Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Jermenija – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Putovanje u Jermeniju

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Građanima Srbije je za ulazak u Jermeniju potreban važeći pasoš i jermenska viza, koja se može dobiti i na graničnim prelazima.

Iznosi taksi za vize su:

  • jedan ulaz, boravak do 21 dana – 6,00 evra;
  • jedan ulaz, boravak do 120 dana – 30 evra;
  • više ulaza, boravak do 60 dana, važi 6 meseci – 39 evra;
  • više ulaza, boravak do 120 dana, važi do 1 godine – 79 evra;
  • tranzit, jedan ulaz – 20 evra;
  • tranzit, više ulaza – 35 evra.

Vize za decu do 18 godina starosti se ne naplaćuju. Zahtev za vizu za Jermeniju može se podneti i elektronskim putem na ovom sajtu.

U slučaju podnošenja zahteva na ovaj način, taksa se može platiti kreditnim karticama (American Express, Master Card, Visa, Diner’s Club).

Pored graničnog prelaza na aerodromu u Jerevanu, postoje i drumski granični prelaz na granici sa Gruzijom (4 prelaza) i sa Iranom (jedan prelaz, ali se taj pravac ne preporučuje, jer vodi kroz uzak deo teritorije Jermenije između dva dela Azerbejdzana). Kopnene granice sa Azerbejdzanom, azerbejdzanskom autonomnom republikom Nakhičevan i Turskom su zatvorene.

Ukoliko se putuje automobilom, potrebno je imati u vidu da Jermenija nije među zemljama u kojima važi sistem međunarodnog osiguranja – Zelena karta (Green Card), te je neophodno kupiti autoosiguranje za ovu zemlju. Premija osiguranja zavisi od snage motora, starosne dobi i vozačkog staža vozača.

TRANSPORT

Najvažniji aerodrom u Jermeniji je u glavnom gradu Jerevanu, preko koga se, pored kopnenih graničnih prelaza sa Gruzijom, vrši međunarodni prevoz putnika.

Putna i železnička mreža nisu razvijene, iako je javni transport izuzetno jeftin. Putovanja noću i u zimskim mesecima se ne preporučuju.

BEZBEDNOST

Bezbednosna situacija u Republici Jermeniji je stabilna. Međutim, postoje bezbednosni rizici u graničnom pojasu sa Azerbejdžanom. Gađanima Srbijese ne preporučuje poseta teritoriji Nagorno Karabaha i okolnim okruzima, zbog čestog kršenja primirja na liniji kontakta u ovoj oblasti.

Jermenija se nalazi na izuzetno seizmički aktivnom području, te su zemljotresi i klizišta česti. Takođe, treba izbegavati oblast oko grada Metsamora (oko 30 km jugozapadno od Jerevana) zbog mogućeg zračenja iz nesigurne nuklearne elektrane, koja je još uvek u pogonu i pored stalnih zahteva nadležnih međunarodnih agencija za njenim zatvaranjem.

Telefoni za hitne slučajeve su: vatrogasci 101, policija 102, hitna pomoć 103.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

I pored većeg broja stručnog osoblja, opremljenih bolnica je malo i nalaze se uglavnom samo po većim gradovima. Tržište lekova je dobro snabdeveno, ali se kvalitet lekova razlikuje.

NOVAC

Nacionalna valuta Jermenije je drama (u januaru 2017. godine: 1 evro = 515 drama, 1 američki dolar = 486 drama). Najpoznatije kreditne i debitne kartice se retko koriste, jedino u Jerevanu u većim hotelima i restoranima.

Srbija-Jermenija
Srbija-Jermenija udaljenost

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *