Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Izrael – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Izraela za ulaz u Srbiju:

Obični pasoši: Viza nije potrebna za posetu do 90 dana u periodu od 6 meseci od datuma prvog ulaska.
Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za posetu do 90 dana.
Za nosioce Putnog dokumenta (Travel Document in Lieu of National Passport): Viza nije potrebna za posetu do 90 dana.
Za nosioce Putnog dokumenta (Travel Document): Potrebna viza.

Maksimalan boravak: 90 dana
Zahtev za izdavanje vize: LINK


Da li je potrebna viza državljanima Srbije za ulaz u Izrael:

Obični pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana za nosioce biometrijskih pasoša.
Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana.
Maksimalan boravak: 90 dana
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza.


kada putujete u Izrael:

Ulazak i izlazak iz zemlje:

1. Prilikom ulaska u zemlju umesto unošenja štambilja u pasoš izraelski pogranični organi izdaju karton oboravku, koji je potrebno čuvati sve vreme boravka u zemlji i pokazati prilikom izlaska iz Izraela. Zbog specifične bezbednosne situacije, izraelski pogranični organi pri ulasku i izlasku iz Izraela najčešće vrše detaljno ispitivanje o razlozima boravka, kao i proveru prtljaga. Od susednih zemalja, u Izrael se može ući samo iz Jordana i Egipta, sa kojima ima uspostavljene odnose.

Kada je reč o Palestinskim teritorijama, prilikom ulaska na Zapadnu obalu potrebno je preći više kontrolnih punktova, a putovanje u Gazu iz Izraela u principu nije dozvoljeno, izuzev u specijalnim slučajevima, uz prethodno pribavljeno odobrenje.

2. U skladu sa izraelskim propisima o restriktivnom režimu kretanja, svi strani državljani (pa tako i R. Srbije) palestinskog porekla prolaze posebnu proceduru odobravanja prolaska kroz teritoriju Izraela. Za ulazak u Izrael, odnosno Zapadnu obalu, oni mogu da koriste isključivo kopneni prelaz „Allenby bridge” ili kako se drugačije naziva „King Hussein Bridge”, na granici sa Jordanom. Ulazak preko međunarodnog aerodroma „Ben Gurion” dozvoljen je samo uz prethodno pribavljenu dozvolu Ministarstva odbrane Države Izrael.

Srpski državljani koji pored srpskih poseduju i isprave izdate od strane Palestinske uprave, dužni su da na izraelskim graničnim prelazima prezentuju palestinska dokumenta.

Ukoliko postoji bilo kakva dilema u vezi sa navedenim, državljanima Republike Srbije se sugeriše da pre polaska na put kontaktiraju najbliže DKP Države Izrael.

3. Postoji obaveza prijavljivanja gotovine prilikom ulaska/izlaska, ukoliko suma iznosi 90.000 šekela (oko 18.000 EUR) ili više.

Prilikom ulaska, dozvoljava se unošenje akcizne robe u količini do: 250 cigareta ili 250g duvanskih proizvoda, 2l vina i 1l žestokog pića, 250 ml parfema, kao i poklona u vrednosti do 125 USD.

4. Unošenje kućnih ljubimaca starijih od tri meseca je dozvoljeno, bez zadržavanja u karantinu, uz sledeća dokumenta: pasoš kućnog ljubimca; veterinarsko uverenje o poreklu i zdravlju životinje izdato od strane nadležnog organa zemlje porekla, najkasnije 7 dana pre puta; izjava vlasnika da je životinja bila u njegovom vlasništvu najmanje 90 dana od početka putovanja; međunarodna potvrda o vakcinaciji protiv besnila, ne starija od godinu dana i izdata ne manje od mesec dana od putovanja. Namera o unošenju kućnih ljubimaca, sa svim podatcima, mora biti prijavljena centru: Ramla Quarantine Station, faks br. +972-8-9229906, najmanje 48 sati pre puta (više podataka može se naći na sajtu Ministarstva finansija Izraela: ozar.mof.gov.il.

Zvanični jezici u Izraelu su hebrejski i arapski, a u široj upotrebi su engleski, a u poslednje vreme i ruski jezik.

Prilikom posete mestima od religijskog značaja potrebno je nositi prikladnu odeću. Tokom jevrejskog praznika Šabata koji počinje u sumrak petkom i završava se u sumrak u subotu, javne ustanove i prodavnice ne rade. U to vreme religiozni Jevreji ne koriste električne uređaje, mobilne telefone, pa ni automobile.

(Ažurirano u decembru 2017) Povodom situacije u vezi sa pitanjem statusa Jerusalima, od 7. decembra 2017. godine, došlo je do pogoršanja bezbednosne situacije u Izraelu. S obzirom na okolnosti, mogući su masovni protesti i incidenti, uz mogućnost intenziviranja terorističkih napada.

Građanima Republike Srbije koji borave ili nameravaju da putuju u Izrael, preporučuje se povećan oprez, kao i da izbegavaju mesta na kojima se održavaju protesti i demonstracije. Našim građanima se savetuje da prate informacije u sredstvima javnog informisanja, da se pridržavaju saveta turističkih vodiča i uputstava lokalnih organa.

Za pomoć i savete građani se mogu obratiti Ambasadi Republike Srbije u Tel Avivu.

Srbija-Izrael
Srbija-Izrael udaljenost

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *