Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Južna Afrika – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Južne Afrike za ulaz u Srbiju:

Obični pasoši: Potrebna viza
Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Maksimalan boravak: 90 dana
Zahtev za izdavanje vize: LINK


Da li je potrebna viza državljanima Srbije za ulaz u Južnu Afriku:

Obični pasoši: Potrebna viza
Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Maksimalan boravak: 90 dana
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza osim ukoliko ne napušta aerodromsku međunarodnu zonu.


NIJE POTREBNA VIZA za ulaz u Srbiju – UKOLIKO

Poseduje važeću Šengen vizu ili vizu Velike Britanije ili ostalih država članica Evropske Unije ili vizu SAD-a ili ako je nosilac strane putne isprave a ima regulisan boravak u državama Šengen zone ili državama članicama EU ili SAD.

Odluka je donešena i usvojena na sednici Vlade RS održanoj 30.10.2014. godine, a stupila je na snagu 08.11.2014. godine.

Ovom Odlukom, pomenute kategorije stranih državljana mogu, bez viza, ulaziti, tranzitirati i boraviti u Republici Srbiji, najduže do 90 dana u periodu od šest meseci, s tim da dužina boravka bude usklađena sa periodom važenja navedenih viza ili dozvola boravka.

Bitno je napomenuti da ova kategorija lica NE MOŽE podnositi zahteve za odobrenje provremenog boravka po nekom od zakonom propisanih osnova. Razlog je sama odredba Odluke, jer je njom propisano da u našu zemlju mogu boraviti najduže 90 dana u periodu od 6 meseci.


kada putujete u Južnu Afriku:

Ulazak i izlazak iz zemlje:

Sa Južnoafričkom Republikom (JAR) je na snazi vizni režim. Tranzitne vize su neophodne prilikom putovanja u treću zemlju, čak i ako se ne napušta zona aerodroma. Formular zahteva za vizu može se preuzeti sa internet sajta Ministarstva unutrašnjih poslova JAR.

Zahtev za vizu se podnosi u Ambasadi Južnoafričke Republike u Sofiji:

26 Bacho Kiro Street
2nd Floor
Sofia
1000
Republic of Bulgaria
Tel : +359 2 939 5015
sofia.consular@dirco.gov.za

Prilikom podnošenja zahteva, neophodno je lično prisustvo. Detaljnije informacije o proceduri izdavanja viza mogu se naći na sajtu: www.dha.gov.za. Na graničnim prelazima JAR ne mogu se dobiti vize niti turističke propusnice.

Turističke vize izdaju se na period do 90 dana, u skladu sa podnetim zahtevom i dokumentacijom. Zahtev za produžetak boravka može se podneti MUP-u JAR pre isticanja vize. Boravak može biti produžen dva puta, ukupno 90 dana. Državljani Srbije u obavezi su da, prilikom podnošenja zahteva za izdavanje vize polože i depozit, u iznosu od 1.000 evra, odnosno cene povratne avio karte. Depozit se vraća po napuštanju JAR i nakon isteka vize, ukoliko nije prekršen zakon o dozvoli boravka u JAR. Cena vize je okvirno 43 evra.

Za putovanja u Lesoto, Svazilend, Namibiju, Zimbabve, Bocvanu i Mozambik neophodno je pribaviti tranzitnu vizu Južnoafričke Republike. Tranzitne vize izdaju se u svim ambasadama Južnoafričke Republike. Ove vize se ne mogu pribaviti na aerodromima u JA, niti na graničnim prelazima. Kazne za neposedovanje tranzitnih viza su 10.000 randa (oko 1.000 evra) i povratak u zemlju iz koje se dolazi. Tranzitna viza je potrebna čak i ako se ne napušta tranzitna zona aerodroma. Iz tog razloga, pre putovanja treba pribaviti vizu sa dva ulaska-izlaska u Južnoafričku Republiku.

Pažnja:

  • roditelji koji putuju sa decom, moraju da poseduju izvod iz matične knjige za dete (u cilju dokazivanja srodstva pred Južnoafričkim vlastima)
  • putnici koji idu ili se vraćaju iz Zambije preko Južnoafričke Republike moraju da budu vakcinisani protiv žute groznice.

JAR nema ograničenja koja se odnose na unošenje novca, ali se moraju poštovati međunarodni propisi u vezi sa sprečavanjem pranja novca i dokazati poreklo novca. Godišnje državljani JAR mogu izneti do 500.000 Randa (oko 50.000 evra) ukoliko imaju dokaze o putovanju u inostranstvo, ili ugovore o poslovnim transakcijama.
Prema propisima JAR obavezan je karantin od dva meseca za kućne ljubimce. Karantin pronalaze vlasnici ljubimaca i on može biti u bilo kom mestu JAR. Pored zdravstvene potvrde veterinara obavezno je i da kućni ljubimci imaju ugrađen čip. U JAR ima više agencija koje se brinu o prevozu, uključujući i prekogranični prevoz, kućnih ljubimaca. Dozvolu za unošenje ljubimaca daje Centralna veterinarska služba.

Važni telefoni:
Policija 10111, Hitna pomoć 10177, Vatrogasci 10177,
Internet sajt: www.southafrica.net

Srbija-Južna Afrika
Srbija-Južna Afrika udaljenost
3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *