Sunday, December 10, 2023
InformacijaJužna Koreja - Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Južna Koreja – Bezbednosni rizici, zdravstvena situacija, transport i druge korisne informacije

Informacija o Južnoj Koreji

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Građani Srbije mogu bez vize tranzitirati ili boraviti iz turističkih razloga na teritoriji Republike Koreje u periodu do 90 dana.

Za duži boravak, studiranje i slično neophodno je prethodno pribaviti vizu u diplomatskom predstavništvu Republike Koreje.

Ne traži se potvrda o vakcinaciji, niti posedovanje zdravstvenog osiguranja.


Republika Koreja je uvela sistem biometrijske pogranične kontrole na svim graničnim prelazima. Kontrola podrazumeva uzimanje skeniranih otisaka oba kažiprsta i lica. Od ove procedure izuzimaju se osobe mlađe od 17 godina, diplomate i zvanični predstavnici stranih vlada i međunarodnih organizacija i članovi njihovih porodica, kao i osobe koje dolaze na poziv državnih organa (centralne administracije).


Uveli su novi sistem kontrole sprejeva, tečnosti i gelova (LAG) na međunarodnom aerodromu Inčon – Seul, na posebnim punktovima za međunarodne transfere. Kontrola se vrši sredstvima za detekciju eksploziva (LED), i podleže joj i roba kupljena u Duty free prodavnicama i avionima, a zapakovana je standardizovane providne kese.

Roba koja nije zapakovana u navedene kese, odnosno prema standardima ICAO, kao i ona za koju se posumnja da sadrži eksplozivne materije, biće oduzeta. Od novog sistema izuzimaju se sprejevi, tečnosti i gelovi koji služe za ličnu upotrebu i čija količina ne prelazi 100 ml, a zapakovani su u providnu plastičnu kesu.


Granicu između Severne i Južne Koreje (Demilitarizovanu zonu – DMZ) nije moguće preći kopnenim putem, niti direktno iz jedne zemlje u drugu ući vazdušnim ili morskim putem.

Kada pričamo o unošenju i iznošenju novca u gotovini, sumu u lokalnoj valuti ili stranim valutama koja iznosi 10.000 ili više američkih dolara, neophodno je pri ulasku u zemlju prijaviti carinskim organima. Isto tako za iznošenje sume veće od 10.000 ili više USD potrebno je dobiti prethodnu dozvolu Centralne Korejske banke.

Sve međunarodne platne kartice koje se izdaju u Srbiji važe i u Republici Koreji.

Akciznu robu u vrednosti do 400 USD moguće je uneti bez carinjenja. U takvu robu spadaju kamere i druga elektronska oprema, proizvodi od kože, parfemi, nakit, satovi, sportska oprema i drugi lični predmeti. Putnici preko 20 godina starosti imaju pravo da unesu 1 litar alkoholnog pića, a oni preko 19 godina 200 cigareta.

Kućni ljubimci, kao i sve vrste životinjskih i biljnih produkata, pri ulasku u Republiku Koreju moraju imati validne sertifikate koje su izdali državni organi zemlje porekla. Takođe se zahteva vakcinacija kućnih ljubimaca šest meseci pred ulazak i predviđen je karantin u trajanju od deset dana.

TRANSPORT

Republika Koreja ima devet međunarodnih aerodroma, ali je glavni ulaz za posetioce iz Evrope i drugih prekomorskih zemalja aerodrom Inčon (Incheon), koji je udaljen oko 65 kilometara od Seula.

Republika Koreja je avionski povezana sa gotovo svakim većim gradom u svetu. Oko 37 međunarodnih avionskih kompanija redovno operiše na području Republike Koreje sa preko 1.500 letova nedeljno.
Domaću putnu infrastrukturu – avionski, železnički, autobuski, brodski i automobilski saobraćaj karakteriše kvalitet koji je iznad prosečnog evropskog i svetskog standarda.

Privremeni ulazak sa privatnim automobilom je moguć jedino trajektnim vezama uz standardna međunarodna dokumenta za vozila i ca međunarodnom vozačkom dozvolom. Saobraćajni propisi su identični evropskim, a kazne za prekršaje su visoke. Kompletan saobraćaj u gradovima i na putevima je gotovo u potpunosti pokriven kamerama i prekršioci propisa se lako i brzo identifikuju.

BEZBEDNOST

Ukoliko je nephodno da putujete na Korejsko poluostrvo, savetuje se izbegavanje boravka u pograničnom pojasu (demilitarizovana zona). Treba, takođe, izbegavati proteste i demonstracije koji imaju dodirnih tačaka sa krizom.

U slučaju pogoršanja bezbednosne situacije, treba kontaktirati Ambasadu Srbije u Seulu.

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

Iako se ne traži posedovanje zdravstvenog osiguranja, preporučuje se putno osiguranje, jer su cene zdravstvenih usluga visoke.

Telefon hitne medicinske pomoći je 119 i radi 24 časa, svoje usluge pruža besplatno.

Strancima je na raspolaganju i xitni medicinski informativni centar, koji se dobija pozivanjem broja 1339. Na ovom broju mogu se dobiti praktični medicinski saveti na engleskom jeziku.

S obzirom na jezičku barijeru, dobro je imati kod sebe i broj telefona 1588-5644. Biranjem ovog broja stupa se u kontakt sa grupom dobrovoljaca koja poznaje više jezika (ne i srpski) i besplatno pomaže da se reše nastali problemi bilo koje vrste.

Primetna je tendencija porasta nivoa zagađenja vazduha tzv. finom prašinom (“yellow dust”). Ovi nivoi se mere svakodnevno, o čemu se stanovništvo obaveštava putem sredstava javnog informisanja i odgovarajućih internet aplikacija. U slučaju vrednosti koje se smatraju nepovoljnim za zdravlje, sugeriše se nošenje zaštitnih maski, koje su jeftine i lako dostupne (apoteke, dragstori, tržni centri, aerodromi, autobuske i železničke stanice).

Primetna je tendencija porasta nivoa zagađenja vazduha tzv. finom prašinom („yellow dust”). Ovi nivoi ce mere svakodnevno, o čemu ce stanovništvo obaveštava putem sredstava javnog informisanja i odgovarajućih internet aplikacija. U slučaju vrednosti koje ce smatraju nepovoljnim za zdravlje, sugeriše ce nošenje zaštitnih maski, koje su jeftine i lako dostupne (apoteke, dragstori, tržni centri, aerodromi, autobuske i železničke stanice).

NOVAC

Zvanična valuta je korejski von, koji se izdaje u apoenima od 1.000, 5.000, 10.000 i 50.000 i kovanicama od 10, 50, 100 i 500. Radno vreme banaka je od 9.00 do 16.00 časova, osim vikendom, međutim automati za novac rade 24 sata. Plaćanje je moguće isključivo u nacionalnoj valuti – vonima. Zbog dnevnih promena kursa i tendencije jačanja vona u odnosu na evro i druge valute, korisno je pre putovanja proveriti tekući devizni kurs.

OSTALO

Samo mobilni telefoni najnovije generacije mogu koristiti roming u Južnoj Koreji, ali je na svakom aerodromu u odgovarajućim poslovnicama mobilnih operatera problem moguće rešiti brzo i po prihvatljivim cenama.

Korisni su sajtovi Korejskog kulturnog i informacionog servisa korea.net, Korejske turističke organizacije visitkorea.or.kr i Korejske trgovinsko-investiciono promotivne agencije kotra.or.kr.

Srbija-Južna Koreja
Srbija-Južna Koreja udaljenost

Više od TRAVEL VISA STAY

Lista najmoćnijih država sveta: Ko je i zašto na samom vrhu?

SAD, Kina i Rusija ostale su najmoćnije zemlje sveta...

Mađarska policija unosi promene na prelazu Reske, putnici će se deliti prema državljanstvu

Radi ubrzanja prelaska mađarske granice, na najvećem graničnom prelazu...

Avio kompanija počinje da meri težinu putnika pre ulaska u avion

Od više od 10.000 putnika koji će leteti Er...

Koliko zarađuju piloti u Srbiji i inostranstvu?

U proseku 60.000 ljudi svakog meseca traži informacije o...

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Srbija dobija još jedan putnički aerodrom

Grad Kikinda stavio je na javni uvid plan detaljne...

Novak: “I didn’t celebrate the way I wanted”

After posing for photojournalists, Serbian tennis player Novak Djokovic...

Šta možete da dobijete besplatno ako letite ekonomskom klasom

Nekoliko stjuardesa i stjuarda otkrilo je šta sve možete...