Domain for sale!Domain for sale! Domen se prodaje!

Južna Koreja – vizni režim

Da li je potrebna viza državljanima Južne Koreje za ulaz u Srbiju:

Obični pasoši: Viza nije potrebna za posetu do 90 dana
Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za posetu do 90 dana
Maksimalan boravak: 90 dana

Da li je potrebna viza državljanima Srbije za ulaz u Južnu Koreju:

Obični pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana (turizam ili tranzit).
Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana (turizam ili tranzit).
Maksimalan boravak: 90 dana
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu nije neophodna viza.


kada putujete u Južnu Koreju:

Ulazak i izlazak iz zemlje:

Od 01.07.2013. građani Republike Srbije mogu bez vize tranzitirati ili boraviti iz turističkih razloga na teritoriji Republike Koreje u periodu do 90 dana. Za duži boravak, studiranje i sl. neophodno je prethodno pribaviti vizu u diplomatskom predstavništvu Republike Koreje u Beogradu.

Ne traži se potvrda o vakcinaciji, niti posedovanje zdravstvenog osiguranja.

Od 01.01.2012. Republika Koreja je uvela sistem biometrijske pogranične kontrole na svim graničnim prelazima. Kontrola podrazumeva uzimanje skeniranih otisaka oba kažiprsta i lica. Od ove procedure izuzimaju se osobe mlađe od 17 godina, diplomate i zvanični predstavnici stranih vlada i međunarodnih organizacija i članovi njihovih porodica, kao i osobe koje dolaze na poziv državnih organa (centralne administracije).

Od 09.12.2013. uvodi se novi sistem kontrole sprejeva, tečnosti i gelova (LAG) na međunarodnom aerodromu Inčon – Seul, na posebnim punktovima za međunarodne transfere. Kontrola se vrši sredstvima za detekciju eksploziva (LED), i podleže joj i roba kupljena u Duty free prodavnicama i avionima, a zapakovana je standardizovane providne kese. Roba koja nije zapakovana u navedene kese, odnosno prema standardima ICAO, kao i ona za koju se posumnja da sadrži eksplozivne materije, biće oduzeta. Od novog sistema izuzimaju se sprejevi, tečnosti i gelovi koji služe za ličnu upotrebu i čija količina ne prelazi 100 ml, a zapakovani su u providnu plastičnu kesu.

Granicu između Severne i Južne Koreje (Demilitarizovanu zonu – DMZ) nije moguće preći kopnenim putem, niti direktno iz jedne zemlje u drugu ući vazdušnim ili morskim putem.

Kada je reč o unošenju i iznošenju novca u gotovini, sumu u lokalnoj valuti ili stranim valutama koja iznosi 10.000 ili više američkih dolara, neophodno je pri ulasku u zemlju prijaviti carinskim organima. Isto tako za iznošenje sume veće od 10.000 ili više USD potrebno je dobiti prethodnu dozvolu Centralne Korejske banke.

Sve međunarodne platne kartice koje se izdaju u Republici Srbiji važe i u Republici Koreji.
Akciznu robu u vrednosti do 400 USD moguće je uneti bez carinjenja. U takvu robu spadaju kamere i druga elektronska oprema, proizvodi od kože, parfemi, nakit, satovi, sportska oprema i drugi lični predmeti. Putnici preko 20 godina starosti imaju pravo da unesu 1 litar alkoholnog pića, a oni preko 19 godina 200 cigareta.

Kućni ljubimci, kao i sve vrste životinjskih i biljnih produkata, pri ulasku u Republiku Koreju moraju imati validne sertifikate koje su izdali državni organi zemlje porekla. Takođe se zahteva vakcinacija kućnih ljubimaca šest meseci pred ulazak i predviđen je karantin u trajanju od deset dana.

Samo mobilni telefoni najnovije generacije mogu koristiti roming u Južnoj Koreji, ali je na svakom aerodromu u odgovarajućim poslovnicama mobilnih operatera problem moguće rešiti brzo i po prihvatljivim cenama.
Korisni su sajtovi Korejskog kulturnog i informacionog servisa www.korea.net, Korejske turističke organizacije www.visitkorea.or.kr i Korejske trgovinsko-investiciono promotivne agencije www.kotra.or.kr

Srbija-Južna Koreja
Srbija-Južna Koreja udaljenost

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *