Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Island- Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacije o Islandu

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Republika Island je članica Šengenskog sporazuma, ali nije članica EU. Nosiocima biometrijskih pasoša Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce pasoša Republike Srbije koje je izdalo MUP RS – Koordinaciona uprava. Zahtevi za vize se mogu podneti preko Ambasade Danske u Beogradu. Detaljnije informacije se mogu naći na sajtu Icelandic Directorate of Immigration.

Za putovanje na Island postoji obaveza posedovanja polise zdravstvenog osiguranja. Dokaz o vakcinaciji nije potreban.

Državljani zemalja koje nisu članice EU mogu uneti na Island bez plaćanja carine:

  • 1 litar žestokog pića i 1 litar vina (do 22%) ili
  • 1 litar žestokog pića i 6 litara piva

TRANSPORT

Najvažniji aerodromi:

  • Keflavik International Airport – nalazi se na jugozapadu zemlje, 48 km zapadno od Rejkjavika. Taksi od aerodroma do Rejkjavika košta oko 9500 ISK.
  • Reykjavik Airport – domaći avio saobraćaj (inače se često koristi), kao i letovi za Grenland i Farska Ostrva.

Na Islandu postoji 120 registrovanih aerodroma i pista za sletanje.

Brodski saobraćaj:

Trajekt Norröna tokom cele godine nedeljno saobraća na liniji Hanstholm/Esbjerg (Danska) – Torshavn (Farska Ostrva) – Seythisfjörthur (Island). Putovanje traje dve noći. www.smyril-line.com

Island nema železničku mrežu.

Putevi na Islandu su visokog kvaliteta. Glavni put (Route 1-Ring Road) dug je 1.337 km, vodi oko ostrva i povezuje sva naseljena mesta na Islandu. Mnogi planinski putevi su zatvoreni do kraja juna ili čak i duže, jer su neprohodni zbog vremenskih uslova. Preporučuje se oprezna vožnja i poštovanje saobraćajnih znakova.

Za upravljanje putničkim vozilom potrebna je međunarodna vozačka vozvola. U toku vožnje obavezna su upaljena svetla i vezivanje pojaseva. Ograničenja brzine su 50, 80 i 90 km, kontrola se vrši kamerama i kazne za prekoračenje dozvoljene brzine mogu dostići 50.000-130.000 ISK.

Dozvoljena količina alkohola u krvi prilikom vožnje je 0,05%, a minimalna kazna za prekoračenje ovog limita je 70.000 ISK.

Cena benzina je oko 199 ISK po litru, a može se kupiti na pumpama koje rade 24 sata dnevno ili korišćenjem prepaid kartica. Poželjno je napuniti rezervoar, jer benzinske pumpe mogu biti udaljene oko 100-200 km jedna od druge.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Opšta sanitarna situacija na Islandu je na vrlo visokom nivou.

U Rejkjaviku ima dosta lekara opšte prakse i specijalista, mnoge apoteke su otvorene i noću. U svim većim mestima i gradovima postoje zdravstveni centri i bolnice. Za informacije pogledati www.heilsugaeslan.is

Voda sa česme je odličnog kvaliteta, bezbedna za piće i jedna od najčistijih voda na svetu.

NOVAC

Nacionalna valuta je islandska kruna (ISK). Sve islandske banke menjaju strani novac i uglavnom su otvorene radnim danom od 09:15 do 16:00 časova. Prema kursu Centralne banke Islanda (www.sedlabanki.is) vrednost islandske krune za april 2018. godine iznosi: 1 EUR = 122,20 ISK, a 1 USD = 99,06 ISK.
Putnički čekovi, VISA i MasterCard su u širokoj upotrebi, a gotov novac se može podići u svakoj od 170 poslovnica banaka, kao i na bankomatima širom Islanda..

OSTALO

U svim hitnim slučajevima, potrebno je birati telefonski broj 112. Videti: www.safetravel.is

Zvanični sajtovi za putovanja:

Srbija-Island
Srbija-Island udaljenost

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *