Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Jedeš sve i gubiš kilograme: dijeta osam sati

Dijeta osam sati je je plan za mršavljenje Davida Zinčenka i Pitera Mura koji su izneli u knjizi “Osmosatna dijeta: Gledajte kako kilogrami nestaju, dok jedete šta želite”.

Uz ovu dijetu, David obećava čitaocima da mogu izgubiti gomilu kilograma i da jedu sve što požele. Nije li ovo san svakog ljubitelja hrane? Ali, ima jedna začkoljica – Možete jesti samo u jednom vremenskom intervalu koji traje tačno osam sati – izvan njega nema jela, piše Dijeta.net.

Inače, ovakav koncept nije nov i do sada je postojalo više dijeta koje su zagovarale smenjivanje posta i normalne ishrane s tim da su imale ograničeni vremenski okvir (nedelju – dve dana). I zato se i ova kao i slične dijete baziraju na teoriji da je ljudsko telo dizajnirano za razdoblja obilnijeg hranjenja i zatim razdoblja posta tj. neunošenja hrane.

Znači, postoje ciklusi od osam sati kad se jede bukvalno sve, a zatim ciklus od 16 sati kada se ništa ne jede. I tako svaki dan. Tokom 16 sata ljudsko telo treba biti usmereno na oporavak i odmor, a ne stalno varenje hrane.

Kada je “idealnih” osam sati za konzumiranje hrane?

Velika većina dijetalaca zagovara da je idealan period od 9 do 17 sati. U praksi i period od 8 do 16 ili 10 do 18 nije neuobičajen. Koji god period da izaberete: jedina i osnovna stvar je da u okviru njega pojedete sve planire dnevne kalorije! Dakle, vremenski interval se može prilagoditi u zavisnosti od vašeg dnevnog rasporeda i čak može biti različit u različitim danima u toku nedelje. Dijetu treba početi sa bar tri dana nedeljno osmočasovnog rasporeda unosa hrane a tokom vremena i ličnog osećaja povećati do svih sedam dana.

U ovoj dijeti nema zabranjene hrane ali ne dozvolite da ona bude izgovor da se prejedate. Jedite onoliko koliko vam prija, ali ne preterujte sa količinama. Jedini izuzetak od ovog pravila su slatki napici, budući da osmosatna dijeta ne zagovara kalorije koje se nalaze u pićima (alkoholnim i/ili bezalkoholnim) – mada to ne znači da se ne mogu konzumirati – naravno umereno.

Realna situacija: Od silnih obaveza niste stigli da “uhvatite” vreme za doručak i početak osmočasovnog perioda hranjenja. I tu postoji rešenje: popijte čaj ili kafu i kada vam se ukaže slobodno vreme krenite sa vašim osmosatnim ciklusom hranjenja. Dakle, ne možete da jedete pre 10 sati ujutru? Ništa strašno, u 8 popijte nešto od gore pomenutog, završite obaveze i u 10 počnite sa doručkom.

Za razliku od drugih dijeta, kod ove su grickalice dopuštene i mogu se jesti često u okviru osmočasovnog perioda. Ipak, zdrava logika i ovde govori da treba ipak biti kritičan kod izbora i birati zdravije i kvalitetnije grickalice (recimo, bolje je jesti pečene semenčice i orašaste plodove kao i suvo voće nego slane štapiće, čips i sl.)

Generalne preporuke važe i ovde – uvek je bolje konzumirati što prirodnije namirnice a smanjiti industrijski proizvedene. Dijeta osam sati je na strani što prirodnije prehrane.

Primer jelovnika za jedan dan

  • Po ustajanju: voda, kafa ili čaj
  • Doručak u 10 sati: musli, čaša mleka, jedna voćka ili kajgana, tost, kafa/čaj;
  • Užina (kada želite): Slatkiš od ekspandirane žitarice (recimo Bonžita i sl.)
  • Ručak (kada želite): 2 parčeta pice, domaći čips ili pomfrit, 1 jabuka;
  • Užina (kada želite): 1 kolač ili 1 sladoled ili voćka po izboru;
  • Večera u 18 sati: Grilovano belo pileće meso, 2 kuvana krompira prelivena kašikom putera, pareni brokoli, sladoled.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *