Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Jabuke i jagode smanjuju holesterol

Zdravlje, vitka linija, energija, snaga, vitalnost… stvar su naših gena, ali u velikoj meri i naše ishrane.

Hrana ima moć da podstiče um i podiže raspoloženje; ona može u naš mozak da ubrizga energiju od koje ćemo misliti brže i raditi bolje; može da smiri našu napetost i leči naše bolesti. Uz sve to, hrana je veliki zagađivač našeg organizma.

Australijski kardiolozi iz Medicinskog centra Vezli u Kvinslendu nedavno su ustanovili da avokado (1/2 – 1 komad dnevno) bolje reguliše holesterol nego dijeta sa malo masti. U njihovom istraživanju, 15 žena se pridržavalo dijete sa puno ugljenih hidrata, zatim sa malo masti (20 posto masnih kalorija) i najzad avokado dijete sa puno masti (37 odsto masnih kalorija), svaka dijeta po tri nedelje. Sirovi avokado je stavljan u salatu ili mazan na hleb ili kreker.

Rezultati: prosečni pad holesterola u dijeti sa malo masti bio je 4,9 odsto, a u avokado dijeti skoro dvostruko, 8,2 odsto. Alarmantno je da je dijeta sa malo masti smanjila korisni HDL holesterol, za zapanjujućih 14 procenata, ali nije smanjila štetni LDL holesterol. Dijete sa vrlo malo masti obično to čine. Nasuprot tome, avokado napada samo štetni LDL. Istraživači naglašavaju da avokado takođe štiti arterije sprečavajući oksidativna oštećenja koja čine holesterol opasnim.

Zaključak: Iako su maslinovo ulje, badem i avokado bogati mastima, to su uglavnom mononezasićene masti koje mogu da regulišu holesterol i spektakularno zaštite arterije.

Korisno: Smanjite holesterol jagodama. Dajte vašoj krvi injekciju vitamina C, vitamina E i drugih antioksidanasa jedući voće i povrće. To je superhrana protiv holesterola. Vitamin C smanjuje opasnost od holesterola na dva načina. On deluje kao telohranitelj, HDL holesterolu koji stalno čisti vaše arterije od štetnih stvari. Vitamini C i E sprečavaju transformaciju LDL holesterola koji razara arterije. Na primer, muškarci i žene koji su unosili u organizam 180 miligrama vitamina C dnevno (količina koja se nalazi u šolji jagoda i šolji brokula – zajedno) imali su za 11 odsto viši nivo HDL holesterola od onih koji su unosili jednu trećinu te količine vitamina C (dr Džudit Holfrič iz Nacionalnog instituta za zdravlje). Po jednoj teoriji, vitamin C štiti HDL holesterol od napada i razaranja koje čine slobodni radikali.

Dovoljno je da vidite arterije eksperimentalnih majmuna da biste razumeli koliko su značajni vitamini C i E u sprečavanju oštećenja arterija. Dr Entoni Verlangeri (Anthony Verlangieri) iz Laboratorije za istraživanje ateroskleroze Univerziteta Misisipi sprovodio je istraživanja na majmunima. Kad ih je hranio svinjskom mašću i holesterolom i sa vrlo malo vitamina C i E, njihove arterije su pretrpele ozbiljne promene i suženje. Ali on je uspeo da zaustavi dalje oštećenje arterija i čak ga smanji dodajući vitamine C i E toj dijeti sa visokim sadržajem masti. Na primer, među majmunima hranjenim mastima uz dodatak vitamina E, samo jedna trećina je imala suženje arterija. Još više zaprepašćuje činjenica da je kod majmuna koji su nekoliko godina hranjeni malim dozama vitamina došlo do smanjenja suženja arterija za 8-33 odsto.

Antioksidantni vitamini, kažu stručnjaci, uništavaju kiseonikove slobodne radikale koji bi inače učinili LDL holesterol toksičnim i opasnim. Nije potrebno mnogo da se stvori ovakva odbrana, ističe istraživač sa Harvarda dr Bolc Fraj (Balz Frei). On kaže da unošenje samo 160 miligama vitamina C dnevno (dve veće pomorandže) daje tkivima dovoljno municije za blokiranje slobodnih radikala i onesposobljavanje LDL holesterola da se ugradi u zid arterije.

Korisno: Uzmite dve jabuke.
Jabuke i ostale namirnice bogate rastvorljivim vlaknima, poznatim kao pektin (to je ista ona supstanca koja se dodaje želeu kao sredstvo za želatiranje), mogu pomoći u smanjenju holesterola. Francuski istraživači su posmatrali grupu sredovečnih zdravih muškaraca i žena čijoj su uobičajenoj ishrani dodavali dve do tri jabuke dnevno u toku mesec dana. Rezultati: LDL holesterol pao je kod 80 odsto ispitanika – kod polovine njih više od deset odsto. Takođe je došlo do porasta korisnog HDL holesterola. Interesantno je da su jabuke pokazale bolji efekat kod žena. Kod jedne od njih holesterol je pao čak za 30 odsto.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *