sve to važi za osobe starije od 17 godina).

Za unošenje lovačkog oružja je neophodna dozvola holandskih organa. Prvo je neophodno holandsku policiju obavestiti o unošenju lovačkog oružja, kako bi se dobilo odobrenje za unošenje oružja koje je i pravilima Srbije dozvoljeno, a zatim popuniti obrazac za holandsku carinu concent, formular WM18B koji je dostupan na sajtu www.exportcontrole.ez.nl pod zaglavljem aanvragen van vergunningen, sondages en cocenten. Za sve detaljne informacije vezane za unošenje lovačkog i sportskog oružja nadležno je odeljenje carine u Groningenu: Belastingdienst Douane Groningen, Centrale Dienst In-en Uitvoer (CDIU) 003150 523 2600, fax 003150 523 2183. Unošenje oružja igračaka je zabranjeno.

Za unošenje kućnih ljubimaca važe pravila Evropske Unije. Za pse, mačke i glodare neophodno je posedovanje “pasoša”, ili međunarodni sertifikat o vakcinaciji protiv besnila, kao i da ljubimac poseduje obaveznu identifikaciju koja može biti u formi tetovaže ili čipa. Ako su ljubimci mlađi od tri meseca i nisu vakcinisani protiv besnila, mogu se uvesti ako se na osnovu priložene dokumentacije može utvrditi da od rođenja nisu menjali boravište i nisu bili u kontaktu sa divljim životinjama koje su mogle da budu inficirane besnilom ili ako se unose zajedno sa majkom od koje još uvek zavise. Ukoliko ljubimac pripada zaštićenim sortama, neophodno je da se pored sertifikata ili pasoša pribavi CITES dokument. Dodatne informacije se mogu naći na sajtu https://english.nvwa.nl/ ili putem telefona 00 31 882233333. Za unošenje ptica, golubova ili ptica pevačica, neophodna je zdravstvena potvrda.

Državljani Srbije, pod uslovom da nisu državljani i neke države EU, imaju pravo da za svu kupljenu robu, u minimalnoj vrednosti od 50 evra, od carine zatraže povraćaj poreza na dodatnu vrednost (BTW) u iznosu od 19% (ne i ako je porez manji). Zahtev za povraćaj poreza podnosi se carini, najkasnije tri meseca od momenta kupovine robe. Prilikom kupovine od prodavca treba tražiti račun na odgovarajućem obrascu, na kome je naveden iznos poreza i ime kupca.

Kontakti najvažnijih carinskih organa:

Za sve informacije predviđen je jedan zajednički broj telefona za korisnike iz inostranstva: 0031 45 574 30 31

TRANSPORT

Amsterdamski aerodrom “Shiphol” (Schiphol) jedan je od najtranzitnijih aerodroma u Evropi. Na ovaj aerodrom sleće Air Serbia. Osim amsterdamskog, koriste se i aerodromi u Roterdamu i Ajndhovenu, ali su oni znatno manji i tu uglavnom sleću čarter letovi, niskobudzetne kompanije i specijalni letovi. Aerodrom u Ajdhovenu, drugi po veličini u Holandiji, postao je veoma značajan za naše turiste, pošto od aprila meseca 2011. godine, mađarska avio kompanija WIZZ AIR dva puta nedeljno, preko ovog aerodroma ima direktne letove za Beograd.

Roterdam je jedna od najvećih luka u Evropi.

Železnički saobraćaj je izuzetno razvijen. Skoro svi gradovi u Holandiji povezani su železnicom. Vozovi u proseku idu na svakih pola sata, a između najvećih gradova (Amsterdam, Roterdam, Hag, Utreht) i na svakih 15 minuta. Kašnjenje je veoma retko. Dobre železničke veze postoje i sa susednom Belgijom i Nemačkom.

Mreža auto-puteva je izuzetno razvijena i povezuje skoro sva veća mesta u Holandiji. Međugradski autobuski saobraćaj gotovo i da ne postoji. Opšte ograničenje brzine je 120 km na sat, ali je često brzina ograničena i na 100 km na sat. Ipak, i pored veoma razvijene putne mreže, gužve na auto-putevima su veoma česte, posebno u periodu odlaska i povratka sa posla.

Državljani Srbije mogu voziti šest meseci sa srpskim vozačkim dozvolama i plaćenim osiguranjem u Srbiji, uz posedovanje međunarodne vozačke dozvole. Ako ostaju duže od šest meseci, moraju da izvade holandsku vozačku dozvolu.

U Holandiji saobraća veliki broj taksi prevoznika. Ova vozila najčešće nisu obeležena standardnim taksi oznakama, već se razlikuju od ostalih vozila isključivo na osnovu registarskih tablica koje su plave boje (za razliku od ostalih koje su žute boje). Cena taksi usluga je visoka i zavisi od doba dana kada se prevoz realizuje.

Skoro u svim većim gradovima, veoma dobro saobraća i gradski prevoz autobusima, tramvajima i metroom (Amsterdam). Karakteristično je da gotovo u svim gradovima, od 2011. godine je uveden sistem OV-chipcard, elektronskim kartama koje se mogu kupiti u prodavnicama i na železničkim stanicama i koje se provlače kroz elektronski čitač na vratima prevoza prilikom ulaska i izlaska iz njega. Ukoliko osoba zaboravi da se odjavi iz prevoza prilikom napuštanja istog, tarifiraće se kao da je prevoz izvršen do poslednje stanice, te stoga treba obavezno voditi računa o odjavljivanju prilikom napuštanja vozila. I pored prelaska na sistem OV-chipcard-a, postoji mogućnost kupovine karata kod vozača, ali je u tom slučaju karta tri puta skuplja.

Saobraćajni prekršaji su načelno isti kao i u Srbiji, ali su kontrole vrlo česte, a sankcije prilično visoke. Najčešće se kažnjavaju brza vožnja, pogrešno parkiranje i nevezivanje pojaseva. Kazne se razlikuju u zavisnosti od težine prekršaja (za koliko je prekoračena brzina ili na kom mestu je pogrešno parkirano). Minimalna kazna je oko 50 evra, a maksimalna može biti i više stotina evra. U slučaju pogrešnog parkiranja na posebno obeleženim mestima (npr. mesta rezervisna za ambasadu), vozilo odvozi pauk i za povraćaj vozila plaća se oko 600 evra.

Amsterdam: Belastingdienst/Douane Regio Amsterdam, Kingsfordweg 1, 1043 GN Amsterdam,
Aerodrom Schiphol (za putnike): Regio Schiphol Passagiers, Transportstraat 260, 1118 AW Schiphol (D-toren, terminal 3 west)
Aerodrom Schiphol (za kargo): Regio Schiphol Cargo, Handelskade 1, 1118 DA Schiphol Centrum.
Rozendal (prema Belgiji) Mill Hillplein 1 4701 BS Roosendaal,
Luka Roterdam: Rotterdam Haven, Reeweg 16, 3088 KA Rotterdam

BEZBEDNOST

Holandija je u načelu bezbedna zemlja, u kojoj najveći problem predstavlja sitni kriminal i dzeparenje, posebno u većim gradovima (prednjači Amsterdam oko Centralne stanice i u tzv. Četvrti crvenih fenjera (Red Light District)). Na državnom nivou proglašen je visok nivo budnosti u odnosu na akte terorizma, što je posledica prisustva holandskih vojnika u Avganistanu i podršci vojnoj intervenciji u Iraku.
Za najnovije informacije o bezbednosnoj situaciji u Holandiji, možete se informisati na internet prezentaciji Nacionalnog koordinatora za protivterorizam: https://english.nctv.nl/.
U hitnim slučajevima treba pozvati broj 112. Za sve ostale slučajeve koji ne iziskuju preteranu hitnost, opšti broj telefona je 0900-8844.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Zdravstvena situacija je dobra. Preporučuje se putno zdravstveno osiguranje, posbno s obzirom da su u Holandiji cene zdravstvenih usluga visoke. Za hitne slučajeve najbolje je direktno doći na odeljenje hitne pomoći obližnje bolnice. U Amsterdamu: VU Medisch Centrum, De Boelelaan 1117, 1081 HV Amsterdam, tel: 020 4444444, U Hagu: Haga Ziekenhuis (udruženje više bolnica), tel: 070 2100000, ili bonica Bronovo, Bronovolaan 5, 2597 AX Den Haag, tel: 0031 70 3124141 u Roterdamu: Erasmus Medisch Centrum, ‘s-Gravendijkwal 230, 3015 CE Rotterdam, tel: 010 7040704.

NOVAC

Moneta u Holandiji je evro. Bezgotovinsko plaćanje je veoma zastupljeno, a automati za podizanje novca česti. Kreditne kartice izdate u Srbiji (Visa, Mastercard i sl) mogu se koristiti i u Holandiji.
Cene usluga su generalno veće nego u Srbiji. Cene u restoranima su oko 15-25 Evra, cena karte gradskog saobraćaja kreću se od 2 do 4-5 evra, u zavisnosti od destinacije, vozna karta na liniji Amsterdam-Hag košta 12 evra. Cene prenoćišta zavise od vrste hotela i uglavnom su slične onima u Srbiji (od 50 evra pa naviše). Cene hrane u supermarketima su slične kao u Srbiji, kao i cene odeće, obuće i sl.
Lekarske usluge kreću se od 20-40 evra za posetu lekaru opšte prakse do nekoliko stotina, pa i više od hiljadu evra za bolničko lečenje.

OSTALO

Iako vlada drugačije mišljenje, droge su zabranjene u Holandiji. Zabranjeno je proizvoditi, posedovati, prodavati, uvoziti i izvoziti drogu u Holandiji. Međutim, kanabis se može kupiti i konzumirati samo u posebno određenim mestima za prodaju (Coffee shops), dok je konzumiranje droge na ulici ili drugim javnim mestima zabranjeno. U ovim kafeima, u kojima je ulaz dozvoljen samo punoletnim osobama, može se kupiti do 5 grama kanabisa po osobi dnevno. Zabranjeno je njihovo reklamiranje.

Pušenje je načelno zabranjeno u svim javnim institucijama i lokalima, s tim što jedan broj većih restorana ima posebne prostorije za pušenje, a pušenje je dozvoljeno i na terasama lokala.

U slučaju hapšenja, državljani Srbije imaju pravo da kontaktiraju najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije, ali treba znati da, na osnovu holandskog Zakona o zaštiti ličnih podataka, holandski organi neće kontaktirati ambasadu Srbije po službenoj dužnosti ako uhapšeni to izričito ne zatraži.

Turistička organizacija Holandije je poznata pod nazivom VVV i prisutna je u svih 12 provincija, kao i u svim većim gradovima. U ovim turističkim biroima se mogu dobiti sve turističke i kulturne informacije vezane za određeni grad ili regiju. Telefoni: VVV Amsterdam 0031202018800, VVV Hag 0031703618860, VVV Roterdam 0031102710120.

Najveći broj turističkih atrakcija i javnih mesta omogućen je za posete osobama sa posebnim potrebama. Većina hotela, restorana, koncertnih dvorana imaju mogućnost pristupa ovim osobama ili posebna sedišta za njih.

Ambasada Srbije u Holandiji:

Embassy of the Republic of Serbia
Consular Department
Burgemeester van Karnebeeklaan 19
2585 BA Den Haag
www.thehague.mfa.gov.rs
tel: 070 3636800
fax: 070 3602421

Srbija-Holandija
Srbija-Holandija udaljenost

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *