Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Indija – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Indiji

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Državljani Srbije koji putuju u Indiju vizu pribavljaju u Ambasadi Indije u Beogradu (potrebne informacije dostupne su na internet prezentaciji Ambasade odeljak Consular Services). Državljanima Srbije nije omogućeno pribavljanje vize, odnosno turističke propusnice, na aerodromima/graničnim prelazima.

Od 26.02.2016. godine državljani Srbije mogu da apliciraju za elektronsku turističku vizu, koja se pribavlja onlajn, odnosno formular za vizu i propratna dokumenta se podnose onlajn. Takođe, plaćanje i rešavanje zahteva se vrši onlajn.

Informacije o načinu apliciranja, uslovima i dužini važenja ove vize možete pročitati na OVOJ stranici.

Pravilo da turisti koji imaju višekratne turističke vize moraju da naprave razmak od najmanje dva meseca između dva ulaska u Indiju ukinuto je 2012. godine. Prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Indije od 4. decembra 2012, ovo pravilo ostaje na snazi samo za državljane 7 zemalja (Avganistan, Kina, Iran, Pakistan, Irak, Sudan, Bangladeš), strance koji su poreklom iz Pakistana i Bangladeša i apatride, tako da državljani R. Srbije mogu putovati u Indiju bez ovog ograničenja.

Putnici koji planiraju boravak u Indiji duži od 180 dana moraju u roku od 14 dana od ulaska u Indiju da se registruju u kancelarijama Foreigners Regional Registration Office (FRRO) u Nju Delhiju, Ahmedabadu, Amritsaru, Bangaloru, Kalikutu, Čenaju, Kočiju, Mumbaju, Goi, Hajderabadu, Kolkati, Laknauu i Trivandrumu, ili u policiji (Superintendent of Police) u drugim oblastima. U slučaju da putnik propusti da se registruje, moguće je da mu bude određena zatvorska kazna, naplaćena novčana kazna ili onemogućen izlazak iz Indije dok se ne dobije dozvola Ministarstva unutrašnjih poslova Indije za napuštanje zemlje.

Za ulazak u Indiju nije potrebno posedovati polisu zdravstvenog osiguranja, niti dokaz o vakcinaciji, izuzev ako državljani Srbije u Indiju dolaze iz zemalja Afrike i Latinske Amerike koje ulaze u tzv. endemičnu zonu žute groznice, kada je potrebno posedovanje tzv. „žutog kartona” odnosno potvrde o vakcinaciji protiv žute groznice. Lista ovih zemalja dostupna je na internet prezentaciji www.immigrationindia.nic.in, sekcija Health Regulations.

Zabranjeno je unošenje sledećih artikala u Indiju:

 • vatreno oružje,
 • narkotici i psihoaktivne supstance,
 • pornografski materijal,
 • falsifikati,
 • piratska roba i roba kojom se krše prava intelektualne svojine,
 • kao i antikviteti.

Roba čiji je uvoz ograničen:

 • municija,
 • žive ptice i druge životinje (uključujući kućne ljubimce),
 • biljke i seme biljaka,
 • ugrožene vrste biljaka i životinja (žive i mrtve),
 • bilo kakva roba sa namerom korišćenja u komercijalne svrhe,
 • radio-predajnici koji nisu odobreni za uobičajenu upotrebu,
 • zlato i srebro (osim nakita),
 • indijska i strane valute koje prekoračuju odobrene iznose.

Ne postoji ograničenje u pogledu količine novca koji se unosi u Indiju. Međutim prijava vrednosti (Currency Declaration Form) je neophodna kada se unosi 5.000 USD ili više u gotovini, odnosno 10.000 USD ili više u gotovini i/ili vrednosnim papirima.

Unošenje kućnih ljubimaca (psi, mačke, ptice i sl.) je dozvoljeno putnicima koji se sele/vraćaju u Indiju nakon dve godine neprekidnog boravka u inostranstvu, pri čemu je moguće uneti najviše dve životinje po putniku, uz posedovanje odgovarajuće veterinarskog sertifikata o primljenim vakcinama, koji je preveden na engleski jezik.

TRANSPORT

Glavni međunarodni aerodromi u Indiji su Indira Gandhi International Airport – Nju Delhi, Chhatrapati Shivaji International Airport – Mumbaj, Chennai International Airport (Meenambakkam Airport) – Čenaj, Bengaluru International Airport (Devanahalli Airport) – Bangalor, Netaji Subhash Chandra Bose International Airport – Kolkata. Svi veći gradovi i turistički centri u Indiji su dobro povezani avio mrežom koja pokriva celu teritoriju Indije.

Putna infrastruktura, uključujući kako železnički, tako i drugmski saobraćaj, je i dalje u razvoju i podrazumeva česte zastoje i kašnjenja, što se posebno odnosi na železnicu.

U Indiji se drumski saobraćaj odvija levom stranom (volan sa desne strane). Imajući ovo u vidu, kao i izuzetno veliki broj vozila i ostalih učesnika u saobraćaju, upravljanje vozilima u Indiji se u mnogo čemu razlikuje od upravljanja vozilima u evropskim zemljama i zahteva odgovarajući period prilagođavanja. Za upravljanje vozilom u Indiji potrebno je posedovanje međunarodne vozačke dozvole.

U svim gradovima u Indiji glavna sredstva gradskog prevoza su rikše (auto i bicikl rikše) i taksi. U većini ovih vozila ne postoje taksimetri i cena prevoza se dogovara sa vozačima. U glavnim gradskim centrima postoji i gradski autobuski prevoz koji, međutim, usled slabo razvijenog sistema oznaka, vozila koja su u lošem stanju i nepostojanja utvrđenog reda vožnje, strani turisti retko koriste. Nju Delhi i Kolkata imaju metro, koji je označen kao bezbedno i praktično sredstvo prevoza, naročito s obzirom na velike razdaljine i ogromne gužve u saobraćaju koje tako lakše savladati, te ga stoga koriste i stranci.

BEZBEDNOST

Opasnost od elementarnih nepogoda u Indiji je izražena u periodu letnjih monsunskih kiša koje periodično padaju u intervalu od juna/jula do septembra/oktobra. Usled većih elementarnih nepogoda izazvanih monsunima, koje najviše pogađaju ruralna područja, formiraju se krizne službe koje na licu mesta ukazuju neophodnu pomoć, odnosno vrše evakuaciju.

Na teritoriji Indije generalno ne postoji otvorena opasnost od oružanih sukoba niti visok stepen kriminala.

U bezbednosnom pogledu, posebnu pažnju je potrebno obratiti prilikom planiranja putovanja u Džamu i Kašmir (za koje strani državljani trebaju da pribave i posebnu dozvolu MIP Indije), kao i u indijske savezne države na istoku zemlje u kojima je aktivan maoistički pokret (naročito Čatisgar, Andra Pradeš, Džarkand, Zapadni Bengal, Bihar). Upozorenja o povećanoj opasnosti od terorističkih pretnji povremeno se izdaju u skladu sa procenama nadležnih bezbednosnih službi, naročito u gradskim centrima poput Delhija, Mumbaja, Bangalora, Hajderabada i drugim velikim gradovima. U ovim situacijama potrebno je pratiti uputstva koja se emituju preko lokalnih sredstava javnog informisanja i ponašati se u skladu sa njima.

Potrebno je voditi računa o poštovanju lokalnih običaja i pridržavati se istih.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Nijedna vakcina nije obavezna, ali se preporučuje vakcinacija protiv hepatitisa A, hepatitisa B, tifusa i besnila. Poseban aspekt zdravstvene situacije u Indiji predstavljaju opasnosti od bolesti koje prenose komarci – malarije i dengi groznice. Ove bolesti su karakteristične za sva područja Indije, pri čemu su naročito izražene u monsunskim periodima. Preporučuje se preduzimanje preventivnih mera protiv ujeda komaraca, prvenstveno u vidu korišćenja krema i nošenja odgovarajuće garderobe sa dugim rukavima i nogavicama prilikom boravka napolju, odnosno zaštita prostorija prilikom boravka u zatvorenom prostoru (zatvaranje prozora koji nemaju mreže za komarce, korišćenje električnih aparata protiv komaraca i sl.)

Opšta sanitarna situacija u Indiji je složena i zahteva visoki oprez prilikom konzumiranja vode, hrane i održavanja lične higijene. Ne preporučuje se konzumiranje vode sa česme nego isključivo flaširane vode. Konzumiranje hrane kupljene od uličnih prodavaca, takođe, nije preporučljivo zbog nepostojanja sanitarne kontrole. Hrana koja se jede bi trebalo da bude termički obrađena, a u svežem obliku samo na mestima koja ispunjavaju potrebne higijenske uslove. Neophodno je redovno, a naročito pre jela, prati ruke sapunom i vodom ili, ukoliko to nije izvodljivo, koristiti za to predviđena dezinfikaciona sredstva.

Najkvalitetnije zdravstvene usluge u Indiji, u ambulantnom okruženju koje odgovara evropskim prilikama, pružaju privatne zdravstvene ustanove. Neke od privatnih poliklinika sa visokom reputacijom su „Max Healthcare” u Nju Delhiju i “Appolo Clinic” koja ima svoje ustanove u svim velikim gradovima Indije.

NOVAC

Zvanična valuta u Indiji je indijski rupi – INR (jedna rupija sadrži 100 paisa). Prema važećem kursu u martu 2015. godine, jedan evro vredi 70 INR, odnosno jedan američki dolar 62 INR. Menjačnice postoje na većem broju gradskih lokacija i primaju evro, američki dolar, britansku funtu i valute glavnih azijskih ekonomija. U većini hotela, restorana i prodavnica moguće je plaćanje međunarodnim platnim karticama Visa International i Master Card.

Cene prevoza, prenoćišta, ishrane u restoranima i poseta lekaru variraju u zavisnosti od mesta i kvaliteta usluge. Cena taksi prevoza u proseku iznosi oko15 evra za osam sati vožnje (do 80 km) sa čekanjima, ručak u restoranu za jednu osobu sa pićem od 10 do 15 evra, prenoćište u hotelu sa četiri zvezdice oko 70 evra, dok rutinski lekarski pregled košta od 20 do 25 evra.

OSTALO

Prilikom planiranja putovanja u Indiju trebalo bi imati u vidu izuzetno visoke temperature, koje se u periodu od početka marta do kraja oktobra kreću u intervalu od oko 35 do 45 stepeni Celzijusa, s tim što se u tzv. srednjem pojasu zemlje u kojem se nalazi i glavni grad Nju Delhi, u periodu od aprila do kraja juna temperatura gotovo ne spušta ispod 40 stepeni. Ovome treba prilagoditi period boravka u Indiji, izbor smeštaja koji obavezno treba da bude klimatizovan i odgovarajuću garderobu. U pogledu oblačenja, kako žena tako i muškaraca, preporučuje se jednostavan stil odevanja prilagođen ovdašnjim kako kulturološkim, tako i klimatskim prilikama. Kao što je već rečeno, žene treba da izbegavaju kratke odevne predmete, kao i da se ne kreću same u večernjim i posebno kasnim noćnim satima.

Srbija-Indija
Srbija-Indija udaljenost
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *