Sunday, April 14, 2024
NaslovnaZanimljivostiIzbeglice zauzele Grčku!

Izbeglice zauzele Grčku!

Izbeglice iz Sirije i Iraka masovno se iskrcavaju na ostrva, gde su naselile hotele i plaže.

Više od 1.200 migranata stiglo je u Grčku samo u poslednja dva dana. Najviše ih je došlo na ostrvo Kos, čuveni turistički centar, i sad spavaju u napuštenim hotelima, šatorima, na klupama, plaži…

Migranti, uglavnom izbeglice iz ratom razorene Sirije i Iraka, čuveno odmaralište ipak ne smatraju svojim ciljem, već nameravaju da putuju dalje, ka zapadnoj Evropi.

Hiljade migranata luta nekad luksuznim turističkim centrom, a najviše njih smestilo se u napušteni hotel „Captain Elias“, gde žive u užasnim uslovima, bez struje i vode. Još je gore onima koji nisu našli mesto u njemu, pa su morali da se smeste na klupe u parku ili plaže.

Stanica na putu

Iako su deo Grčke, mnoga egejska ostrva bliža su Turskoj nego matici, a Kos se nalazi samo tri kilometra od Bodruma. Putovanje iz turske luke do ostrva traje svega 20 minuta, a migranti plaćaju krijumčarima do 800 evra za mesto na brodu.

Mogućnost da rutu od Bodruma do Kosa pređu i po nekoliko puta dnevno, i to neprimećeni, krijumčari uveliko koriste. Međutim, Grčka pogođena ekonomskom krizom nema mnogo mogućnosti za smeštaj azilanata i ilegalaca, pa se političari sa zapada plaše da će ih zvanična Atina pustiti da nastave putovanje ka zapadnoj Evropi.

Strah od toga je još veći otkako su se pojavile informacije da džihadisti Islamske države stižu u Evropu pretvarajući se da su azilanti, ali da u stvari spremaju napade na zapadne zemlje.

Panika zbog džihadista

Upravo zbog toga se zvaničnici Bugarske, Turske i Grčke dogovaraju da organizuju zajedničke granične patrole, a centar akcije bio bi na tromeđi tih država. To bi im omogućilo brzu i efikasnu razmenu informacija.

Ostrvo Kos i problemi sa azilantima
Kos Grčka Sirijka izbeglica pravi selfi

Izvor: Kurir

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Simon
Simonhttps://www.travelvisastay.com/
WEB and SEO master. SEO optimizacija sajta. SEO optimizacija slika-fotografija. Izrada web sajta, SMF foruma, CMS: Wordpress i Drupal.
Povezani članci

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

Popularno

Vizni režim

Zanimljivo