Južna Afrika – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Putovanje u Južnu Afriku

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Sa JAR (Južnoafrička Republika) je na snazi vizni režim. Tranzitne vize su neophodne prilikom putovanja u treću zemlju, čak i ako se ne napušta zona aerodroma. Formular zahteva za vizu može se preuzeti sa internet sajta Ministarstva unutrašnjih poslova JAR.

Zahtev za vizu se podnosi u Ambasadi Južnoafričke Republike u Sofiji. Prilikom podnošenja zahteva, neophodno je lično prisustvo. Detaljnije informacije o proceduri izdavanja viza mogu se naći na sajtu: www.dha.gov.za. Na graničnim prelazima Južnoafričke Republike ne mogu se dobiti vize niti turističke propusnice.

Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 meseci, što važi i za regulisanje boravka.
Turističke vize izdaju se na period do 90 dana, u skladu sa podnetim zahtevom i dokumentacijom. Zahtev za produžetak boravka može se podneti MUP-u JAR pre isticanja vize. Boravak može biti produžen dva puta, ukupno 90 dana. Državljani Srbije u obavezi su da, prilikom podnošenja zahteva za izdavanje vize polože i depozit, u iznosu od 1.000 evra, odnosno cene povratne avio karte. Depozit se vraća po napuštanju JAR i nakon isteka vize, ukoliko nije prekršen zakon o dozvoli boravka u Južnoafričku Republiku. Cena vize je okvirno 43 evra.

PAŽNJA: Za putovanja u Lesoto, Svazilend, Namibiju, Zimbabve, Bocvanu i Mozambik neophodno je pribaviti tranzitnu vizu Južnoafričke Republike. Tranzitne vize izdaju se u svim ambasadama Južnoafričke Republike. Ove vize se ne mogu pribaviti na aerodromima u Južnoafričkoj Republici, niti na graničnim prelazima. Kazne za neposedovanje tranzitnih viza su 10.000 randa (oko 1.000 evra) i povratak u zemlju iz koje se dolazi. Tranzitna viza je potrebna čak i ako se ne napušta tranzitna zona aerodroma. Iz tog razloga, pre putovanja treba pribaviti vizu sa dva ulaska-izlaska u Južnoafričku Republiku.

NAPOMENA:

  • Roditelji koji putuju sa decom, moraju da poseduju izvod iz matične knjige za dete (u cilju dokazivanja srodstva pred Južnoafričkim vlastima).
  • Putnici koji idu ili se vraćaju iz Zambije preko Južnoafričke Republike moraju da budu vakcinisani protiv žute groznice.

Južnoafrička Republika nema ograničenja koja se odnose na unošenje novca, ali se moraju poštovati međunarodni propisi u vezi sa sprečavanjem pranja novca i dokazati poreklo novca. Godišnje državljani JAR mogu izneti do 500.000 Randa (oko 50.000 evra) ukoliko imaju dokaze o putovanju u inostranstvo, ili ugovore o poslovnim transakcijama.

Prema propisima JAR obavezan je karantin od dva meseca za kućne ljubimce. Karantin pronalaze vlasnici ljubimaca i on može biti u bilo kom mestu JAR. Pored zdravstvene potvrde veterinara obavezno je i da kućni ljubimci imaju ugrađen čip. U JAR ima više agencija koje se brinu o prevozu, uključujući i prekogranični prevoz, kućnih ljubimaca. Dozvolu za unošenje ljubimaca daje Centralna veterinarska služba.

TRANSPORT

Javni prevoz u JAR nedovoljno je razvijen, osim avio prevoza. Vlada ulaže velike napore da uvede autobuski prevoz i bezbedne vozove. Taksi se može poručiti isključivo preko hotela, uz garanciju hotela, ili na osnovu preporuke osoba od poverenja. Preporučuje se, kao najbezbednija varijanta, korišćenje rent-a-kar usluga uz navigaciju. Cena zavisi od tipa automobila, a najniža je oko 50 evra dnevno. Korisnicima su na raspolaganju svi tipovi automobila, uključujući i ona sa pogonom na sva četiri točka.

Putna mreža je dobra i svi veći gradovi povezani su autoputevima. Vozi se levom stranom. Kod parkiranja treba voditi računa i koristiti isključivo čuvane parkinge.

