Sunday, April 14, 2024
NaslovnaInformacijaIrska - Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Irska – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Irskoj

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Od 19.07.2013. godine, uslov za ulazak državljana Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice.

Pošto Irska nije članica šengenskog ugovora, za nju je potrebno pribaviti posebnu vizu. Viza se pribavlja u Konzulatu Irske na čelu sa počasnim konzulom Ann Pešić u Beogradu.

Državljanima Srbije, koji poseduju važeću vizu za turistički, odnosno kraći boravak u Velikoj Britaniji, nije potrebna viza za turistički boravak u Irskoj, ukoliko im je prva luka ulaska Velika Britanija. Ukoliko izdata britanska viza nije validirana (što znači da putnik nije prošao britansku graničnu kontrolu), nije moguć ulazak u Irsku bez vize. U tom slučaju je potrebno pribaviti irsku vizu. Ako se radi o vizi sa više ulazaka, nakon prvog ulaska u Veliku Britaniju, moguće je posebno putovati u Irsku.

Boravak u Irskoj može biti do 90 dana, odnosno do isteka britanske turističke vize.

Prilikom ulaska u Irsku, na zahtev imigracionog službenika, potrebno je da putnik dokaže da ima dovoljno novca za planirani boravak, odnosno da postoji garancija troškova ukoliko se planira smeštaj kod porodice ili prijatelja.

Kućni ljubimci koji se unose iz Srbije podležu karantinu.

Unos mlečnih i mesnih proizvoda je zabranjen.

Dozvoljen je unos do 1 litar žestokog pića i boks cigareta.

Irska nema odgovarajući bilateralni sporazum o zdravstvenom osiguranju sa Srbijom, pa je potrebno imati putno zdravstveno osiguranje. Poseta lekaru košta oko 50 evra, a u ambulanti se plaće 100 evra. Cene kreveta i lečenja u bolnicama su visoke i mogu dnevno iznositi više stotina evra u zavisnosti od bolnice. Doza antibiotika za nedelju dana može da košta od 35 do 70 evra.

TRANSPORT

Glavni aerodromi (Dablin, Kork, Šenon) dobro su povezani sa centrom grada, a međugradski saobraćaj – vozom ili autobusom je dobro organizovan.

Autobuski saobraćaj je jeftiniji od železničkog. Imajući u vidu veličinu teritorije, ni jedan veći grad nije udaljen od Dablina više od 4 sata vožnje.

U Irskoj se vozi levom stranom puta, ograničenje brzine je 50 ili 60 km na sat u naseljenim mestima, 80-100 km na običnim putevima, a 120 km na autoputevima.

Kazne za saobraćajne prekrčaje se kreću od 65 evra.

Na nekoliko autoputeva se naplaćuje putarina (može biti i dva ili tri puta na nekoj stazi) koja košta oko 3 evra.

Kazne za saobraćajne prekršaje se kreću od 65 evra pa naviše. Pauci rade u gradovima, a kazna košta oko 130 evra.

Građani Srbije tokom privremenog boravka u Irskoj (maksimum do 12 meseci od trenutka ulaska), odnosno tranzita, mogu sa validnom nacionalnom vozačkom dozvolom upravljati bilo kojim “malim” motornim vozilom. Nije potrebno da poseduju i međunarodnu vozačku dozvolu. Ovo se odnosi na upravljanje vozilima (i motorciklima), u kategoriji navedenoj u dozvoli i to za vozila do 3,5 t. i sa maksimum do 8 sedišta. Sa nacionalnom vozačkom dozvolom tokom privremenog boravka mogu upravljati i vozilima veće kategorije (kamioni, autobusi) koja je navedena u vozačkoj dozvoli, ukoliko su tim vozilima ušli u Irsku i ukoliko su ta vozila registrovana van Irske.

Ukoliko je u pitanju boravak duži od 12 meseci, može se aplicirati za vozačku dozvolu Irske, ali je neophodno ponovno polaganje vozačkog ispita.

BEZBEDNOST

Nasilni kriminal postoji na nekim lokacijama, mada ne u većoj meri. Treba se držati glavih ulica po gradovima i biti uobičajeno oprezan.

NOVAC

Evro je jedina valuta u upotrebi. Strana valuta se može zameniti u bankama i manjem broju menjačnica. Najbolje je sa sobom imati evre u gotovini ili putničke čekove. Platne kartice se mogu upotrebiti u bankama ili na automatima.

Troškovi obroka u restoranu su od 15 do 25 eura. Cene hotelskih soba kreću se od 65 eura za dvoje odraslih. Duvan i piće su skupi u Irskoj. Cigarete su 8.50 evra po pakovanju, pivo je 4.50 evra, čaša vina 5.50-7.00 evra, a boca 23-28 evra.

Poseta lekaru košta oko 50 evra, u ambulanti se plaća 100 evra. Cene lečenja u bolnicama su visoke i mogu dnevno iznositi više stotina evra.

OSTALO

Osim u nekim skupim restoranima, svaka pristojna odeća je prihvatljiva. Irci se rado upuštaju u razgovor sa strancima. U većem broju ugostiteljskih objekata organizuju se redovne muzičke večeri, sa irskom muzikom i pesmama.

Konzularna zaštita: U Dablinu se nalazi Konzulat Srbije na čelu sa počasnim konzulom, tel. +3531 494 7272

Srbija-Irska udaljenost
Srbija-Irska udaljenost
Simon
Simonhttps://www.travelvisastay.com/
WEB and SEO master. SEO optimizacija sajta. SEO optimizacija slika-fotografija. Izrada web sajta, SMF foruma, CMS: Wordpress i Drupal.
Povezani članci

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

Popularno

Vizni režim

Zanimljivo