Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Hong Kong – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije za SAR Hong Kong

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Nosioci važećih pasoša Srbije mogu ulaziti na teritoriju Hong-Konga bez viza i boraviti do 14 dana.

Hong-Kong ima zaseban vizni režim, a prelazak iz NR Kine – matice u Hong Kong ima tretman prelaska granice. Shodno odredbama Zakona o kontroli izlaska i ulaska u NR Kinu, od januara 2018. godine jedan broj kineskih pograničnih organa je započeo sa postupkom uzimanja otisaka prstiju na graničnim prelazima svim strancima uzrasta od 14 do 70 godina.

Pri dolasku u Hong-Kong, na aerodromu i graničnim kontrolnim tačkama, automatski senzori mere putnicima temperaturu i ako je povišena, od njih će se zahtevati da obave zdravstveni pregled.

Potvrde o vakcinaciji obično nisu potrebne, ali je ovo najbolje proveriti pre puta jer zahtevi mogu da se promene.

Putnici koji dolaze u Hong Kong, pod uslovom da imaju 18 ili više godina, mogu da unesu 1 litar alkoholnog pića jačine iznad 30 % po volumenu, izmereno na temperaturi od 20 stepeni celzijusa i 60 cigareta ili 15 cigara ili 75 g prerađenog duvana.

Unos/uvoz životinja, biljaka i oružja je uslovljen prethodno pribavljenom dozvolom nadležnih organa. Psi i mačke mogu da podležu karantinu u rasponu od 30 dana do 4 meseca. Više podataka dostupno je na http://www.afcd.gov.hk .

TRANSPORT

Hong Kong je saobraćajno vrlo dobro povezan sa NR Kinom-maticom, a hongkonški međunarodni aerodrom ima vrlo živ avio saobraćaj, koji ga povezuje sa mnogim svetskim gradovima.

Hong Kong ima vrlo dobar, efikasam i raznovrstan gradski prevoz (autobusi, minibusevi, tramvaji, feriboti, metro). Cene ovog prevoza se kreću od 5 do 55 HK$ , zavisno od vrste i relacije. Za vožnju taksijem, start, u koji su uključena i prva 2 km puta, iznosi 22HK$.

Posetioci koji u Hong Kong dolaze iz razloga koji ne uključuju regulisanje boravaka i na period koji ne prelazi 12 meseci, mogu da upravljaju automobilom na osnovu međunarodne vozačke dozvole. Osiguranje vozila od trećeg lica je obavezno. Maksimalna kazna za opasnu vožnju (kad ne uzrokuje smrt) u koje se npr. ubrajaju prebrza vožnja, opasno preticanje i sl, iznosi 25.000 HK$ i zatvor od 3 godine, zabrana vožnje na period ne kraći od 6 meseci pri prvoj osudi i ne manje od 18 meseci kod druge i svake sledeće, obaveza polaženja kursa vožnje i 10 negativnih poena.

BEZBEDNOST

Nadležni u Hong Kongu smatraju da je njihov grad vrlo bezbedan, kako danju, tako i noću. Preporučuju opšte mere opreza.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

U slučaju potrebe, u Hong Kongu ima veliki izbor privatnih i državnih zdravstvenih ustanova. Posetiocima, koji se u slučaju nužde ili nezgode obrate za pomoć državnoj bolnici, set- usluga po jednom odlasku naplaćuje se 570 HK$. Jedna od ovih bolnica, a ima ih 16, je: Queen Mary Hospital, 102 Pokfulam Road, Hong Kong, tel: 2255-3838, radno vreme je 24 sata.

NOVAC

Valuta koja se koristi je hongkonški dolar.

Kurs razmene u aprilu 2018. godine:

1 EUR = 9,60 HK$, 1 USD = 7,82 HK$ (orijentacije radi, 1,00 dinar vredi oko 0,081 HK$).

Međunarodne kreditne kartice kao što su AmericanExpress, VISA, DinnersClub i MasterCard široko su prihvaćene u hotelima, prodavnicama i restoranima. Obično je na ulazima postavljeno obaveštenje koje se kartice prihvataju.

Izbor smeštaja u Hong-Kongu je vrlo širok, a cene se kreću od oko 50 USD u hostelima do 100-150 USD i više u hotelima, zavisno od ranga i lokacije.

Cena obroka u restoranima se okvirno kreće od 200 do 450 HK$, u zavisnosti od lokacije i eksluzivnosti restorana.

OSTALO

Hong Kong ima suptropsku klimu sa izraženim godišnjim dobima. Sezona tajfuna traje od maja do novembra. Leta su topla, sunčana, i sa visokim nivoom vlage u vazduhu i temperaturama koje mogu da pređu 31 stepen celzijusa. Zime su svežije, sa povremenim hladnim naletima, suve, oblačne, sa temperaturama do ispod 10 stepeni celzijusa. U proleće, sa postepenim rastom temperature, raste i vlažnost vazduha. Jesen, sa puno sunca i prijatnim temperaturama, najpogodnije je vreme za posetu.

Posetioci Hong Konga sve turističke informacije mogu da dobiju od Servisa koji pruža ovu vrstu informacija: Hong Kong Tourism Board Visitor Information Services, tel. +852/2508-1234 (višejezična vruća linija), radno vreme od 09.00 do 18.00 časova svakog dana. Imaju poslovnicu i na aerodromu (Terminal 1, Buffer Halls A and B, Arrivals Level), a poslovnica na adresi Kowloon, Star Ferry Concourse, Tsim Sha Tsui (od 08.00 do 20.00 časova svakog dana) organizuje i turističke ture.

Važni telefoni: pozivni za Hong Kong: +852

Hitne službe (policija, požar, medicinska pomoć): 999
Policija-vruća linija: 2527-7177
Uprava za imigraciju: 2824-6111
Uprava za carinu i akcize- vruća linija: 2815-7711
Međunarodni aerodrom: 2181-8888

Srbija-Hong Kong
Srbija-Hong Kong udaljenost

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *