Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Jednostavnije do viza za Novi Zeland

Brojna srpska dijaspora na Novom Zelandu predstavlja značajan most saradnje i boljeg razumevanja dve zemlje istaknuto je u razgovoru ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića i Mareja Mekalija, ministra spoljnih poslova Novog Zelanda. Najavljena pojednostavljena politika izdavanja viza građanima Srbije za Novi Zeland.

Ministar Dačić izrazio je zadovoljstvo zbog posete ministra Mekalija, prve posle nekoliko decenija, i spremnost Srbije za unapređenje političkog dijaloga i saradnje, kao i jačanje sveukupnih bilateralnih odnosa. Ministar Dačić je podvukao da brojna srpska dijaspora na Novom Zelandu predstavlja značajan most saradnje i boljeg razumevanja dve zemlje. Ministar Mekali je saopštio da je Vlada Novog Zelanda donela odluku o tome da od 1. jula pojednostavi politiku za izdavanje viza građanima Srbije, što će olakšati njihova putovanja na Novi Zeland.

Ministar Dačić je podsetio na to da je Srbija ukinula vize za građane Novog Zelanda pre više od decenije, i napomenuo da dve zemlje nemaju spornih i otvorenih pitanja.

Ministar Mekali se u toku dana sastao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem. U razgovorima je ocenjeno da je bilateralna saradnja između dve zemlje dobra, ali da u oblasti ekonomije postoje mogućnosti za njeno unapređenje. Ministar Mekali je izrazio saučešće zbog katastrofalnih poplava koje su prošlog meseca zadesile Srbiju i rekao da je Novi Zeland već uplatio pomoć od 150 hiljada dolara Crvenom krstu Srbije. Premijer Vučić je uputio poziv predsedniku Vlade Novog Zelanda Džonu Keju da poseti Srbiju.

Prvi potpredsednik Vlade je ukazao na to da je međusobna ekonomska razmena veoma mala i da iznosi 1,5 miliona dolara, zbog čega postoje mnogi zajednički interesi na tom planu u budućnosti.Ministar Mekali založio se za dalje unapređenje bilateralnih odnosa sa Srbijom, posebno u oblasti ekonomije, i podržao proces evrointegracija naše zemlje, kao deo procesa jačanja stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana. Dačić i Mekali su postigli dogovor o tome da se unapredi nivo međusobnog političkog dijaloga, kao i da se češće razmenjuju posete državnika dveju zemalja.

U razgovorima je istaknut obostrani interes za saradnju na obeležavanju 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata, čemu obe zemlje pridaju izuzetan značaj. Razmenjena su i mišljenja o najvažnijim aktuelnim međunarodnim pitanjima i problemima i ukazano na potrebu i mogućnosti bolje saradnje na multilateralnom planu.

Dačić i Mekali su tokom sastanka najavili i imenovanje počasnih konzula u Srbiji, odnosno na Novom Zelandu.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *