Sunday, December 10, 2023
PutovanjaJat uveo elektronske karte

Jat uveo elektronske karte

JAT je zvanično uveo sistem za prodaju elektronskih karata koji bi trebalo da smanji troškove kompaniji, ali i putnicima.

Prve destinacije za koje će srpski avio-prevoznik „Jat ervejz” ponuditi takve karte su Pariz i Štutgart, a do kraja letnje sezone prodaja će početi i za putovanja ka ostalim aerodromima.

POVOLJNOST – Takva karta zapravo ne postoji kao klasična putna isprava. Prilikom kupovine putniku se ne izdaje papirna karta, već se njegovi podaci unose u bazu podataka. Kada se, pred let, putnik pojavi na aerodromu, dovoljno je da pokaže pasoš, a zatim dobija bording kartu za ulazak u avion. Prvi kontakt putnika i osoblja kompanije je prilikom ulaska u avion.

Za prodaju u većini poslovnica „Jat Ervejza” u svetu omogućeno je i plaćanje telefonom ili preko Interneta, dok će sistem takvog plaćanja kod nas zaživeti za nekoliko meseci. Razlog tome je nejasna zakonska regulativa u oblasti online plaćanja kaže Srđan Lalatović, pomoćnik komercijalnog direktora „Jat ervejza”.

Uvođenjem ovog sistema, srpski nacionalni avio-prevoznik svrstava se među prvih sto kompanija na planeti koje su uvele elektronsku kartu, ali i među prve prevoznike koji počinju implementaciju najnovijeg sistema prodaje i rezervacija „Amadeus Altea”.

Zoran Hudak, komercijalni direktor „Jat ervejza”, kaže da je takođe jedan od JAT-ovih prioriteta odgovor sve oštrijoj konkurenciji na tržištu avio-karata. U JAT-u kažu da se raduju konkurenciji i povećanju tržišta, ali da su šanse za ozbiljniji nastup niskotarifnih prevoznika male dok god se Srbija ne nađe na beloj šengenskoj listi.

PLAN „Jat ervejz” planira uvođenje novih promotivnih akcija, koje podrazumevaju niže cene za većinu destinacija u evro-mediteranskom saobraćaju, tako da će karta između Beograda i Štutgarta u jednom pravcu, bez taksi, koštati šest evra, ali u ponudi će se naći ograničeni broj karata po ovoj ceni, pa će brzina rezervisanja biti presudna za formiranje cene.

Više od TRAVEL VISA STAY

Lista najmoćnijih država sveta: Ko je i zašto na samom vrhu?

SAD, Kina i Rusija ostale su najmoćnije zemlje sveta...

Mađarska policija unosi promene na prelazu Reske, putnici će se deliti prema državljanstvu

Radi ubrzanja prelaska mađarske granice, na najvećem graničnom prelazu...

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska u avion

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er...

Koliko zarađuju piloti u Srbiji i inostranstvu?

U proseku 60.000 ljudi svakog meseca traži informacije o...

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Srbija dobija još jedan putnički aerodrom

Grad Kikinda stavio je na javni uvid plan detaljne...

Novak: “I didn’t celebrate the way I wanted”

After posing for photojournalists, Serbian tennis player Novak Djokovic...

Šta možete da dobijete besplatno ako letite ekonomskom klasom

Nekoliko stjuardesa i stjuarda otkrilo je šta sve možete...