Ulazak i izlazak iz zemlje

Nosiocima pasoša R.Srbije je potrebna viza koja se pribavlja u Ambasadi Alžira u Beogradu. Polisa zdravstvenog osiguranja nije neophodna, ali se preporučuje.
Dozvoljeno je unošenje gotovog novca u razumnoj količini, za potrebe smeštaja, ishrane i lokalnog transporta. Unesena suma se prijavljauje na graničnom prelazu i služi i prilikom iznošenja. Ne može se izneti veća suma od sume prijavljene pri ulasku.
Može se uneti 1 l alkoholnog pića i 1 karton cigareta.  Zabranjeno je unošenje bilo kakvog oružja, uključujući i lovačko.
Životinje se mogu uneti uz potvrdu o vakcinaciji protiv besnila i veterinarskoj potvrdi o zdravstvenom stanju.

Transport

Međunarodni aerodromi nalaze se u Alžiru, Oranu, Anabi, Setifu i Konstantinu, dok su brojni gradovi u unutrašnjosti zemlje povezani lokalnim avio saobraćajem.
Železnički saobraćaj je slabo razvijen i ima ga uglavnom u severnim delovima zemlje, prema Sredozemnom moru, dok se prema jugu uglavnom koristi autobuski saobraćaj.
Putna mreža je relativno dobro razvijena, očekuje se otvaranje pravca Istok (granica sa Tunisom)-Zapad (granica sa Marokom) koji će imati autoput sa tri trake u svakom pravcu.            Za upravljanje motornim vozilom je potrebna međunarodna vozačka dozvola. Žandarmerijske kontrole na putevima su veoma česte, a sankcije za prekršaje stroge.

Bezbednost

Prisutan je ulični kriminal, koji dobija agresivniju formu u večernjim časovima, kao i rizik od terorističkih napada. Stranci koji dolaze u gradove na kraći period i pridržavaju se opštih mera opreza, nemaju osnova za ozbiljniju zabrinutost. Za duži boravak, naročito u unutrašnjosti zemlje, poželjno je dobro se raspitati o aktuelnoj situaciji pre polaska i preduzeti adekvatne mere bezbednosti.
Preporučuje se putovanjem javnim prevozom i izbegavanje putovanja noću. Ne preporučuju se individualna putovanja, a naročito ne u unutrašnjost zemlje.

 

Zdravstvena situacija

Zdravstvena situacija je generalno dobra. Nema epidemija niti potrebe za vakcinisanjem.
Sanitarna situacija je nešto lošija u većim gradovima zbog prenaseljenosti i neadkvatnih sistema i instalacija.
Domaće stanovništvo koristi vodu iz vodovoda, ali stranici uglavnom piju flaširanu vodu.
U slučaju zdravstvenih tegoba,, potrebno je kontaktirati državne bolnice  ili privatne ordinacije, cena pregleda je 6 do 8 evra.

Novac

Zvanična valuta je alžirski dinar. U maju 2010. 1 evro iznosi oko 100 alžirskih dinara. Postoji i paralelni kurs koji je oko 25 % viši i primenjuje se u privatnim menjačnicama i na ulici.
Cena javnog prevoza je oko 15 dinara, zajedničkog taksija 25, pojedinačnog 300-400 i više, zavisno od distance. Voz košta oko 25 dinara za 350 km, dok su cene avio karata slične kao i svuda.

OSTALO

Preporučuje se diskretno ponašanje na javnim mestima, naročito u unutrašnjosti,  i izbegavanje kretanja u alkoholisanom stanju.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime