Ispovesti devojaka koje primoravaju da budu debele u Mauritaniji

U Mauritaniji, gde se ogromno telo smatra lepim a strije seksepilnim, mlade devojke odvode u specijalne kampove u pustinji gde ih bukvalno kljukaju hranom. Ovako ih pripremaju za brak.

“Draga kćeri, šaljem te na odmor na jedno lepo mesto gde će biti dosta devojaka. Ješćete samo slatku hranu. A kada se jednog dana vratiš kući, bićeš prelepa žena”. Ovim rečima je Tijani Mint Tijani (14) majka ispratila u kamp smešten duboko u Sahari, gde se devojčice odvode na kuru gojenja.

Tijani nije ni slutila kakva je tortura čeka. Čim je stigla u kamp pridržila se svojim vršnjakinjama na doručku, koji je bio više nego obilan. Njen stomak je bio naduven od kozjeg mleka i masnog kus-kusa, ali to je bio samo deo obroka. Glavno jelo je tek stizalo. Devojčice su se pobunile, ali su ubrzo shvatile da nemaju izbora i da moraju da pojedu sve što im se servira. Oko njih je obilazila starija žena, vitlajući dugim štapom i preteći batinama. Njeno ime je Aminetou Mint Elhacen i njen posao je ugoji devojčice koristeći represivne mere ukoliko je to potrebno.

“Cilj je da ih hranimo dok njihova tela ne postanu kao naduvani baloni”, objasnila je slikovito reporterki “Marie Clairea”, iz koga prenosimo tekst.

Napolju šiba vetar i raznosi pesak na sve strane. Najbliže naseljeno mesto udaljeno je 200km, tako da devojke nemaju načina da pobegnu iz pustinje. Preostaje im samo da se primire i uredno jedu svoje obroke.

GOJAZNOST KAO SIMBOL LEPOTE
Gojazno telo je ideal ženske lepote u Mauritaniji. Ovakva tradicija zaživela je pre mnogo vekova, kada se dobro ugojena stoka smatrala simbolom bogatstva. Isto tako, ako je devojka za udaju debela, to je dokaz da potiče iz bogate porodice gde je imala hrane u izobilju.

Iako je vlada Mauritanije 2003. godine započela kampanju protiv zlostavljanja dece i za podizanja svesti o zdravstvenim rizicima gojaznosti, u ruralnim sredinama ova tradicija je i dalje duboko ukorenjena. Ovu praksu, kako je objasnio jedan mauritanski novinar, nameću muškarci, koji cene i žele da ožene samo gojazne devojke.

BATINE ZA BOLJI APETIT
Mauritanija gojaznost
Elhacen dobija 155 dolara za svaku devojku koju prisilno hrani tokom tri meseca i ona je oduševljena svojim poslom i brojem klijenata. Obroke im sprema od najkaloričnijih sastojaka koji postoje. Dok je preporučljivi dnevni unos kalorija za devojčice starosti 12 godina 1400 kalorija, u ovom pustinjskom kampu one dobiju dnevnu porciju od 16.000 kalorija. To je četiri puta jača ishrana od one koja se preporučuje muškim bodibilderima.
“Stomak me užasno boli”, žali se Tijani, koja je besna na roditelje što su je poslali u kamp.

“Ne želim da budem debela, ne mislim da je to ideal lepote. Sada shvatam zašto se neke devojčice vraćaju debele u školu posle letnjeg raspusta. Ja obožavam sport. Kako ću da treniram debela?”
Kako devojčica uopšte može da pojede toliku količinu hrane?
“Ja sam veoma stroga” ponosno ističe Elhace. “Batine pomažu kad neće da jedu. Ako me ne slušaju ja ih stavim u izolaciju i objasnim da moraju da jednu, jer mršave žene nisu na ceni i da ih takve niko neće oženiti.”
Elhacen negira da zlostavlja decu i da je je okrutna prema njima.
“Ne, ne , to je za njihovo dobro “, kategorična je. “Kako će te sirote devojke naći muža ako izgledaju kao kostur”.

STRIJE SU SEKSI?

Sa ovom primitivnom tradicijom povezana je još jedna, a to je prerana udaja, između 12 i 14 godina. Povećana telesna težina stvara iluziju da su devojčice fizički zrele za bračne dužnosti.
Tijani kaže da želi da studira i da jednog dana postane profesorka francuskog jezika. Međutim, Elhacen otkriva da su joj roditelji već ugovorili brak.
“Njen posao će biti da rađa decu.  Mora da bude mekana kako bi njen muž uživao kad legne na nju”.
Zbog toga je Tijani na ubrzanoj kuri gojenja. Svakoga dana mora da pojede čašu čiste životinjske masti.
“Ono što se ceni su salve masnih naslaga na stomaku koje se prelivaju jedna preko druge, debeo vrat i butine koje se preklapaju” objašnjava Elhacen. “Ono što je najlepše na debelom telu jesu strije, ako uspem dovoljno da ugojim Tijani da se i kod nje pojave, dobiću bonus od njenih roditelja”.

MUŠKARCI ŽUDE ZA DEBELIM ŽENAMA
Iako se većina devojčica opire ovoj tradiciji, nakon udaje vrlo brzo shvate da se neće dopasti muškarcima ukoliko nisu debele.

Mauritanija žene tuku da budu debeleZeinebou Mint Mohamed (26) priča da je jako teško ponela boravak u kampu, te da je svakodnevno povraćala od ogromne količine hrane koju je morala da jede. Imala je 13 godina i više od 100 kilograma kada su je udali za dosta starijeg muškarca. U 16. je postala majka.
“Posle porođaja htela sam da smršam, užasno mi je smetala težina, ali muž se protivio tome. Na kraju se razveo od mene,  jer mu nije bilo po volji što mršavim umesto da se još više udebljam”.

Tek nakon razvoda, kada je počela da izlazi sa prijateljicama, uvidela je koliko muškarci u Mauritaniji obožavaju debele žene.

“Imala sam uvek gomilu udvarača oko mene. Govorili su mi da imam najlepše telo u gradu, borili su se za mene. Kada sam shvatila koliku moć imam nad muškarcima, počela sam da uživam u svom izgledu”, iskrena je Zeinebou.
Ipak, ona priznaje da je debljina prilično usporava u životu, te da ne može da bude aktivna onoliko koliko bi želela.
“Uvek sam umorna, teško dišem. Ponekad poželim da smršam kako bih mogla da nosim farmerke, uske haljine i cipele na štiklu. Ali, uplašim se da neću više biti poželjna muškarcima.”

OPASNA TRADICIJA NARUŠAVA ZDRAVLJE

Zeinebou ima status najlepše među njenim drugaricama, jer ima sve porebne atribute da se dopadne muškarcu – naslage sala i strije.
Mauritanija žene“Sve žene su ljubomorne na Zeinebou, ona ima najlepše telo”, priznaje njena najbolja prijateljica Hawer Sessay, koja je tek elegantno popunjena. “U kampu su me devojke zadirkivale jer nisam nikako mogla da se ugojim. Kada sam se udala, muž je izbegavao intimne odnose i rekao mi je da ne želi da spava sa vrećom kostiju.”
Da bi se ugojila Hawer uzima preparate za dobijanje na težini i lekove protiv alergijskih reakcija koji kao nus pojavu imaju povećan apetit. Ona ne razmišlja o posledicama nesmotrenog korišćenja medikamenata. “Farmaceut mi je dao one koji su najmanje opasni”, kaže.
Aktivisti protiv prisilnog hranjenja devojčica ističu da su lekovi novi oblik spovođenja torture gojenja. Reč je od hormonima koji se koriste za tov kamila i pilića, i prodaju se ilegalno. Oni krive državu što ne preduzima ništa da ovu primitivnu i opasnu tradiciju iskoreni.
“Vlasti žele da se žene vrate u svoje tradicionalne uloge – da kuvaju, ne izlaze iz kuće, rađaju decu i budu dovoljno debele po ukusu njihovih muževa”, kaže jedan od aktivista. “U gradskim sredinama devojke se opiru se ovoj tradiciji, i ne pristaju da ih prehranjuju kao stoku.”
Dr Mohammed Ould Madene, doktor urgentne medicine, navodi podatak da u Mauritaniji, naročito u ruralnim oblastima, raste broj pacijentkinja sa dijabetesom, hipertenzijom, bolestima srca i depresijom. Međutim, vlasti ne priznaju da ova crna statitika ima bilo kakve veze sa duboko ukorenjenom praksom prisilnog kljukanja devojčica hranom.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

More like this

Uticaj

Lista najmoćnijih država sveta: Ko je i zašto na...

SAD, Kina i Rusija ostale su najmoćnije zemlje sveta u 2023., prema ovogodišnjoj listi globalne moći koju...
Koliko zarađuju piloti

Koliko zarađuju piloti u Srbiji i inostranstvu?

U proseku 60.000 ljudi svakog meseca traži informacije o tome kako postati pilot – pokazuju podaci Gugla. Posle...

Srbija dobija još jedan putnički aerodrom

Grad Kikinda stavio je na javni uvid plan detaljne regulacije aerodroma Grada Kikinde, piše eKapija. Kako je navedeno...