BEZBEDNOST

Državljanima Srbije koji borave ili nameravaju da putuju u Južnoafričku Republiku, usled opasnosti zbog eskalacije političkih nemira u Pretoriji, savetujemo dodatne mere opreza.

Našim građanima koji se trenutno nalaze u Pretoriji, preporučuje se oprez i izbegavanje okupljanja na javnim mestima. Takođe, potrebno je da se pridržavaju uputstava lokalnih organa preko zvaničnih saopštenja iz sredstava javnog informisanja.

Ambasada Srbije u Pretoriji prati aktuelnu situaciju.

Imajući u vidu visoki stepen kriminala (drugi u svetu po broju teških krivičnih dela, ubistava, silovanja), posebno u užim gradskim centrima, ne preporučuju se samostalni izlasci u nebezbedne zone, posebno ne u večernjim časovima. U velikim centrima JAR izlazi se na mesta koja su obezbeđena, najčešće u sklopu većih šoping centara. Iako su prostori za igranje dece bezbedni, ipak decu ne treba ispuštati iz vida. Sva javna mesta imaju obezbeđene parkinge i prilaze za lica sa posebnim potrebama i lica u invalidskim kolicima.

Broj Policije je 10111, na celoj teritoriji.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Savetuje se da pre polaska na putovanje proverite aktuelnu zdravstvenu situaciju na veb-sajtu Svetske zdravstvene organizacije, Regionalne kancelarije za Afriku.

Ne postoji obaveza vakcinacije lica koja dolaze u JAR, osim onih koja dolaze iz regiona sa malarijom ili žutom groznicom, a prema regulativi Svetske zdravstvene organizacije. Državljani Srbije nisu u obavezi da podnesu potvrde o vakcinaciji ukoliko dolaze iz Srbije, neke od zemalja Evrope ili Severne Amerike.

Ne postoje propisi o obaveznom zdravstvenom osiguranju lica koja dolaze u JAR. Skrećemo, međutim, pažnju da su zdravstvene usluge izuzetno skupe i da, čak ni u hitnim slučajevima, bolnice ne primaju pacijente bez polaganja depozita sa kreditne kartice u pretpostavljenom iznosu bolničkih troškova (minimalni iznos je 1.000 evra depozita).

U zonama uz Indijski okean, prema granici sa Mozambikom, močvarnim delovima zemlje, u Pretoriji, kao i u provinciji Limpopo ima zabeleženih slučajeva obolelih od malarije. Na pojavu malarije u Pretoriji i u provinciji Limpopo uticala je izuzetno kišna sezona, kao i ciklon Dineo, koji je duvao iz Mozmabika. Preporučuje se uzimanje preventivnih lekova za svaki boravak u ovakvim zonama. Epidemije kolere stalne su uz granični pojas sa Zimbabveom, mada se povremeno javljaju i u neformalnim naseljima širom JAR. JAR ima izuzetno visok broj osoba zaraženih HIV virusom, kao i tuberkulozom.

Preporuka je da, pre dolaska u JAR, posetioci iz Srbije uplate neko od putnih osiguranja kompanija koje imaju partnere u JAR. Lekovi se kupuju uz lekarski recept. Aspirini i antipiretici mogu se kupiti u samoposlugama, bez recepta.

Iako je u velikim gradovima (Pretorija, Johanesburg, Durban, Kejp Taun, Port Elizabet, Kimberli, Mbabane) voda iz vodovoda sanitarno ispravna, preporučuje se korišćenje flaširane vode. U restoranima su hrana i piće sanitarno ispravni. Ipak se ne preporučuju nepouzdani „restorani” na ulicama, plažama ili uz puteve.

Broj hitne pomoći je 10177 na celoj teritoriji.

NOVAC

Valutni odnosi otprilike: 1 evro – 13,60 randa.

U bankama i menjačnicama može se zameniti konvertibilna valuta za Rande. Banke rade od 9 do 15 časova, subotom do 12, nedeljom ne rade. Menjačnice takođe rade oe 9 do 15-16 časova, osim na aerodromima gde rade i duže. U JAR je plaćanje isključivo u Randima. Na papirnim banknotama nacrtane su životinje iz kruga velikih pet – 200 randa – leopard, 100 randa – bavalo, 50 randa – lav, 20 randa – slon i 10 randa – nosorog. Metalne banknote su od 5, 2 i 1 randa i 5, 20, 10, 5, 2 i 1 centa. Narodna banka skrenula je pažnju da cirkulišu falsifikovane novčanice od 200 randa. U većini prodavnica i restorana može se vršiti plaćanje kreditnim karticama. Samo mali broj benzinskih pumpi prima kreditne kartice. Sistem bankomata je veoma raširen, ali treba biti izuzetno oprezan pri podizanju novca, s obzirom na visok stepen kriminala. Prilikom plaćanja u restoranima treba tražiti od konobara da naplatu sa kartice vrši pred vama.

Prilikom plaćanja u restoranima očekuje se ostavljanje napojnice u iznosu od 10% od računa (konobari nisu plaćeni posebno za rad). Porcije u većini restorana su obilne i potpuno je uobičajeno tražiti od konobara da nepojedenu hranu zapakuje „za poneti”.Alkoholna pića prodaju se u specijalizovanim prodavnicama (Liker šopovi), a bezalkoholna, vode i vina u samoposlugama.

OSTALO

Napon struje je 220 volti, ali su priključni utikači trožilni i potrebno je imati adapter za evropski priključak. Adapteri se mogu nabaviti na recepcijama hotela ili u samoposlugama.

Mobilna telefonija, uz roming, normalno funkcioniše sa SIM karticama iz Srbije. Ukoliko nema rominga moguće je slati i primati poruke i primati pozive iz Srbije. SIM kartice Vodakoma, Sel S ili MTN stranci mogu kupiti uz prezentiranje pasoša i dokaza hotela o rezervaciji. Cena kartice je oko 1 evro, a dopune se mogu kupiti u svim samoposlugama (Spar, Pik’n’pej, Čekers) i lancima robnih kuća (Vulvorts, Gejm). Iznajmljivanje mobilnih telefona moguće je na kioscima međunarodnih aerodroma (Johanesburg, Kejp Taun, Durban). Iz telefonskih govornica ne može se pozivati inostranstvo. Skoro svi hoteli imaju internet konekcije ili u sobama ili u „poslovnim centrima”. Internet centara ima u većim šoping molovima i korišćenje je pristupačno.

Taksa od 14% plaća se na skoro sve proizvode i usluge i uračunata je u cenu. Uz overene račune koji glase na ime podnosioca (overa na posebnim šalterima tržnih centara ili na aerodromu, u radno vreme) taksa se može vratiti pri izlasku iz zemlje na graničnim prelazima. Treba voditi računa da su ti procesi dosta spori i da se isplate vrše čekom, u randima, ili na račun podnosioca zahteva. Pri svakoj transakciji zaračunavaju se dodatni troškovi, što umanjuje sumu za povraćaj.

Osim priobalnog područja, veći deo teritorije JAR je na nadmorskoj visini od 1000 do 1800 metara i zastupljene su sve klimatske oblasti. Leta su topla, kišna, zime suve sa dnevnom temperaturom i do 22 stepena, ali temperatura naglo pada odmah po zalasku sunca, te noćne mogu biti i ispod nule. Sneg retko pada. Bude ga u planinskoj oblasti Drakensberg, i prema Lesotu.

JAR ima, pored engleskog, još 10 zvaničnih jezika: Afrikans, Koza, Zulu, Severni Sutu, Conga, Ndebele, Cvana, Južni Sutu, Venda i Svazi. Većina stanovnika govori engleski i bar još jedan od zvaničnih jezika.

Važni telefoni:

  • Policija 10111
  • Hitna pomoć 10177
  • Vatrogasci 10177
  • Internet sajt: southafrica.net
Srbija-Južna Afrika
Srbija-Južna Afrika udaljenost

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komentar!
Unesete svoje ime

More like this

Štrajk

Štrajk zaposlenih na aerodromima u Nemačkoj, otkazano više od...

Kako je najavljeno, letovi se otkazuju i na aerodromu Berlin-Brandenburg. I drugi nemački aerodromi najavili su otkazivanja...
U Norveškoj

Kako se preseliti u Norvešku

Norveška je, zajedno sa ostatkom nordijskog regiona, hvaljena kao jedno od najsrećnijih mesta za život na svetu,...
Da stanu na vagu

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska...

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er Nju Zelandom tokom juna biće zatraženo da stanu...